Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

Astonishing X-Men 001.jpgAstonishing X-Men 002.jpg

 

 

Πρώτη Ελληνική Κυκλοφορία:  24-05-2006

Κυκλοφορία Τόμου της Hachette: 22-11-2019

 

Το 2004, η Marvel έφερε άλλο ένα μεγάλο όνομα του Χόλιγουντ για να αναλάβει συγγραφικά καθήκοντα, δημιουργώντας για άλλη μια φορά αίσθηση. Αυτή την φορά ήταν ο Τζος Γουίντον, γνωστός από την Buffy και το Firefly, δύο ιδιαίτερα αγαπητές τηλεοπτικές σειρές που είχαν προσδώσει στον συγγραφέα/σκηνοθέτη μεγάλο κύρος ανάμεσα στους οπαδούς. Αντί να αναλάβει κάποιον υπάρχοντα τίτλο, η Μάρβελ θεώρησε σωστό να του δώσει έναν νέο, όλο δικό του. Ο τίτλος ήταν το Astonishing X-Men που ήταν καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, και η συνεργασία του με την εταιρία ήταν τόση καλή, που έφτασε μέχρι και στην ανάθεση της σκηνοθεσίας των δύο πρώτων ταινιών των Εκδικητών.

 

Το περιεχόμενο

 

To Xarisma Synopsi.jpg

 

Συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε το run του Γκραντ Μόρισον και χρησιμοποιώντας μεγάλο μέρος εκείνης της σύνθεσης της ομάδας, βλέπουμε την Κίττι Πράιντ να επιστρέφει στους X-Men ως καθηγήτρια, σε μια περίοδο που η εικόνα της ομάδας διαμορφώνεται για να είναι πιο κατάλληλη για δημόσιες σχέσεις υπέρ των μεταλλαγμένων. Αμέσως όμως αντιμετωπίζουν την πρώτη τους σοβαρή κρίση καθώς μια επιστήμων, η Καβίτα Ράο υποστηρίζει πως ανακάλυψε την θεραπεία για το γονίδιο Χ.

 

Astonishing X-Men 001 b.jpg

 

Οι έσωθεν εικόνες προέρχονται από την Αμερικάνικη έκδοση.

 

Ακολουθούν σπόιλερς. Διαβάζετε με δικιά σας ευθύνη.

 

Φυσικά η θεραπεία είναι παραμύθι που της έχει τροφοδοτήσει ο εξωγήινος Ουρντ, ο οποίος προσπαθεί να αποτρέψει μια προφητεία που θέλει τον πλανήτη του να καταστρέφεται από έναν μεταλλαγμένο. Αυτό δεν έχει σημασία όμως μιας και δημιουργεί διχασμό ανάμεσα στους μεταλλαγμένους για το αν θα πρέπει να την χρησιμοποιήσουν και αν μπορούν να θεωρήσουν το να είναι κανείς μεταλλαγμένος ασθένεια. Το πιο σημαντικό γεγονός πάντως των πρώτων τευχών είναι πως ο Κολοσσός επιστρέφει από τους νεκρούς.

 

Η σημαντικότητα του διχασμού που μας έδειξε το πρώτο storyline υποβαθμίστηκε δυστυχώς πολύ γρήγορα από τα γεγονότα του House of M.

 

Η συνέχεια μας έφερε την επιστροφή της Κασάντρα Νόβα και της Λέσχης της Κολάσεως την δημιουργία του οργανισμού S.W.O.R.D. και της πράκτωρ Μπραντ, την αποκάλυψη πως το Δωμάτιο Κινδύνου το διαχειρίζεται μια έλλογη οντότητα που επιτίθεται στην ομάδα και την τελική αναμέτρηση με την εξωγήινη φυλή της οποίας ο Ουρντ είναι μέλος.

 

Astonishing X-Men 005.jpgAstonishing X-Men 0012.JPG

 

Οι δημιουργοί

 

Ο Γούιντον είναι περισσότερο γνωστός για τους δυνατούς διαλόγους του και την μεστή ανάπτυξη χαρακτήρων και αυτό ακριβώς είναι και το ατού της συγκεκριμένης σειράς. Όχι βέβαια πως δεν είναι καλή η πλοκή και η ανέλιξη. Αν μη τι άλλο έχουμε μια στρωτή και έξυπνη σάγκα με τις κατάλληλες ανατροπές στα κατάλληλα σημεία, αλλά οι διάλογοι του και το συναίσθημα που βγάζουν, παραμένει το σημαντικό κέρδος του αναγνώστη από την ανάγνωση της ιστορίας. Εν πολλοίς, το ηθικό κέντρο της πλοκής είναι η Κίττι Πράιντ, αλλά σε αυτές τις ιστορίες δεν παραμελείται κανείς, ενώ η σχέση του Κύκλωπα με την Έμμα Φροστ περνάει σε άλλο επίπεδο, με τον Σκοτ να ξεκολλάει επιτέλους από το φάντασμα της Τζιν Γκρέι.

