Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Γυμνά Οστά (Δημοσθένης Παπαμάρκος, Kanellos Cob)


 Share

Recommended Posts

IMG_20210708_0004.jpg IMG_20210708_0003.jpg

 

Μια πολυαναμενόμενη κυκλοφορία ελληνικού κόμικ και σαφώς μια, όπου η αναμονή άξιζε τον κόπο, αφού θα μπορούσα να πω, ότι το συγκεκριμένο έργο πηγαίνει το ελληνικό κόμικ σε ένα παραπάνω επίπεδο. 

 

Πρόκειται για μια ιστορία ΕΦ, από την οποία είχαμε δει κάποια κεφάλαια σε κάποια τεύχη του "Μπλε Κομήτη" με σχεδιαστές τους Μιχάλη Διαλυνά και Δημήτρη Κ. Πανταζή, αλλά τελικά ο σεναριογράφος Δημοσθένης Παπαμάρκος αποφάσισε να αφηγηθεί την ιστορία από την αρχή με νέο σχεδιαστή, τον Kanellos Cob, και να την εκδώσει σε μορφή graphic novel. Όλες αυτές οι επιλογές του αποδείχθηκαν πολύ επιτυχημένες και έχουμε στα χέρια μας ένα κόμικ, που πιστεύω, ότι ελάχιστα, ίσως και τίποτα, έχει να ζηλέψει από αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμικς.

 

Η υπόθεση αφορά έναν κατεστραμμένο πλανήτη, όπου οι ελάχιστοι εναπομείναντες άνθρωποι αποτελούν πηγή ενέργειας για τα Θ.Ο.Ρ.Α.Κ.Σ., τεράστιες συμβιωτικές μηχανές, οι οποίες πλέον μάχονται μεταξύ τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους τελευταίους ζωντανούς ανθρώπους και να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχει όμως ένα ζευγάρι, που αποτελείται από έναν άνθρωπο και ένα Θ.Ο.Ρ.Α.Κ.Σ., που έχουν συστήσει μια αποτελεσματική συμμαχία, που τους επιτρέπει να επιβιώνουν. Η συμμαχία αυτή θα περιέλθει σε μια κατάσταση ανισορροπίας, όταν θα συναντήσουν μια απεσταλμένη από την ομοσπονδία, που έχει φτάσει στον πλανήτη ως παρατηρητής. Οτιδήποτε άλλο γράψω, θα είναι σπόιλερ και για αυτό σταματώ εδώ.

 

Το σενάριο του Παπαμάρκου είναι σχεδόν υποδειγματικό. Δίνει τις πληροφορίες με σωστό ρυθμό και, όπου χρειάζεται, αφήνει να μιλήσει το σχέδιο του Kanellos Cob. Αν και στην αρχή κάποια πράγματα ίσως φανούν υπερβολικά επεξηγηματικά, η συνέχεια δείχνει, ότι αυτές οι επεξηγήσεις ήταν απαραίτητες. Ο εξαιρετικά στημένος κόσμος του σεναριογράφου κρύβει πολλά μυστικά και πολλές εκπλήξεις, τόσα πολλά, που πραγματικά θα μπορούσαν να δώσουν όχι ένα, αλλά περισσότερα άλμπουμ, εάν φυσικά ζούσαμε σε μια άλλη χώρα. :(  Ακόμη κι έτσι, όμως, η αφήγηση είναι στρωτή, μεστή, δεν φλυαρεί και δεν πλατειάζει και το κυριότερο, αφήνει το σχέδιο να αναδείξει πτυχές της ιστορίας.  Είναι ολοφάνερο, ότι ο Παπαμάρκος εμπνέεται και συνομιλεί με πολλά έργα ΕΦ, τα οποία τα ενσωματώνει υπέροχα στη μυθολογία του κόμικ - γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται: περί μιας μυθολογίας, ενός ολόκληρου σύμπαντος, που περιμένει να το ανακαλύψουμε.

 

papamarkos3.jpg

 

Ο Kanellos Cob παραδίδει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά στο σχέδιο. Εμπνέεται από αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμικς, αφήνει τη φαντασία του να οργιάσει και μας προσφέρει ένα έργο υψηλής αισθητικής, που παράλληλα επεκτείνει το σενάριο, αντί απλά να το εικονογραφεί.  Η σκηνοθεσία του είναι άψογη και αλλάζει διαρκώς το μέγεθος των καρέ, για να ταιριάξει με την αφήγηση, αλλά και με το δικό του όραμα. Δεν παίρνει κάποιο ιδιαίτερο ρίσκο, ως προς το στήσιμο των εικόνων, το οποίο είναι σίγουρα κλασικότροπο, αλλά αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μειονέκτημα. :)  Οι λεπτομέρειες του σχεδίου και οι υπαινιγμοί του γίνονται αντιληπτοί μετά από αρκετή προσήλωση ή / και σε μια δεύτερη ανάγνωση. 

