Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Συμβόλαιο με τον Θεό και Άλλες Ιστορίες (Will Eisner)


GreekComicFan
 Share

Recommended Posts

SimbolaioMeTonTheoF.JPGSimbolaioMeTonTheoB.JPG

 

Πρώτη Ελληνική Κυκλοφορία: 04-2009

 

Στην διάρκεια της δεκαετίας του '70, ο Will Eisner είχε την ευκαιρία να γνωρίσει στα διάφορα συνέδρια κόμικς της Αμερικής, πολλούς από τους ανεξάρτητους, underground δημιουργούς (όπως π.χ. τον Crumb) , που χρησιμοποιούσαν τα κόμικς ως μέσο για να πουν ενήλικες ιστορίες, και να θίξουν καυτά θέματα. Αυτό ήταν που λειτούργησε ως κίνητρο να επιστρέψει από την (αυτό)συνταξιοδότηση του - από τα κόμικς, γιατί ποτέ δεν σταμάτησε να δουλεύει - και να δημιουργήσει το Συμβόλαιο Με τον Θεό, ένα έργο που αντλεί την θεματική του από τις εμπειρίες του δημιουργού κατά την διάρκεια της ύφεσης που επήλθε από το κραχ του '29. Ένα έργο που πλέον είχε κοινό για να απευθυνθεί.

 

Το Συμβόλαιο Με τον Θεό δεν είναι το πρώτο Graphic Novel που κυκλοφόρησε ποτέ. Δεν είναι καν το πρώτο που χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη ορολογία, παρόλο τα όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί (απλά κάντε ένα search στο google, και θα δείτε αρκετά αποτελέσματα σχετικά με την πατρότητα, και όλα έχουν κάποια εγκυρότητα). Είναι όμως το πρώτο που έβαλε τα κόμικς στις προθήκες με τα λογοτεχνικά έργα, επικύρωσε την ορολογία graphic Novel*, και επηρέασε αρκετούς δημιουργούς, οι οποίοι με την σειρά τους πήγαν το είδος ακόμα πιο πέρα. Οπότε η απόφαση των εκδόσεων Απόπειρα να μπουν στο χώρο των κόμικς με αυτόν το τίτλο, κρίνεται έως αρκετά καλή κίνηση. Βέβαια είναι λίγο παράξενο έως και ειρωνικό να βγαίνει ένας τίτλος που να έχει ως σκηνικό το κραχ του '29, αυτήν την περίοδο... **

 

Οι ιστορίες κινούνται στο φάσμα του λαογραφικού, κάτι που σήμερα κάποιοι θα έλεγαν slice of life, με τον Eisner να δίνει ταυτόχρονα το στίγμα της εποχής και της αίσθησης της γλυκόπικρης ανάμνησης της. Δεν είναι έργο που θεωρώ πως πρέπει να αναλύσω, μιας και ο κάθε ενήλικος αναγνώστης θα πρέπει να «νοιώσει» ο ίδιος αυτά που του δίνει. Θα πρότεινα όποιος δεν το έχει διαβάσει, να έχει μερικά χρόνια εμπειρίας ως αναγνώστης πριν το πιάσει. :) 

 

Η έκδοση πάντως είναι προσεγμένη, και έχει, θαρρώ, όλους του προλόγους και τα επίμετρα που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί στις διάφορες ανατυπώσεις. Να μην είχαν κάνει και την λάθος επιλογή άρθρου για την αναφορά στο όρο Graphic Novel καλά θα ήτανε.

 

Η πρώτη έκδοση (1000 αντίτυπα) εξαντλήθηκε αρκετά γρήγορα και πρέπει να έχει επανεκδοθεί έκτοτε τουλάχιστον άλλη μια φορά.

 

Μέρος του υλικού του τόμου, το είχαν χρησιμοποιήσει σε εκδόσεις της Βαβέλ και του Παρά Πέντε, βάσει δικού τους πλαισίου (αφιερωμάτων). Ευτυχώς που το έβγαλε ολόκληρο η Απόπειρα, για να το κρίνουμε βάσει αυτού που ήθελε ο δημιουργός. :)

 

* Ο Eisner σκόπιμα χρησιμοποίησε τον όρο αυτό, καθώς υπήρχε πρόβλημα με τις μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων στην κατάταξη του τίτλου. Οπότε τους έδωσε κάτι για να κάνουν παιχνίδι. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούσε τεχνικές μάρκετινγκ για να προωθήσει την δουλειά του: Ο Spirit και η μάσκα που φοράει, είναι υπενθύμιση αυτού. :)

 

** Η παρουσίαση είχε γραφτεί το 2009 που κυκλοφόρησε ο τίτλος και παρουσιάζεται εδώ με μικρές προσθήκες. 

 

GCF Authority.jpg

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ενήλικο κόμικ, το πρώτο ίσως που επιχείρησε να πιάσει το mainstream ενήλικο κοινό. Σχεδιαστικά  το θεωρώ πανέμορφο και πολύ άμεσο. Ο Eisner σκηνοθετεί με φοβερή ζωντάνια, προκαλεί συναισθήματα, αποτυπώνει τις λεπτομέρειες, τους μικρούς ανθρώπους της ύφεσης του κραχ, με σκληρότητα και ευαισθησία ταυτόχρονα. Αλλά... σεναριακά δεν μου έκανε τόσο. Οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι στην πλειοψηφία τους φορτωμένοι με αρνητικά χαρακτηριστικά και επιπολαιότητα. Δεν είναι ότι στέκεται με επιείκεια στους άντρες, απλά οι γυναίκες εμφανίζονται περισσότερο ως καρικατούρες. Επιλέγω να το προσπεράσω, καθώς πρόκειται για ένα μείγμα αναμνήσεων και μυθοπλασίας και δεν ξέρω που τελειώνει το ένα κομμάτι και που αρχίζει το άλλο.

Οι 4 ιστορίες που συμπεριλαμβάνονται στο Συμβόλαιο και έχουν ως αφετηρία την ίδια γειτονιά, έχουν λαογραφικό ενδιαφέρον όπως ανέφερε ο GCF, αλλά δε με άγγιξαν όσο θα ήθελα. Ειδικά η τελευταία ιστορία είχε προβλήματα στη ροή της αφήγησης.

Συνολικά πάντως, είναι ένα δυνατό έργο, ίσως όχι το καλύτερο  του Eisner, αλλά σίγουρα από τα πιο επιδραστικά στην ιστορία των ενηλίκων κόμικς.

 

trivia

 

-Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το Συμβόλαιο, δεν ήξεραν που να το τοποθετήσουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά στα χιουμοριστικά ή στα θρησκευτικά βιβλία, λόγω του τίτλου του 

 

-Η ομώνυμη ιστορία, είχε την αφετηρία της στην τραγική απώλεια της έφηβης κόρης του Eisner από λευχαιμία.

 

θενκς @GreekComicFan για την παρουσιαση :beer2:

 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • Dredd changed the title to Συμβόλαιο με τον Θεό και Άλλες Ιστορίες (Will Eisner)
  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...