Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Superman, vol. 4 (Peter J. Tomasi, Patrick Gleason, Doug Mahnke)


the comic guide
 Share

Recommended Posts

 

superman-the-rebirth-deluxe-edition-book-1-027.thumb.jpg.44b9dec906a568d6e137b7ede2a46e4d.jpg

 

 

Στα πλαίσια του DC Rebirth κυκλοφόρησαν πολλοί τίτλοι. Ένας από αυτούς αφορούσε το relaunch του δημοφιλέστερου χαρακτήρα της εταιρείας, Superman. Δημιουργοί του τίτλου είναι ο Peter J. Tomasi, Patrick Gleason & Doug Mahnke. Οι δύο πρώτοι έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν και, κατ’ εμέ, η μεγαλύτερη επιτυχία τους είναι η σειρά Batman and Robin.

 

Όπως και στο τίτλο του Batman, έτσι και εδώ η δημιουργική ομάδα ανέλαβε να δώσει τον Superman μία νέα κατεύθυνση, η οποία θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της γνώρισμα το οικογενειακό στοιχείο. Με άλλα λόγια, ο τίτλος εστιάζει κυρίως στην οικογένεια Kent (ή Smith), η οποία απαρτίζεται από τον Clark, τη σύζυγο του Lois, και τον δεκάχρονο γιο τους, Jon.

 

Μετά τα γεγόνοντα του Final Days of Superman, όπου εκεί κατ’ ανάγκη πεθαίνει ο Superman του New 52 και τη θέση του παίρνει ο «παραδοσιακός» Superman του παλαιού σύμπαντος με τον οποίο όλοι μεγαλώσαμε, η οικογένεια Kent μένει πλέον στη Κομητεία Hamilton, μακριά από το θόρυβο της Metropolis. Ουσιαστικά, η ιστορία αποτελείται από δύο συνιστώσες. Η πρώτη αφορά τον Clark που προσπαθεί να είναι καλός γονιός απέναντι στον Jon, αφενός να του μεταλαμπαδεύσει όλα εκείνα τα διδάγματα που έμαθε από τους γήινους γονείς του & αφετέρου να του μάθει να χειρίζεται ορθά τις νεοαποκτηθείσες δυνάμεις του. Θα τη χαρακτήριζα ως μία «coming of age» ιστορία, η οποία διαθέτει πρωτοτυπία και, κυρίως, πολύ καρδιά.

 

092619ff4e8b4de428151dddf8ae6bde.thumb.jpg.39c080b59d40d0700f26df2426038e48.jpg

 

Η δεύτερη πτυχή αφορά τον Eradicator, ο οποίος σχετίζεται με το στοιχείο της «δράσης» του βιβλίου και τολμώ να πω ότι κλείνοντας το, σου «μένει» ο χαρακτήρας και τα κίνητρα του.

 

Superman_Vol_4_3.thumb.jpg.c3aa181e98e19278930277c7a927b420.jpg

 

 

Συνολικά, απόλαυσα πολύ αυτή τη προσέγγιση, διότι εκτιμώ απίστευτα τόσο τον Tomasi όσο και τον Gleason. Μάλιστα, ο τελευταίος αυτή τη φορά έχει και συγγραφικά καθήκοντα και, επειδή τότε ο τίτλος ήταν δεκαπενθήμερος, όταν δε προλάβαινε να σχεδιάσει ο Gleason, τη θέση του κάλυπτε ο «μέντορας» του, Doug Manhke. Και οι δύο κάνουν εξαιρετική δουλεία στον εικαστικό τομέα, με τον Gleason φυσικά να είναι αυτός που ξεχωρίζει κατ’ εμέ. Το σχεδιαστικό του στυλ πηγαίνει χέρι-χέρι με τις υπέρ ηρωικές ιστορίες, γιατί το σχέδιο του διαθέτει πολύ κίνηση, λεπτομέρεια και δημιουργεί πάντα το κατάλληλο συναίσθημα. Ειδική αναφορά χρειάζεται και ο κολορίστας, John Kalisz, του οποίου χρώματα κολακεύουν το σχέδιο και το κάνουν να "πετάγεται" έξω από τη σελίδα.

 

Προτείνεται ασυζητητί στους φανατικούς αναγνώστες του Superman & στους αναγνώστες των υπέρ ηρωικών που ψάχνουν να διαβάσουν κάτι φρέσκο.  

 

EHLuUDOUEAARvVT.thumb.jpg.3e66bb9aeca65e5c028046940dbb8569.jpg

Edited by the comic guide
 • Like 9
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Το αγαπώ αυτό το run. Βλέπουμε τον Superman ως γονιό, κάτι που φρεσκάρει τον χαρακτήρα. O Jon είναι αγαπημένη προσθήκη στο καστ, είναι απόδειξη ότι η άποψη πως το να παντρεύεις και να κάνεις γονιούς τους κλασσικούς ήρωες τους γερνάει, είναι απολύτως λανθασμένη. 

 

Ταυτόχρονα, προσθέτοντας τον Jon στην ιστορία, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε τον Superman ως αυτόν τον σπουδαίο ήρωα που αποτελεί στο DCU, όχι από την οπτική των άλλων ηρώων ή των πολιτών της Metropolis και του υπόλοιπου πλανήτη, αλλά από την οπτική του γιου του, ο οποίος όντας δικός του άνθρωπος, αλλά καταλαβαίνοντας ταυτόχρονα και το βάρος του S στο στήθος του πατέρα του και προσπαθώντας να ακολουθήσει τα χνάρια του, δίνει μια καινούργια νότα σε αυτή την διάσταση του Superman. 