 

 GYMNA-OSTA_3.jpg GYMNA-OSTA_1.jpg

 

12_M (1).jpg

 

Η έκδοση είναι υπέροχη σε μεγάλο σχήμα, ωραίο χαρτί και πολύ έντονα χρώματα. 

 

Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω, περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στους συνδέσμους για περαιτέρω μελέτη, όπου θα δείτε και κάποια επιπλέον υπέροχα σχέδια, τα οποία δεν έκρινα σκόπιμο να αναρτήσω και εδώ. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ, ότι το συγκεκριμένο κόμικ είναι ένα εκδοτικό γεγονός για το χώρο των ελληνικών κόμικς. 

 

Το κόμικ θα παρουσιαστεί αύριο, 09/07/2021, στο πλαίσιο του comics n’ beer kypseli fest.

 

Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες 16 σελίδες εδώ

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

Συνέντευξη των δύο δημιουργών στη lifo

 

Συνέντευξη του Παπαμάρκου στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

 

Συνέντευξη του Παπαμάρκου στο comicdom.gr

 

Παρουσίαση του κόμικ στο smassingculture.gr

 

Άρθρο του Γιάννη Κουκουλά από την "Εφημερίδα των Συντακτών"

 

Τα σκαναρίσματα του εξωφύλλου και του οπισθόφυλλου έγιναν από εμένα, οι εικόνες είναι από το Ίντερνετ.

 

 

 

 

 

 

 

 • Like 12
 • Thanks 12
Link to comment
Share on other sites

Στην αρχή δεν του είχα δώσει σημασία!

Βρέθηκα τυχαία (για να πάρω το Μπλεικ και Μόρτιμερ στον ανιψιό μου) στα PUBLIC  και είπα να το πάρω!Έχω διαβάσει λίγο στην αρχή και μου άρεσε πολύ!Θα το διαβάσω βέβαια ολόκληρο για να έχω σαφή άποψη!Μου φάνηκε και πολύ καλή η τιμή του για την ποιότητα της έκδοσης!

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
4 hours ago, Θρηνωδός said:

Το διάβασε κανείς άλλος να μας πει άποψη; 

 

:lol: 

 

είναι εξαιρετικό. έχει κάτι ευκολίες στην αφήγηση αλλά συνολικά είναι σε άλλο επίπεδο από όλα τα ελληνικά κόμικς γιατί, κυρίως, δίνει στην επιστημονική φαντασία την σεναριακή σοβαρότητα που της αξίζει. Η επιστημονική φαντασία είναι το κατ' εξοχήν είδος που συζητά και αναζητά το μέλλον του ανθρώπου (όπως έχουν πει άλλοι), δεν είναι απλά εξωγήινα όντα ή φωνές τεχνητής νοημοσύνης.

 

Αν και όπως λες δεν είσαι φαν του sci-fi, πιστεύω θα σου αρέσει.

 

 

 

 

 • Like 11
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Είχα ξεχωρίσει τα Γυμνά Οστά, ήδη από τον Μπλε Κομήτη, όταν είχε ακόμα στο σχέδιο τον Διαλυνά και τον Δ.Πανταζή - πολύ δυνατοί σχεδιαστές αμφότεροι.

Η χημεία όμως ανάμεσα στο σενάριο του Παπαμάρκου και στο σχέδιο του Κανέλλου Cob, είναι πολλές κλάσεις πάνω. :)

Το σενάριο είναι καλογραμμένο, η ροή είναι αβίαστη. Τα στοιχεία - φόρος τιμής σε παλιότερα ΕΦ έργα λειτουργούν οργανικά στο σενάριο, που αν και διατηρεί διάφορα "παραδοσιακά" στοιχεία, καταφέρνει να δημιουργήσει έναν δικό του πολύ ενδιαφέροντα κόσμο, με easter eggs, με πολλές λεπτομέρειες, που γίνονται αντιληπτές και σε μετέπειτα αναγνώσεις.

