Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Η Βόμβα (Didier Alcante, Laurent-Frédéric Bollée, Denis Rodier)


leonidio
 Share

Recommended Posts

IMG_20210806_0001.jpg IMG_20210806_0003.jpg

 

Τίτλος Πρωτότυπου: La Bombe (Glénat, 2020)

 

Η Βόμβα. Χωρίς κανέναν προσδιορισμό. Δεν χρειάζεται. Όλες και όλοι καταλαβαίνουμε σε ποια Βόμβα αναφέρεται ο τίτλος του κόμικ. :( 

e9df3f09c05666e1d227088ded89bb41c569412c7e6cc48c3ab7577041025b90.jpeg

 

Το κόμικ, λοιπόν, είναι μια αρκετά λεπτομερής καταγραφή των πολλών και διαφορετικών καταστάσεων, που συνέβαλαν στη δημιουργία της πυρηνικής βόμβας, από τη σύλληψη της ιδέας της πυρηνικής σχάσης, τότε, που η ιδέα ενός τέτοιου όπλου ανήκε στη σφαίρα της φαντασίας, έως τη ρίψη της πάνω στη Χιροσίμα. Μέσα στις σχεδόν 500 σελίδες του έργου παρελαύνουν όλοι οι γνωστοί πρωταγωνιστές του δράματος, καθώς και αρκετοί άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Θα βρείτε τον Φέρμι, τον Οπενχάιμερ, τον Αϊνστάιν, τον Χάιζεμπεργκ, τον Τρούμαν και κυρίως το Λίο Σίλαρντ, φυσικό από την Ουγγαρία, οι ιδέες του οποίου έθεσαν τα θεμέλια για την κατασκευή της Βόμβας, αλλά και τον πεισματάρη στρατιωτικό Λέσλι Γκρόουβς, φανατικό υπέρμαχο της χρήσης της.

 

La-Bombe-thriller-histoire-espionnage-science-guerre-mondiale-hiroshima-bd-Alcante-Laurent-Frédéric-Bollée-Denis-Rodier-p.15.jpg La-Bombe-thriller-histoire-espionnage-science-guerre-mondiale-hiroshima-bd-Alcante-Laurent-Frédéric-Bollée-Denis-Rodier-p.5.jpg

 

Η ιστορία ξεκινά 15 δισεκατομμύρια χρόνια πριν με τη μεγάλη έκρηξη και προχωρά με τη δημιουργία της Γης. Ο αφηγητής της ιστορίας είναι το ίδιο το ουράνιο, το στοιχείο, που σε αυτό βασίζεται η Βόμβα. Το ουράνιο διψάει για ενέργεια, ανυπομονεί να απελευθερωθεί, θέλει να δείξει την τεράστια δύναμή του. Οι επιστήμονες θα γίνουν, άθελά τους ή εσκεμμένα, οι φορείς της απελευθέρωσής του. 

 

9782344020630_p_7.jpg

 

Η κυρίως αφήγηση ξεκινά στις 30 Μαρτίου 1933, δύο μήνες μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, όταν ο φυσικός Λέο Σίλαρντ αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Γερμανία εξαιτίας της εβραϊκής καταγωγής του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο διάσημος Ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ, έχοντας ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψει τη φασιστική Ιταλία. Παράλληλα, το βιβλίο μας συστήνει την οικογένεια των Μοριμότο, πατέρα και δύο γιούς, που κατοικούν στη Χιροσίμα. Αυτοί και οι γείτονές τους είναι και τα μοναδικά μυθοπλαστικά πρόσωπα της πλοκής, αφού όλα τα υπόλοιπα είναι υπαρκτά πρόσωπα. Από εκεί και μετά, το ρόλο τον αναλαμβάνει η ίδια η ιστορία.

 

6a0120a864ed46970b0264e2e0c4ef200d-600wi.jpg 0df66be7-24fa-4031-a649-e32d6e90861e_570.jpg

 

Από εκεί και μετά, όλα παίρνουν το δρόμο τους: οι προσπάθειες των φυσικών σε όλα τα στρατόπεδα να κατασκευάσουν τη Βόμβα, το εργαστήριο των Ναζί στη Νορβηγία, το οποίο κατέστρεψαν με κόπο και βάσανα και με θυσίες αμάχων, αλλά και ηρωισμό  οι Σύμμαχοι, το Σχέδιο Μανχάταν, το Λος Άλαμος, η κατασκοπία των Σοβιετικών, ο μιλιταρισμός των Ιαπώνων, οι οποίοι, ως επί το πλείστον τυφλωμένοι από την πίστη τους στον αυτοκράτορα, δεν δέχονταν την παράδοση, ο δισταγμός πολλών ανθρώπων σχετικά με τη ρίψη της Βόμβας, η τυφλή υπακοή των στρατιωτικών, η επαμφοτερίζουσα στάση ορισμένων επιστημόνων, κυρίως του Σίλαρντ, ο οποίος από υπέρμαχος της Βόμβας έγινε αρνητής της, ο σκοτεινός ρόλος του Χάιζενμπεργκ, ασαφής όσο και η θεωρία του και πάρα πολλά άλλα.