 

 • Like 9
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Ο @Darth Chris μού κάνει ωραία πάσα, για να μιλήσω και για όλο το run. Η αλήθεια είναι πώς το έχω διαβάσει στο σύνολο του, αλλά δεν ήθελα να "μπουκώσω" τη παρουσίαση με πολλή πληροφορία. Λοιπόν, σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι το run είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και αξιομνημόνευτο. Συγκριτικά, βέβαια, με το Batman and Robin, πιστεύω ότι υστερεί όσον αφορά τη συνοχή στο σχέδιο και στη κορύφωση της ιστορίας. Με άλλα λόγια, η σειρά τελειώνει κάπως απότομα και αυτό δικαιολογείται από την επικείμενη άφιξη του Bendis στο τίτλο. 

 

Θυμάμαι ότι το Batman and Robin είχε καλύτερη κορύφωση σε σχέση με εδώ. Εκεί ας πούμε, η ιστορία με τον Darkseid ήταν όλα τα λεφτά! Εδώ, τελειώνει με μία συμπαθητική ιστορία με τον Bizarro.

 

Όμως, το τελευταίο τεύχος νομίζω ότι είναι εφάμιλλο με τη ποιότητα που έφεραν ο Tomasi και ο Gleason στον τίτλο. Τόσο όσο συγκινητικό, άλλο τόσο πωρωτικό! 

Όσον αφορά το σχέδιο που είπα πιο πάνω, δυστυχώς ο Gleason (ο οποίος κάνει σχεδιάρα κατ' εμέ) έχει επωμιστεί το σεναριακό φορτίο μαζί με τον Tomasi και για αυτό το λόγο δεν είχε χρόνο να σχεδιάζει παράλληλα. (ήταν και δεκαπενθήμερη η σειρά) Οι fill-in artists που τον καλύπτουν είναι αξιοπρεπείς (π.χ. ο Jorge Jimenez ή ο Mahnke), αλλά... δεν είναι σαν τον Gleason. 

 

superman_v4_7_5b1c7084b24073.33937344.jpg.5fea07b5d19715b400d17688db7cf597.jpg

 

Επίσης, προτείνω σε όσους ψήνονται να διαβάσουν το κόμικ, να τσεκάρουν το τεύχος 7 ενδεικτικά. Είναι ένα αυτόνομο τεύχος, δε χρειάζεται να έχετε διαβάσει τα προηγούμενα. Όμως, σας δίνει μία πολύ καλή γεύση για το "οικογενειακό στοιχείο" που ανέφερα στη παρουσίαση. Δεν είναι ένα στάνταρ-συνηθισμένο υπέρ ηρωικό τεύχος διότι πραγματεύεται την επίσκεψη της οικογένειας Kent σε ένα φεστιβάλ! Αυτό είναι και το αγαπημένο μου, διότι εξανθρωπίζει απόλυτα τον Superman. 

 

Tέλος, η αντιπαραβολή και ο παραλληλισμός των Batman/ Superman και Damian/ Jon  είναι όλα τα λεφτά!

 

2Yv7fTk.thumb.jpg.82ee980c1e959e63f1bee2f2b28f7d92.jpg

 

 

Συνολικά, είναι από αυτές τις σειρές που σε κάνουν και αναρωτιέσαι γιατί δε συνεχίστηκαν. Εν πάσει περιπτώσει, ευτυχώς που έχουμε στα χέρια μας αυτά τα 40, 45 διασκεδαστικά τευχάκια. Ανέφερα ότι προτείνεται ασυζητητί σε όλους τους φανατικούς του Ανθρώπου από Ατσάλι, έτσι;

 

Up, up and away, λοιπόν!

 

 

 

DC-ComicsGallery_20180418__SM_Cv45_5ad168edab8355.40203248.thumb.jpg.5c1c48dce7e35e8047db5dd19ce40d54.jpg

Edited by the comic guide
 • Like 7
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, the comic guide said:

Συνολικά, είναι από αυτές τις σειρές που σε κάνουν και αναρωτιέσαι γιατί δε συνεχίστηκαν.

 

Για να κάνουν χώρο στον Bendis, να έρθει με την ονοματάρα του, και να τα κάνει όλα $%^&& :lol:

Τόσο κράξιμο που έφαγε για το run του στον Superman, δεν πρέπει να το έχει ξαναφάει στη ζωή του!

 

Παρεπιμπτόντως, νομίζω ότι το run δεν ήταν διμηνιαίο, αλλά δεκαπενθήμερο.

 • Like 5
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχεις, και εγώ "δεκαπενθήμερος" ήθελα να γράψω, άλλα το κολλημένο μου μυαλό έλεγε "Δύο φορές το μήνα, άρα διμηνιαίος"! :lol: Το διόρθωσα!

Πάντως για τον Bendis, είναι μεγάλη κουβέντα, γιατί δυστυχώς ο ίδιος αναίρεσε επί της ουσίας όλα τα θετικά στοιχεία που έφεραν οι Tomasi & Gleason. Επίσης, μεγάλωσε απότομα ηλικιακά τον Jon, και έτσι ο χαρακτήρας έχασε όποιο ενδιαφέρον είχε.

 

 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...