Το σχέδιο του Κανέλλου είναι ιδανικό για το συγκεκριμένο κόμικ, με σαφείς επιρροές από Moebius & Druillet, διατηρώντας όμως προσωπικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών. Μου έκανε εντύπωση σε συνέντευξή του, που έλεγε ότι πρώτα σχεδίαζε τα κτίρια ολοκληρωμένα και στη συνέχεια τα κατέστρεφε, ωστε να δώσει το post-apocalyptic περιβάλλον που βλέπουμε στο κόμικ. 

 

fun fact: Ο Παπαμάρκος εμπνεύστηκε τον τίτλο του κόμικ από την προφητεία του Ιζεκιήλ (Παλαιά Διαθήκη) στην κοιλάδα των Γυμνών Οστών. Ο προφήτης, σύμφωνα με το μύθο, βρέθηκε σε μια κοιλάδα από γυμνά οστά. Προφήτεψε ότι τα κόκκαλα αυτά θα σηκώνονταν. Σύντομα ξέσπασε μια καταιγίδα που έκανε τα κόκκαλα να ενωθούν κομμάτι-κομμάτι μέχρι να γίνουν σκελετοί, που στη συνέχεια σχηματίστηκε πάνω τους σάρκα και δέρμα. Τα νεκρά κορμιά ζωντάνεψαν από το πνεύμα του Θεού και μια δυνατή οστέινη σειρά στάθηκε στα πόδια της μπροστά στα μάτια του προφήτη. (οι πρόγονοι της εφ ήταν αυτοί οι προφήτες :prankster: )

 

:thanx: για την ωραία παρουσίαση @leonidio !

 

Ναι, να το πάρετε. Από τα κόμικς που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας. :garfieldhippie:

 • Like 16
Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Το διάβασα κι εγώ επιτέλους. Πραγματικά εξαιρετικό κόμικ, προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια. Ένιωσα ότι συνέδεσε την πρωτοτυπία του γαλλικού sci-fi με την σοβαρότητα της αμερικανικής σχολής, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν κάποια κλισέ στην πλοκή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν χαλάνε την συνολική αίσθηση. Μακάρι οι δυο τους να ξανασυνεργαστούν είτε σε αυτό το σύμπαν είτε σε κάποιο νέο. :)

 • Like 10
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Λοιπόν, άργησα πολύ, αλλά τα κατάφερα να το πιάσω. Για κάποιο λόγο, μου είχε δημιουργηθεί μεγάλο hype για το συγκεκριμένο, αλλά ταυτόχρονα δίσταζα να το ξεκίνησα.

 

Αρχικά, να συμφωνήσω και εγώ με τους περισσότερους. Ναι, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ελληνικά κόμικς όλων των εποχών, όσο βαρύγδουπο και να ακούγεται αυτό. Για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να επεκταθώ, η ελληνική σκηνή χωλαίνει σε worldbuilding, στη δημιουργία κόσμων και ιστοριών, με βάθος και πρωτοτυπία, πέρα από τα συνηθισμένα. Και σε αυτό παίρνει άριστα. Και στο σχέδιο παίρνει συγκριτικά άριστα, με κάποια καρέ και κάποια splash να είναι πραγματικά στολίδια. Συγκριτικά, σε σχέση πάλι με το τι βλέπουμε συνήθως να κυκλοφορεί στην εγχώρια αγορά. Προβληματάκια υπάρχουν, όταν η κάμερα ξεζουμάρει, πρόσωπα και φιγούρες τείνουν να απλουστεύουν και να χάνουν την λεπτομέρεια τους. Και η κινήση των χαρακτήρων επίσης χάνει το ρεαλισμό της. Αλλά και πάλι, αυτά είναι πταίσματα στο συνολικό, επιβλητικό για τα ελληνικά δεδομένα, αποτέλεσμα. Post-apocalyptic, cyber/sci-fi στοιχεία με τέτοια δουλειά, λεπτομέρεια και ακρίβεια, δεν έχουμε ξανά δει στη Φτωχοκώσταινα. Το σενάριο έχει "πόδια", είναι καλά δουλεμένο και απλωμένο σωστά. Τελειώνει μεν λίγο γρήγορα και ελαφρώς άγαρμπα, αλλά περισσότερο λόγω ψειρίσματος που του κάνω λόγω του γενικότερου υψηλού επιπέδου.

