Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Made in Abyss (Tsukishi Akihito)


Recommended Posts

Made in Abyss 

abyss.thumb.jpg.5858e244ba6fb3b89f6a1d9be31f8142.jpg

Author and Artist: Tsukishi Akihito

Mεταφερόμαστε στην πόλη του Orth που είναι χτισμένη στην άκρη μιας τεράστιας Αβύσσου που κανείς δεν ξέρει πώς δημιουργήθηκε. Η Άβυσσος είναι γεμάτη μυστήρια, μοναδικά σε αυτή πλάσματα και κειμήλια από πολιτισμούς που φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πια. Έχει ακόμη και τους δικούς της φυσικούς νόμους που αψηφούν την ευρύτερη πραγματικότητα. Πιστή στην φύση της η ανθρωπότητα θέλει να ρίξει φως στα προαναφερθέντα μυστήρια και γι αυτό πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να εξερευνούν τα βάθη της βάζοντας διαρκώς την ζωή τους αλλά και την ψυχική τους υγεία σε κίνδυνο. "

Η πρωταγωνίστριά μας είναι η νεαρή Riko που ονειρεύεται και αυτή να γίνει μια από τις κορυφαίες εξερευνήτριες της Αβύσσου ακολουθώντας τα ίχνη της μητέρας της που είναι μύθος ανάμεσα στους εξερευνητές αλλά και τους κατοίκους της πόλης γενικότερα. Δυστυχώς για την πρωταγωνίστριά μας η μητέρα της αγνοείται τα τελευταία 12 χρόνια από την τελευταία της αποστολή. Η νεαρή Riko διακατέχεται από μια απίστευτη περιέργεια και διάθεση για εξερεύνηση κάτι που θα την οδηγήσει να βρει τον Reg ένα μυστηριώδες αγόρι με μηχανικά μέλη που φαίνεται να έχουν απίστευτες δυνατότητες και που υπό κανονικές συνθήκες ως ύπαρξη και μόνο θα κατατασσόταν ανάμεσα στους θησαυρούς της Αβύσσου. Αντί αυτού όμως η Riko και η παρέα της τον αντιμετωπίζουν ως ένα κανονικό αγόρι και σύντομα αποκτά την δική του θέση στο ορφανοτροφείο στο οποίο ζουν και δουλεύουν για να φέρνουν στην επιφάνεια θησαυρούς. 

Ένα καταλυτικό γεγονός για την Riko αλλά και η ολοένα και αυξανόμενη περιέργεια του Reg για το παρελθόν του θα οδηγήσουν τα δύο παιδιά να ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι για τα βάθη της Αβύσσου προκειμένου να ξετυλίξουν τα μυστικά της. Είναι ένα ταξίδι από το οποίο η Riko ξέρει ότι δεν θα μπορέσει να επιστρέψει δεδομένων των παρενεργειών που έχει η Άβυσσος στο ανθρώπινο σώμα αλλά παρόλαυτά η επιθυμία της να δει τι πραγματικά συμβαίνει στα βάθη της Αβυσσου αξίζει κάθε θυσία. 

image.thumb.png.2fde263663f62136d23891f4e6a0f3c0.png image.thumb.png.8036bcc81e6886542a0d21fbdbce5a26.png

Η σειρά εκδίδεται στα αγγλικά από την Seven Seas και έχει φτάσει τους 9 τόμους μέχρι στιγμής. Το 2017 απέκτησε και anime μεταφορά 13 επεισοδίων από το στούντιο Kinema Citrus η οποία γνώρισε απίστευτη επιτυχία, με το κοινό να περιμένει εναγωνίως την συνέχεια. Ομολογουμένως το στούντιο έκανε πολύ καλή δουλειά στην μεταφορά και ειδικά στο μουσικό κομμάτι με αποτέλεσμα για όσους θέλησαν να συνεχίσουν μετά τον 4ο τόμο να έχουν ήδη στο μυαλό τους ένα υπέροχο soundtrack να συνοδεύει το εντυπωσιακό και γεμάτο λεπτομέρεια art.  Tα γεγονότα του anime καλύπτουν μέχρι τον 4ο τόμο του manga αλλά αν κάποιος αποφασίσει να συνεχίσει την ιστορία αξίζει να την ξεκινήσει από την αρχή.  Κρίνοντας από τους δυο πρώτους τόμους αν και τα γεγονότα αυτά καθεαυτά του manga είναι πολύ κοντά σε αυτά της τηλεοπτικής μεταφοράς είναι πραγματικά κρίμα κάποιος να χάσει το άρτιο εικαστικά κομμάτι που πάει την ατμόσφαιρα σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο. H έκδοση είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις από το παραδοσιακό μικρό τομάκι που εχουμε συνηθίσει και διαβάζεται πολύ εύκολα δίνοντας στο σχέδιο τον απαραίτητο χώρο να αναπνεύσει. Δεν είναι από τις σειρές εκείνες που το πλουμιστό σχέδιο και ο μικρός χώρος προκαλεί πονοκέφαλο και αξίζει να αγοραστεί σε φυσική μορφή.
 


