Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

Διάβασα πρόσφατα την έκδοση της Χωματερής του Λέανδρου που είχε κυκλοφορήσει το 2007 από το 9 της Ελευθεροτυπίας και είπα να σας την παρουσιάσω.

Dp0LBu9XoAEFNcX.jpg

Ο Λέανδρος, λοιπόν, ήταν ήδη κάπως γνωστός στον χώρο από το κόμικ Παρίας που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Βαβέλ. Στα 00s ξεκίνησε τη Χωματερή για το περιοδικό 9, το γνωστό ένθετο της Ελευθεροτυπίας. Έχω την εντύπωση ότι συνεχίζεται και στο Καρέ-Καρέ της Εφημερίδας των Συντακτών (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Ένα άκρως πολιτικοποιημένο έργο με ένα σχέδιο, το οποίο μοιάζει να ρίχνει ένα πέπλο «μαυρίλας» στα ζώα-πρωταγωνιστές της σειράς, ακόμα κι αν κάποια απ'αυτά είναι κάπως χαριτωμένα στην πραγματική ζωή. Μυρμήγκια ναζίδες, αναρχικές κατσαρίδες, τρελαμένοι γλάροι, ποντίκια πειραματόζωα, κάτι αιμοβόροι καρχαρίες, κάτι καημένα σκουλήκια και ένα ανθρώπινο κρανίο-ψυχολόγος, που διατηρεί γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας με όσους έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης, είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της Χωματερής (ναι, ίσως και να μην είναι τόσο χαριτωμένα στην πραγματική ζωή τελικά). Ζουν μέσα στη σαπίλα και την έχουν συνηθίσει σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό.

xomateri_012.thumb.jpg.4a262646a158475a47e85045f81f411e.jpg

Η Χωματερή θα μπορούσε να είναι μια αλληγορία για την Ελλάδα της εποχής (ή και τον κόσμο γενικότερα) και οι κάτοικοί της είναι ουσιαστικά οι διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που ζουν σ'αυτήν. Θα μου πείτε «ταιριάζει αυτή η εικόνα παρακμής σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα πριν από την κρίση»; Ίσως ο Λέανδρος να ήταν μπροστά από την εποχή του ή να έβλεπε πέρα από την επίπλαστη ευημερία.

xomateri_003.thumb.jpg.e8f152c5a4c9803ab3b8908f5890848e.jpg

Υπάρχουν και μερικοί ακόμα χαρακτήρες που κάνουν την εμφάνισή τους στην πορεία, όπως το λουλούδι που φυτρώνει μέσα στη χωματερή ή η παρατημένη γάτα που δε βγαίνει ποτέ από το κουτί της, ο καθένας με το δικό του ρολάκι στην παράνοια της Χωματερής.

xwmaterh5.thumb.jpg.81d41c638403e5167ab6a154b990f614.jpg

Γίνονται πολλές αναφορές σε λογοτεχνικά, φιλοσοφικά και άλλα έργα. Το γενικότερο πλαίσιο, όμως, είναι αυτό μιας «μηδενιστικής», αναρχικής σάτιρας θα έλεγα. Πολλούς ίσως να τους κακοφανεί το άπειρο βρισίδι που πέφτει και η σκατολογική πλευρά του χιούμορ και ναι, υπάρχουν και cringy στιγμές, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι γέλασα πολύ και μάλιστα σε σημεία που δεν το περίμενα καθόλου. Υπήρξαν κάποιες ατάκες που με εξέπληξαν δηλαδή και σ'αυτό παίζουν ρόλο και οι συνειρμοί που γίνονται στο κεφάλι του Λέανδρου. Ένα παράπονο που έχω είναι ότι λατρεύω τα μυρμήγκια από μικρός και δε μου άρεσε καθόλου που τα είδα στο ρόλο ναζιστο-χουντοστρατού, αλλά τι να κάνουμε;

• Like 9
  • Thanks 6

Γουστάρω φουλ τον Λέανδρο. Θεωρώ ότι ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του και παραμένει relevant μέχρι και σήμερα, κυρίως στο εικαστικό κομμάτι. Να πω την αμαρτία μου δεν έχω διαβάσει ολόκληρο το άλμπουμ της Χωματερής, αλλά ποτέ δεν μου έκανε ιδιαίτερο κλικ. Ενώ παραδέχομαι την έξυπνη αντιστοίχιση ζώων-ιδεολογιών και το σουρεάλ του πράγματος, οι ατάκες δεν μου προκαλούσαν γέλιο. Σίγουρα έπιανα τα νοήματα πίσω απ' αυτές, ενίοτε μπορεί και να συμφωνούσα, αλλά το ότι δεν με έκαναν να γελάσω, είναι μεγάλο μείον για μένα. :sosorry:

• Like 8
  • Thanks 4

50 minutes ago, geo_trou said:

Γουστάρω φουλ τον Λέανδρο. Θεωρώ ότι ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του και παραμένει relevant μέχρι και σήμερα, κυρίως στο εικαστικό κομμάτι. Να πω την αμαρτία μου δεν έχω διαβάσει ολόκληρο το άλμπουμ της Χωματερής, αλλά ποτέ δεν μου έκανε ιδιαίτερο κλικ. Ενώ παραδέχομαι την έξυπνη αντιστοίχιση ζώων-ιδεολογιών και το σουρεάλ του πράγματος, οι ατάκες δεν μου προκαλούσαν γέλιο. Σίγουρα έπιανα τα νοήματα πίσω απ' αυτές, ενίοτε μπορεί και να συμφωνούσα, αλλά το ότι δεν με έκαναν να γελάσω, είναι μεγάλο μείον για μένα. :sosorry:

Εγώ γέλασα πάντως, παρόλο που ιδεολογικά δε με βρίσκει 100% σύμφωνο. 