 

Συνολικά, είναι ότι πιο BD έχει φτιαχτεί από ελληνικά χέρια. Και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι είναι BD, πέρα από το σχέδιο (το οποίο είναι εμφανές και εύκολο να διακρίνει κανείς) αλλά και στο σενάριο. Και εδώ έρχεται το προσωπικό μου πρόβλημα, το οποίο αφορά εμένα και όχι το ίδιο το κόμικ καθεαυτό. Από όσα BD έχω διαβάσει, και δεν είναι πάρα πολλά, μου κάνει αρνητική εντύπωση η ελαφρώς "ξύλινη" γλώσσα. Μία τάση δηλαδή η γλώσσα, και ειδικά οι διάλογοι, να μην είναι φυσικοί, αλλά ελαφρώς πομπώδεις και "λογοτεχνίζοντες". Σαν οι χαρακτήρες να είναι πρωταγωνιστές έργου και να απαγγέλουν ατάκες, παρά να μιλούν φυσιολογικά και καθημερινά. Κάτι αντίστοιχο διέκρινα και εδώ, ευτυχώς όχι σε μεγάλη συχνότητα, αλλά τόσο ώστε να με βγάζουν από την ιστορία και να με μετατρέπουν, από συμμετέχοντα, σε παρατηρητή. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός, και ούτως ή άλλως, μιλάμε για προσωπικό γούστο και όχι κάτι θέσφατο, αλλά θα με ενδιέφερε αν κάποιος διέκρινε κάτι αντίστοιχο.

 

Κλείνοντας και συνοψίζοντας, μια πολύ καλή δουλειά, με ουσία, πράγματα να πει αλλά και να δείξει. Πρέπει να διαβαστεί από όλους, είναι το επόμενο βήμα (πιστεύω) της ελληνικής σκηνής.

 • Like 11
 • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Posted (edited)

Λοιπόν, μπορεί και να  είμαι ο μόνος, αλλά αυτό το κομικ δεν μου πολυαρεσε. 

 Θα εξηγήσω άμεσα γιατί. Μου φάνηκε πολύ δύσκολο να ταυτιστω με τον πρωταγωνιστή, που μου φάνηκε σαν να μην είχε καθόλου συναισθήματα. 

 Ναι, μπορεί σε εναν τετοιον κόσμο ο μόνος που θα επιβιωνε να ήταν έτσι. Και πάλι ομως, δεν φαινοταν να έχει ούτε ίχνος ανθρωπιάς μέσα του, καθώς οδηγουσε στον θάνατο την τελευταία πόλη ανθρωπων μόνο και μόνο για την επιβίωσή του. 

 Αυτό το σημειο, που δεν μπόρεσα να προσπερασω, μου εριξε την άποψη για ένα κατά τα άλλα πολυ καλό κομικ. 

 

Θα έδινα 6/10 πρωσοπικα, ενω αν μπορούσα να αγνοησω το προαναφερθεν γεγονός θα ηταν 8.5/10

Edited by Πορφυρός Γύπας
 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Το διάβασα και εγώ και συμφωνώ με τις θετικές εντυπώσεις του thread. Είχα από δίπλα και τα αντίστοιχα τεύχη του Μπλε Κομήτη όπου διάβαζα παράλληλα και σύγκρινα, και μπορώ να πω ευτυχώς που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μέσα από τις σελίδες του περιοδικού. Όχι μόνο για το σχέδιο, που η συμβολή του στην κατανόηση των καρέ είναι καθοριστική σε σχέση με αυτό του Μπλε Κομήτη (σας προκαλώ όσους έχετε τα τεύχη να ανοίξετε και να συγκρίνετε τα πρώτα πάνελ τις ιστορίας στο περιοδικό με τα αντίστοιχα αυτής της κυκλοφορίας), αλλά ακόμα και για το κείμενο, το οποίο στην αρχική του μορφή παραήταν συμπιεσμένο για να χωρέσει (υποθέτω) στο φορμάτ του περιοδικού.

Πολύ καλό και το προτείνω σε κάθε φαν της ΕΦ. Στα ελάχιστης σημασίας αρνητικά θα βάλω και εγώ λίγο την κινητικότητα των χαρακτήρων, που φαίνεται κάπως απρόσεχτη, κυρίως επειδή έρχεται σε σύγκριση με τα πανέμορφα πανοραμικά.