 

Όσο για το σχέδιο του Κάσαντει, τι να πει κανείς; Σε αυτή την σειρά δίνει ρέστα εκφραστικότητας και ανατομικής πληρότητας και απλότητας. Πραγματικά a match made in heaven.

 

Astonishing X-Men 001 a.jpg

 

Οι αργοί ρυθμοί σχεδίασης όμως είχαν στοιχίσει στο πρόγραμμα κυκλοφορίας σε τευχάκια στην Αμερική. Ο Γουίντον είχε αρχικά πρόγραμμα μια ιστορία 12 τευχών η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004 και τελείωσε τον Μάιο του 2005. Όταν αποφάσισε να προσθέσει και άλλα 12 τεύχη, χρειάστηκαν να περάσουν 8 μήνες μέχρι να επιστρέψουν, από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι και τον Μάρτιο του 2008! Όταν συνειδητοποίησαν πως η ιστορία χρειαζόταν μια μεγαλύτερη κατάληξη, προγραμμάτισαν την τελευταία στιγμή ένα διπλό τεύχος εκτός σειράς, το Giant Size Astonishing X-Men 01, το οποίο βγήκε τον Ιούλιο του 2008. Ο απολογισμός δηλαδή ήταν 4 χρόνια για 25 τεύχη, τα διπλάσια από το κανονικό. Αλλά, θα δείτε πως άξιζε την αναμονή. :)

 

Astonishing X-Men 009.jpg

 

Στην Ελλάδα

 

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Anubis, στις 24 Μάιου του 2006, ένα μήνα μετά την επιστροφή του τίτλου με το τεύχος 13 στην Αμερική. Αποτέλεσε δε, τον πρώτο τίτλο της εκδοτικής με ιστορία από το κανονικό σύμπαν της Μάρβελ, μιας και είχε ξεκινήσει με τίτλους του Ultimate Universe. Στα εξώφυλλα των τριών πρώτων τευχών αναφέρει πως πρόκειται για μίνι σειρά πάνω στην οποία βασιζόταν η ταινία X-Men The Last Stand, αλλά κανένα από τα δύο δεν ισχύει φυσικά. Πρέπει να τους είχαν δώσει λάθος πληροφορίες όταν πήραν τα δικαιώματα.

 

Astonishing X-Men 0010.JPGAstonishing X-Men 011.JPG

 

Οι ρυθμοί κυκλοφορίας θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν τουλάχιστον ιδιόμορφοι, ξεκινώντας πρώτα με μια τριπλέτα διπλών τευχών, με τα πρώτα 2 να βγαίνουν στις 24 του μηνός και το τρίτο δύο μέρες μετά. Μετά από μια παύση έξι μηνών, συνέχισαν με άλλη μια τριπλέτα, που βγήκε στις 15, 20 και 24 του Νοέμβρη. Μια νέα παύση 5,5 μηνών έσπασε με την επόμενη τριπλέτα που βγήκε στις 15 Μάιου, 5 και 26 Ιουνίου του 2007, σε 15νθήμερη κυκλοφορία δηλαδή.  Η τελευταία τριπλέτα καθυστέρησε αναγκαστικά καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ιστορία στην Αμερική, οπότε το δέκατο τεύχος κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου του 2008 και τα τελευταία δύο τεύχη βγήκαν στις 2 και 30 Μάιου αντίστοιχα.

 

Δυστυχώς το Giant-Size Astonishing δεν μεταφράστηκε ποτέ στην χώρα μας. Η προσθήκη του την τελευταία στιγμή από την Μάρβελ, πρέπει να δημιούργησε κάποιο μπλόκο με τα δικαιώματα που δεν επιλύθηκε ποτέ.

 

Τα πρώτα έξι τεύχη κυκλοφόρησαν ξανά σε σκληρόδετη έκδοση, μέσα από την σειρά Η Επίσημη Συλλογή Graphic Novels της Marvel με τον τίτλο Astonishing X-Men - Το Χάρισμα.