• Like 8

Πολύ ενδιαφέρον κόμικ, ειδικά για την εποχή της ευημερίας :)

Προσωπικά εκτίμησα σε πολλές στιγμές το καυστικό (και σε σημεία off-beat) χιούμορ του. Θεωρώ τον Λέανδρο από τους ταλαντούχους δημιουργούς της γενιάς του, που έχει αφήσει το στίγμα του, παρά τα λίγα - συγκριτικά- έργα του. Η σειρά προτίμησής μου είναι Ο Παρίας > Η Χωματερή > Μας μεγάλωσαν Σκυλιά. 

:thanx: για την ωραία παρουσίαση @Beefheart! :best:

το εχει ανεβάσει και στο scribd, για οποιους δεν το βρισκουν σε φυσική μορφή

• Like 8
  • Thanks 4

Από τις σειρές που θυμάμαι ότι ξεχώριζα τον καιρό εκείνο που τη διάβαζα στο "9".

Μάλιστα έκανα και την εξαίρεση στον κανόνα και είχα πάρει το άλμπουμ παρόλο που έχω όλα τα τεύχη. Θέλω να κάνω μια επανάληψη κάποια στιγμή...

• Like 6
  • Thanks 2

το εχω διαβασει ολο στο 9, θυμαμαι ηταν απο τα αγαπημενα μου, σε καποια φαση ειχα βρει και το αλμπουμ ξεχασμενο σε ενα ακυρο βιβλιοπωλειο... ποσο το εχω μετανιωσει που δεν το ειχα παρει..

• Like 7
  • Sad 1

1 hour ago, gr8 said:

το εχω διαβασει ολο στο 9, θυμαμαι ηταν απο τα αγαπημενα μου, σε καποια φαση ειχα βρει και το αλμπουμ ξεχασμενο σε ενα ακυρο βιβλιοπωλειο... ποσο το εχω μετανιωσει που δεν το ειχα παρει..

Αν σε ενδιαφέρει ακομη,νομίζω υπάρχει στο παλαιοπωλείο πάρε δώσε στη Θεσσαλονίκη

• Like 9

2 hours ago, dimia said:

Αν σε ενδιαφέρει ακομη,νομίζω υπάρχει στο παλαιοπωλείο πάρε δώσε στη Θεσσαλονίκη

οχι ιδιαιτερα, (απλα ηταν καινουργιο σε τσαμπα τιμη που δεν αφηνεις τετοιες ευκαιρίες :Money: )

ευχαριστω παντως!:beer:

• Like 9

Μπερδεύω συνέχεια τον Λέανδρο με τον Μέλανδρο του Κάμπου. :diva:

Καλή η χωματερή, και σε μια χώρα που όλοι πρωτοτυπούσαν βγάζοντας αποκλειστικά "χιουμοριστικά" στριπ για σχεδόν 30 χρόνια, κατάφερε να ξεχωρίσει και να μείνει επίκαιρη με ένα αρκετά off-beat χιούμορ που λέει η Λένα. 

Το είχε κάθε χρόνο στην Κοτζιά για 2-3 ευρώ.

• Like 8

Τη διάβαζα κι εγώ στο 9 , ήμουν μικρός βέβαια οπότε δεν τα καταλάβαινα όλα -άσε που προτιμούσα τη Φωτεινή της Νύχτας-  αλλά θυμάμαι ότι μου άρεσε. Κάποια στγιμή θα ήθελα πολύ να το διαβάσω ολοκληρωμένο.

• Like 7

• 1 year later...
  • 1 month later...

Από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ελληνικής σκηνής, και με εντελώς προσωπικό ύφος. Οι παλιές του ιστορίες απο τη βαβέλ ήταν εξαιρετικές. Δεν έκανε την καριέρα που θα μπορούσε στα comics, γιατί μάλλον δεν τον ενδιέφερε. Η χωματερή ήταν κατώτερη των δυνατοτήτων του (μάλλον είχε αρχίσει να βαριέται), αλλά και πάλι πολύ καλή.

• Like 8
  • Thanks 1

• 2 months later...
On 5/3/2021 at 4:39 PM, geo_trou said:

Ούτε εγω γέλασα ποτέ με την χωματερή γιατί ανέκαθεν εντώπιζα την αξία του σαν έργο στην βαθιά πολιτικοποιημένη κριτική/καταγγελτική χροιά του (ακόμα και αν ούτε εγώ συμφωνώ πολιτικά σε όλα) και ακόμα περισσότερο στο φιλοσοφικό σκεπτικιστικό υπόβαθρο της γραφής του Λέανδρου (ακόμα και αν ούτε με αυτό ταυτίζομαι).

Ωραία θα ήταν να είχαμε μια δουλειά του συγγραφέα αναφορικά στο σήμερα

• Like 7

• 4 months later...

Λέανδρε αν διαβάζεις: γουστάρω και εγώ φουλ τα κόμικ σου, το σχέδιο σου είναι 1.000% strong, αλλά και σαν άνθρωπος είσαι σπαθί - από όσο σε έζησα στην ΑΣΚΤ των 90s στο εργαστήριο του Μπότσογλου. Και ας μην είμαι στα πολιτικά-κοινωνικά σου FM και ας μην είναι πάντα του dark 90s χιούμορ σου… Θέλω απάντων επανέκδοση των κόμικς σου σε τόμο!!! Τώρα!!! Να είσαι πάντα καλά ότι και αν κανείς, όπου κσι αν είσαι 🫲🏻🖤🫱

• Like 5