 

On 7/8/2021 at 9:51 PM, leonidio said:

Ο εξαιρετικά στημένος κόσμος του σεναριογράφου κρύβει πολλά μυστικά και πολλές εκπλήξεις, τόσα πολλά, που πραγματικά θα μπορούσαν να δώσουν όχι ένα, αλλά περισσότερα άλμπουμ, εάν φυσικά ζούσαμε σε μια άλλη χώρα. :(

Παρατήρησα πάντως ότι στην εσωτερική σελίδα γράφει "Σειρά: Άνθρωπος & Μηχανή, Νο1". Ξέρει ή υποψιάζεται κανείς σε τι αναφέρεται αυτό;

 • Like 8
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, DaDiRa said:

Παρατήρησα πάντως ότι στην εσωτερική σελίδα γράφει "Σειρά: Άνθρωπος & Μηχανή, Νο1". Ξέρει ή υποψιάζεται κανείς σε τι αναφέρεται αυτό;

 

Μου είχε πει ο Kanellos στο ComicDom ότι πίστευε ότι σε 1 χρόνο περίπου θα έπιαναν με τον Παπαμάρκο το δεύτερο.

 • Like 7
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Διαβάστηκε δύο φορές πρόσφατα. Συμφωνώ με τους περισσότερους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κόμικ, με πολύ όμορφο σχέδιο και σενάριο. Ανυπομονώ για τη συνέχεια, η οποία ελπίζω να μην αργήσει. :D

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Το έχω διαβάσει και εγώ πριν λίγους μήνες και μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικό, το σενάριο μου άρεσε έχει βάθος, σκέψη και ψωμί για να διαβαστεί κι άλλες φορές. Το σχέδιο είναι καταπληκτικό ειδικά στα splash και bleed εφέ του, τα πανοραμικά πλάνα ήταν πανέμορφα και οι χαρακτήρες είχαν αρκετές λεπτομέρειες. 

2 πράγματα δεν μου άρεσαν στο σχέδιο, και φυσικά είναι προσωπικό γούστο, το 1ο είναι ότι στα κοντινά πλάνα δεν υπάρχει background και πέφτει απλά ένα degrading χρώμα που θυμίζει λίγο ερασιτεχνική δουλειά στα μάτια μου, που όμως στο σύνολο η δουλειά αυτή καμία σχέση δεν έχει με ερασιτεχνικό. Το 2ο είναι η απουσία πλαισίου στα καρέ, αυτή η αντίθεση έντονου χρώματος με άσπρο δεν μου κάθεται καλά.

και ενα καρέ που φαίνονται αυτά τα 2 που λέω:

IMG_20220512_213354.jpg.610492319a3bc855b26e41b400af54df.thumb.jpg.ecaeb601379862389b7f9390e1907b07.jpg

Και οι 2 παρατηρήσεις μου είναι όμως αμελητέες σε σχέση με το σύνολο, είμαι σίγουρα χαρούμενος που το έχω στην βιβλιοθήκη μου!

:beer:

Edited by argail
 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
11 minutes ago, ΘK08 said:

Είμαι ο μόνος που βλέπει επιρροές στο σχέδιο του Κανέλλου Comb από τον Moebius;

 

Στις συνθέσεις, ίσως ναι, αλλά εγώ θεωρώ, ότι η σχεδιαστική τεχνική είναι διαφορετική. :) 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, leonidio said:

 

Στις συνθέσεις, ίσως ναι, αλλά εγώ θεωρώ, ότι η σχεδιαστική τεχνική είναι διαφορετική. :) 

image.png.6b22f72fde9cba6b06255d0c0c99ee48.pngimage.thumb.png.8bd4770d3589e4e3a57d1d8d20cc8baa.png

 

Δεν ξέρω, αυτές οι δύο εικόνες, μου χτύπησαν στο μάτι. Βέβαια έχεις δίκιο, οι γραμμές είναι πολύ διαφορετικές, αλλά σα σύνολο εάν δεν το παρατηρήσεις προσεκτικά, μοιάζει. 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, ΘK08 said:

image.png.6b22f72fde9cba6b06255d0c0c99ee48.pngimage.thumb.png.8bd4770d3589e4e3a57d1d8d20cc8baa.png

 

Δεν ξέρω, αυτές οι δύο εικόνες, μου χτύπησαν στο μάτι. Βέβαια έχεις δίκιο, οι γραμμές είναι πολύ διαφορετικές, αλλά σα σύνολο εάν δεν το παρατηρήσεις προσεκτικά, μοιάζει. 

 

Εχεις δικιο, υπαρχει σιγουρα επιρροη!

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...