Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Gotham By Gaslight (Brian Augustyn, Mike Mignola, P. Craig Russell)


Kappastitsio

Recommended Posts

Ο Μπάτμαν είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες στη ποπ κουλτούρα. Έχει αγαπηθεί από πολλούς ως υπερήρωας και ειδικότερα μέσα από σειρές και ταινίες. Αλλά αρκετές φορές έχει παρουσιαστεί και ως ντετέκτιβ. Ένα από τα πιο σπουδαία και ενδιαφέροντα παραδείγματα θεωρώ πως είναι το Gotham By Gaslight.

Gotham by Gaslight - Wikipedia

Εξώφυλλο βιβλίου (πηγή https://en.wikipedia.org/wiki/Gotham_by_Gaslight)

Κυκλοφορώντας πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 1989, το Gotham By Gaslight δημιουργήθηκε από τους Brian Augustyn, Mike Mignola και P. Craig Russell. Πρόκειται για ένα one-shot κόμικ της DC που παρουσιάζει έναν διαφορετικό Μπάτμαν, ο οποίος ζει και δρα στο Γκόθαμ του 1889. Ύστερα από ένα ταξίδι στην Ευρώπη και μετά από μια αναδρομή σε ένα όνειρο του Μπρους που απεικονίζει τον θάνατο των γονιών του, μαθαίνουμε μεταξύ άλλων εγκληματικών δραστηριωτήτων, για κάποιους φόνους οι οποίοι είναι πανομοιότυποι με αυτούς του Τζακ του Αντεροβγάλτη στο Λονδίνο. Ο Μπρους αρχίζει τότα να κάνει την εμφάνιση του ως Μπάτμαν και αναλαμβάνει να εξαλείψει το έγκλημα, ενώ παράλληλα ερευνά και την υπόθεση του Τζακ, με τους κατοίκους της πόλης του να υποψιάζονται ότι οι δυο τους είναι το ίδιο πρόσωπο.

Why Batman: Gotham By Gaslight Is So Great | CBR

Ο Μπάτμαν στο Γκόθαμ του 19ου αιώνα (πηγή https://www.cbr.com/batman-gotham-by-gaslight-explained)

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την επιθεώρηση μυστηρίων. Συνεπώς δεν υπάρχουν πολλες σκηνές μάχης, κάτι που βοηθάει την ιστορία να αναδειχθεί σαν κάτι εναλλακτικό σε σχέση με τη συνηθισμένη φόρμουλα του υπερηρωικού. Ο χρωματισμός θέτει την ατμόσφαιρα για την ιστορία και μας παρουσιάζει μια άλλη οπτική της Γκόθαμ. Μια οπτική που σίγουρα την εντάσσει στον 19ο αιώνα. Όλο το στήσιμο για την ακρίβεια θυμίζει 19ο αιώνα. Μέσα βρίσκονται κείμενα σε χειρόγραφες γραμματοσειρές και πάνελ που θυμίζουν εφημερίδες της εποχής. Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο της ιστορίας θεωρώ πως είναι η προσωπικότητα του Μπρους Γουέην. Εδώ, παρουσιάζεται πιο ενθουσιώδης και πιο θερμός χαρακτήρας, παρ' ότι το παρελθόν του είναι σχετικά το ίδιο με αυτό του πραγματικού Μπάτμαν.
Παρ' ότι μικρό, είναι θεωρώ ένα από τα καλύτερα γκράφικ νόβελ της DC. Ο συνδυασμός στοιχείων φαντασίας και πραγματικότητας κινεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη και μαζί με την εικονογράφηση, τον βάζει να δει έναν άλλον κόσμο, στον οποίο ο Μπάτμαν μοιάζει να ανήκει ολοκληρωτικά. Το Gotham By Gaslight πλέον κυκλοφορεί μάζι με τη συνέχειά του, το Batman: Master of the Future ως κομμάτι του Elseworlds, μια σειρά από κόμικς που αναπαριστούν τους ήρωες της DC σε άλλες εποχές και σύμπαντα, όπως εδώ.

 • Like 8
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • 3 months later...

Διαβάστηκε. Δεν ήταν κάτι φοβερό, σαν ιδέα Jack the ripper vs. Batman πιθανά να είχε ψωμί αλλά δεν περπάτησε πολύ έχω την αίσθηση. Συν ότι έπρεπε σώνει και καλά να

Spoiler

είναι ο Αντεροβγάλτης συνδεδεμένος με τον Νυχτερίδα (φίλος του πατέρα του),

κάτι που συναντάς στην πλειοψηφία των Μπατμανοκόμικ και καταντά γελοίο.

 

Το σχέδιο όχι κάτι ιδιαίτερο, αλλά βλεπόταν, αρκετά κάτω από τα Στάνταρ του Μινιόλα. Βέβαια έβαλε το χεράκι του ο τρισκατάρατος ο Ράσελ οπότε δεν είναι να απορείς. :) 

 

Συνολικά είναι ένα LoEG με τον Μπάτμαν, μείον τον Μουρ. Διαβάζεται, αλλά ζει κανείς και χωρίς αυτό. 

 • Like 8
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα κι εγώ σχετικά πρόσφατα και συμφωνώ γενικά με τον προλαλήσαντα.

Βέβαια την εποχή που είχε κυκλοφορήσει δικαιολογείται περισσότερο η αίσθηση που είχε προκαλέσει.

 

 • Like 8
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Μόλις τελείωσα την animated μεταφορά του (31η ταινία της DC, κάνω μαραθώνιο/catch-up) και αν και είναι αξιοπρεπέστατη μεταφορά, παραμένει μια μικρή ιστοριούλα με steampunk Batman Vs Jack. Και δυστυχώς δεν έχει το πιο ατμοσφαιρικό σχέδιο που είχε το κόμικ, αλλά την συνηθισμένη καθαρή γραμμή που έχουν οι περισσότερες DC animated movies.

 

Άρα έχουμε ένα μέτριο κόμικ που έδωσε μια πολύ μέτρια ταινία. Λογικό.

 

:tea:

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...