Κρίνοντας από τους δυο πρώτους τόμους που έχω επανεπισκεφθεί μέχρι στιγμής αλλά και την ίδια την anime σειρά μπορώ με σιγουριά να πω ότι το χαριτωμένο character design μπορεί να ξεγελάσει έναν άπειρο αναγνώστη. Οπότε και σε αυτό το σημείο θα βάλω μια τεράστια προειδοποίηση. Πρόκειται για μια πανέμορφη αλλά εξαιρετικά σκληρή (σε βαθμό που γίνεται όντως προβληματική σε κάποια σημεία) σειρά. Δεν είναι η σειρά που θα δώσετε στο παιδάκι σας/ανηψάκι σας/ βαφτιστήρι σας για να μπει στα manga. Δεν είναι η σειρά που θα δώσετε σε κάποιον χωρίς προειδοποίηση εκτός αν θέλετε μετά να σας αποφεύγει διακριτικά. Τα tags horror και psychological δεν είναι διακοσμητικά. Από την αρχή μας δηλώνεται ότι η Άβυσσος δεν συγχωρεί και είναι ουσιαστικά μια μορφή καταδίκης για όσους επιλέγουν να την εξερευνήσουν πόσο μάλλον όταν αυτοί οι κάποιοι είναι δυο παιδιά που είναι αποφασισμένα να φτάσουν μέχρι το τέλος. Κάθε πράξη έχει συνέπειες και πολύ συχνά αυτές οι συνέπειες είναι θανατηφόρες.  Και η σειρά δεν δείχνει έλεος σε κανέναν από τους χαρακτήρες της. 

Αυτό που περνάει εξαιρετικά ως εντύπωση μέσα από το επιδέξιο world building είναι το δέλεαρ της Αβύσσου. Οι πανέμορφες σκηνές, οι νέοι κόσμοι που ανοίγουν σε κάθε στροφή , τα θαύματα που συναντούν οι πρωταγωνιστές μας είναι αυτό που κάνουν τον αναγνώστη να πει "Ναι καταλαβαίνω γιατί κάποιος θα ήθελε να δει αυτά τα πράγματα με τα ίδια του τα μάτια" . Και όπως είναι φυσικό όταν βλέπει ο αναγνώστης και τις λιγότερο ειδυλλιακές πλευρές της Αβύσσου όπου ο άνθρωπος δεν είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και ακόμη και οι άλλοι άνθρωποι είναι το ίδιο επικίνδυνοι με τα τερατόμορφα πλάσματα θα πει " Αν είχα επιλογή να πάω σε έναν φανταστικό κόσμο σίγουρα δεν θα ήταν αυτός". 

Το ταξίδι των πρωταγωνιστών πέρα από τις γεμάτες δράσεις σκηνές έχει ενδιαφέρον ως προς τις απλές καθημερινές στιγμές. Το πώς θα βρουν φαγητό για παράδειγμα και τα πιο απλά πράγματα όπως οι σωματικές ανάγκες και λειτουργίες που σχετικά σπάνια εξερευνούνται σε περιπέτειες όπου οι χαρακτήρες συχνά μετακινούνται χωρίς να εμποδίζονται από τέτοια ποταπά θέματα. Στην συγκεκριμένη σειρά βλέπουμε και άμεσα και μέσα από τις σημειώσεις της Riko βασικά πράγματα για το περιβάλλον τα οποία τόσο χτίζουν την ατμόσφαιρα όσο και βοηθούν όμως να καταλάβεις ότι μιλάμε για έναν εξερευνητή. Μπορεί να παρουσιάζεται στον αναγνώστη το χι συμπαθητικό ζωάκι όμως θα δει πέρα από την συμπεριφορά του και την επικινδυνότητά του αλλά και το κατά πόσο είναι βρώσιμο ή όχι. 

Yπάρχουν στιγμές που η σειρά μου προξένησε δυσφορία και κλειστοφοβία επιπέδου "The Descent" και θεωρώ μεγάλο κατόρθωμα που δεν μειώνεται ο ενθουσιασμός μου για κάθε καινούριο πανέμορφο πράγμα που ανακαλύπτουν οι χαρακτήρες μας ή για κάθε καινούρια γνωριμία που κάνουν. Αν η Άβυσσος έχει μαγεία εντός σύμπαντος με σιγουριά μπορώ να πω ότι αυτή σπάει τον τέταρτο τοίχο και κυριολεκτικά ρουφάει τον αναγνώστη. 