 

To Xarisma 001.jpgTo Xarisma 002.jpg

 

 

GCF Authority.jpg

 • Like 10
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Τελείωσα την ανάγνωση και μπορώ να πω ότι η ιστορία με ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό, τόσο στο σενάριο, όσο και στον εικαστικό τομέα. :)

 

Ο δημιουργός έφερε τους πρωταγωνιστές σε δύσκολη θέση, καθώς δεν είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν μία εξωγήινη απειλή, αλλά κι εσωτερικούς αντιπάλους, που έφεραν τον διχασμό στις τάξεις τους. Εκτίμησα το γεγονός ότι υπάρχει ρεαλισμός στην ομάδα των X-Men. Δεν είναι οι τέλειοι "υπερήρωες" που είναι ενωμένοι στο κοινό καλό. Έχουν διαφορές, τσακώνονται και γενικά το κλίμα μεταξύ τους δεν θα το χαρακτηρίζαμε άριστο. Η πλοκή και η σκηνοθεσία ήταν δύο σημεία καλοδουλεμένα κι αυτό είναι κάτι που φανερώνει τον επαγγελματισμό και την εμπειρία του δημιουργού. Δεν λείπουν οι σκηνές δράσης, οι εκπλήξεις, αλλά και οι ανατροπές. Ούτε και το χιούμορ, το οποίο έβγαινε μέσα από έξυπνες ατάκες. Οι διάλογοι ήταν εύστοχοι κι απλοί, χωρίς μεγαλοστομίες. Το φινάλε ήταν σχετικά λιτό, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι έπεται συνέχεια και μάλλον θα είναι ενδιαφέρουσα.

 

Πολύ όμορφος και ρεαλιστικός ήταν κι ο σχεδιασμός. Είχε λεπτομέρειες και μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

 

Ωραία τα εξτραδάκια της έκδοσης, με κορυφαία την εισαγωγή, η οποία με βοήθησε (και φαντάζομαι κι αρκετούς "άσχετους" σαν κι εμένα) να μπούμε στο νόημα και να κάνουμε μία "προεργασία" πριν διαβάσουμε την ιστορία.

 


:beer:

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειτα για τα πιο διασκεδαστικά υπερηρωικά runs που έχω διαβάσει. Δεν μου έχει ξανασυμβεί να διαβάσω ολόκληρο το omnibus σε μόνο 2 δόσεις. Και μάλιστα καθιστός στο γραφείο μου. Χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο, ο Whedon γράφει αμεσότατα και καθημερινά, στρωτά. Από τα καλύτερα σύγχρονα X-Men που έχω διαβάσει

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Διάβασα τα επτά πρώτα τεύχη της Anubis( δηλαδή δύο ιστορίες κι 1/3). Απλά θεϊκό! Το σχέδιο,  μεγαλειώδες- όπως αρμόζει σε μια τέτοια σειρά.αλήθεια είναι ότι δεν το κατανόησα πλήρως,  καθώς δεν είχα ξαναδιαβάσει x men, αλλά  παρ' όλα αυτά απόλαυσα τρομερά την ιστορία. Βλέπουμε τις έριδες μεταξύ των ηρώων, τις ενοχές τους( αυτό το κομμάτι βέβαια,  απαιτεί γνώση των προηγούμενων γεγονότων) κι ότι συνάμα έχουν να σώσουν τον κόσμο. Τα πρώτα τρία τεύχη,  ακολουθούσαν τη πεπατημένη 

Spoiler

Μάχες, μια νεκρανάσταση,  έναν εξωγήινο υπέρ κακό με μυστηριώδη κίνητρα. Από την άλλη, η θεραπεία των μεταλλαγμένων αποτελεί αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα και πρωτότυπη.

Τα τεύχη 4-6, έχουν σαφώς πιο ψυχεδελική πλοκή, και σίγουρα είναι ανωτέρα από την προηγούμενη ιστορία.  Έχουμε μπει για τα καλά στο κλίμα και γίνεται ο κακός χαμός.

Spoiler

Παράλληλα καταλαβαίνουμε ότι κάτι σάπιο κρύβει η Έμμα Φρόστ.

Κι εκει που είχα πωρωθεί για τα καλά,διαβάζω το έβδομο τεύχος , το λατρεύω,  γιατί επιτέλους καταλαβαίνουμε τι σάπιο υπήρχε και πριν το συνειδητοποιήσω, το τεύχος τελείωσε και άφησε ξεκρέμαστο. Πάει σίγουρα στα προς αγορά.

Edited by ΘK08
 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, ΘK08 said:

αλήθεια είναι ότι δεν το κατανόησα πλήρως

 

Εάν θέλεις, όταν τελειώσεις το κόμικ ή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του, γράψε τις απορίες σου για να τις απαντήσω, σαν κλασικό nerd που είμαι. :lol:

Επίσης, ναι, το Astonishing είναι ένα από τα καλύτερα μοντέρνα run των X-Men. Το τέλος, ειδικά, με είχε συγκινήσει. Ωραίες εποχές. 

 

 • Like 7
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Α, κι ένα αρνητικό στην έκδοση της anubis είναι ότι δεν υπάρχει αρίθμηση των σελίδων κι έτσι χάνεσαι μιας που το χαρτί, είναι πολύ χοντρό κι ώρες ώρες, φοβόμουν μήπως πέρασα τίποτα.

 

 • Like 5
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...