 

de16fb317416d2280132c411abf2c9937f7a92a7.jpeg

 

Έπρεπε να ριχτεί η Βόμβα; Αν δεν είχε συμβεί αυτό, πόσο θα συνέχιζε να μάχεται η Ιαπωνία και αν συνέχιζε, ποιες θα ήταν οι απώλειες; Ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει; Και ποια ήταν τα στρατιωτικά και πολιτικά παρασκήνια; Κρίσιμα ερωτήματα, που δεν ξέρω αν έχουν απάντηση. 

 

La-Bombe-2.jpeg

 

Το σενάριο των Αλκάντ και Μπολέ δεν δίνει απαντήσεις, θίγει όμως πολλά θέματα. Είναι πυκνογραμμένο και ίσως υπερβολικά επεξηγηματικό και σίγουρα παλαιομοδίτικο. Είναι, όμως, πολύ καλογραμμένοι. Με αρκετή προσοχή, πλέκει αργά την ιστορία και χειρίζεται επιτυχώς τους πάρα πολλούς χαρακτήρες, που παρελαύνουν μέσα στο κόμικ, δίνοντάς τους πολλές ευκαιρίες, έτσι ώστε να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σεναριακά. Παρόλο που θεωρώ, ότι αρκετές εξηγήσεις θα μπορούσαν να λείπουν, προσωπικά δεν κουράστηκα καθόλου διαβάζοντάς το. 

 

81-6VjqsMZL.jpg

 

Το σχέδιο του Ροντιέ, αν και παλαιομοδίτικο κι αυτό, έχει αρκετή δυναμική και ωραίες συνθέσεις, η σημασία κάποιων εκ των οποίων δεν γίνονται αντιληπτές με την πρώτη ματιά. Ο σκιτσογράφος έχει συναίσθηση, ότι πρωτίστως υπηρετεί το σενάριο και οι περισσότερες σελίδες είναι σχεδιασμένες με κλασικό τρόπο, αν και προσπαθεί να ποικίλλει τις συνθέσεις του. Πολύ σωστή επιλογή το ασπρόμαυρο, αφήνει τα πρόσωπα και τις καταστάσεις να μιλήσουν, χωρίς τον εντυπωσιασμό, που συνήθως δίνει το χρώμα.

 

73dc06e3-e182-11ea-b8ad-02fe89184577.jpg 816f0e69-e182-11ea-b8ad-02fe89184577.jpg 91v3Xg+9bNL.jpg 

 

Το κόμικ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως σε μια πολύ ωραία έκδοση με αρκετά καλή μετάφραση της Τατιάνας Ραπακούλια. Στο τέλος παρατίθενται και κείμενα των τριών δημιουργών του κόμικ, που εξιστορούν τη δημιουργία του, καθώς και βιβλιογραφία. Μαλακό εξώφυλλο, ωραία ποιότητα χαρτιού, καλό δέσιμο, αξίζει σίγουρα τα λεφτά της. :best:

Ελπίζω να πάει καλά εμπορικά, επειδή χρειαζόμαστε τέτοια κόμικς, που σίγουρα παρέχουν και πληροφορίες και προβληματίζουν τους αναγνώστες. 

 

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο σκαναρίστηκαν από εμένα, όλες οι υπόλοιπες εικόνες είναι από το Ίντερνετ.

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

wikipedia (στα γαλλικά με εκτεταμένο κατάλογο των υπαρκτών προσώπων του κόμικ)

 

Και ένα βίντεο (στα γαλλικά), όπου ο Ροντιέ λέει ορισμένα πράγματα σχετικά με το πώς σχεδίασε το έργο.

 

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε: η Βόμβα, γνωστή και ως Littlle Boy (αδιανόητος ευφημισμός!) εξερράγη πάνω από τον ουρανό της Χιροσίμα σαν σήμερα, 6 Αυγούστου 1945, 76 χρόνια πριν, στις 08:16:02 τοπική ώρα. Ο αριθμός των θυμάτων, είτα εκείνων, που σκοτώθηκαν ακαριαία, είτε εκείνων, που πέθαναν από τις συνέπειες της ραδιενέργειας παραμένει άγνωστος, αλλά υπολογίζεται γύρω στους 90000-140000.

 

Η δεύτερη Βόμβα (με πλουτώνιο αυτή) και με το παρατσούκλι Fat Man (τραγικό μέσα στο γκροτέσκο στοιχείο) βομβάρδισε το Ναγκασάκι, τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, στις 10:58 τοπική ώρα, σκοτώνοντας άμεσα ή έμμεσα 60000-80000 ψυχές.

 

Η τραγωδία υπήρξε τόσο μεγάλη, ώστε τα λόγια δεν αρκούν για να την περιγράψουν. Ούτε και τα σκίτσα, άλλωστε. :( Μπορούν όμως να μας προβληματίσουν....

 

La-Bombe-thriller-histoire-espionnage-science-guerre-mondiale-hiroshima-bd-Alcante-Laurent-Frédéric-Bollée-Denis-Rodier-avions.jpg 87f5ff65-e182-11ea-b8ad-02fe89184577.jpg

  • Like 10
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Είχε κυκλοφορήσει στο comics'n'beer fest, προκαταβολικά, όπως και το Non Stop Comics. Η επίσημη κυκλοφορία όμως θα είναι τη μέρα της ανακοίνωσης :octapus:

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...