Η μία κριτική που θεωρώ ότι οφείλει να γίνει στη σειρά είναι ότι κάποιες φορές χάνει το μέτρο της αναφορικά με την βιαιότητά της. Ξεπερνάει το οι "βλακείες έχουν συνέπειες" και το "δεν υπάρχουν μόνο καλοί άνθρωποι" και οριακά περνάει στο torture porn. Αυτό είναι κάτι το οποίο από τα πρώτα κεφάλαια ήταν κάπως off με την ιδιαίτερη τιμωρία που επιφύλασσαν οι ενήλικες στα άτακτα παιδιά που αποτελείτο από το να τα κρεμάνε γυμνά και έχοντας δει λίγο παρακάτω μπορώ να πω ότι πάει σε σημείο "Οκ ο δημιουργός πρέπει να μισεί πραγματικά τα παιδιά".  Δεν είναι μόνο το τι γίνεται γιατί ξέρουμε από την αρχή ότι μιλάμε για "εναν κόσμο πανέμορφο αλλά αμείλικτο" (για να δανειστώ ατάκα από άλλη manga σειρά)  είναι και το πώς απεικονίζεται που ακόμη και για την γράφουσα που τίτλους όπως το Berserk και το Βlade of the immortal μπορεί να τους διαχειριστεί υπάρχει εν προκειμένω μια δυσκολία. Οπότε όσοι δεν μπορείτε να κάνετε αυτήν την παραδοχή είναι απόλυτα δίκαιο να πείτε ότι η σειρά αυτή δεν είναι για εσάς.

Οι υπόλοιποι μπορείτε να απολαύσετε ένα μαγευτικό ταξίδι. 

image.thumb.png.b9bf9a60ccd68f127b8b1ba15142a614.png    image.thumb.png.f69f3c25383ed4c21897a810fabd1965.png 

 

 

 

 

 

 • Like 11
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Τεράστια αλήθεια ΟΛΑ τα warning της παραπάνω κριτικής!

 

Ειδικά η ταινία, ήταν ό,τι πιο άρρωστο έχω δει. Ever... :sadcry: Η σειρά είναι πανέμορφη, με υπέροχο soundtrack, αλλά ναι, και εκείνη είναι αρκετά σκληρή, αλλά παραμένει πολλά υποσχόμενη, λόγω του μυστηρίου. Σε κάνει να θες να δεις τι θα γίνει στη συνέχεια. Και μετά ήρθε η άρρωστη ταινία...

 

Spoiler

που είναι 5ο προς 6ο layer.

 

Edited by The Fists Of Stan Lee
 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Θελω να το διαβασω καποια στιγμη. Ερωτηση το διαβασες απο την ευκολη οδο ή το αγορασες; Αν εκανες το δευτερο τα πηρες σε μορφη boxsets ή αγοραζεις ενα ενα τα volumes?

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, akirasyber9 said:

Θελω να το διαβασω καποια στιγμη. Ερωτηση το διαβασες απο την ευκολη οδο ή το αγορασες; Αν εκανες το δευτερο τα πηρες σε μορφη boxsets ή αγοραζεις ενα ενα τα volumes?


Δεν το έχω πετύχει πουθενά σε μορφή Box set. Δεν είναι AOT πχ (που μεταξύ μας ψιλοαπογοήτευση τα boxset του δεν αξίζουν).  Τα αγοράζω. Γι αυτό και λέω ότι είναι decent έκδοση. :)

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Απ'οσο παρατηρώ, δεν έχει τόσους πολλούς τόμους, οπότε υποθέτω ότι δεν θα έχει και τόσο μεγάλη έκταση το μάνγκα μέχρι να ολοκληρωθεί για να το σπάσουν σε πολλά box sets. Οπότε box set όταν ολοκληρωθεί το run, απ'οσο μπορώ να μαντέψω.

 

Πάντως, η παρουσίαση με έπεισε να του ρίξω επίσημα και σοβαρά μια ολοκληρωμένη ματιά. Είχα δει τα πρώτα δύο επεισόδια από το άνιμε πριν μερικά χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν έτυχε ποτέ να το συνεχίσω. Λέω πλέον απλά να διαβάσω το μάνγκα μια και έξω.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Jim® said:

Το anime αξίζει Άγγελε; Ή το έχεις αφορίσει κι αυτό όπως γκουχ γκουχ κάτι Shingeki No Kyojin?

Άσε μας ρε με τα κακόλογα :damn:

 

Η αλήθεια είναι ότι και το άνιμε φαίνεται να είναι καλό (εξάλλου γι'αυτό είχα ξεκινήσει να το βλέπω (υπόψιν πως αυτό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια χαχα)). Απλά δεν έτυχε ποτέ να το συνεχίσω, ήταν οι συγκυρίες τέτοιες που δεν το επέτρεψαν και μετέπειτα απλά αμέλησα να το ξαναπιάσω.

 

Τώρα περί Shingeki no Kyojin, το μάνγκα το τελείωσα, την άποψή μου για το στορυ την έχω σχηματίσει, off topic θα βγούμε, οπότε τα λόγια περιττεύουν :D 

 • Like 3
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...