Indian Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 (edited) Με αφορμή το άρθρο που ανέβασε ο καλός φίλος @leonidio που αφορά το συγκεκριμένο κόμικ, σκέφτηκα να το παρουσιάσω για να πάρετε μία ιδέα. Τα πρωτόγνωρα και κοσμοϊστορικά γεγονότα που ζούμε αυτές τις εποχές, έχουν δώσει βήμα σε πολλούς καλλιτέχνες να εκφραστούν. Έτσι, εκτός από τον κινηματογράφο, την ζωγραφική, την γλυπτική, δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη και η Ένατη Τέχνη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο Περικλής Κουλιφέτης παρουσίασε στο κοινό μία σειρά από γελοιογραφικά στριπ, τα οποία σατιρίζουν την περίοδο της καραντίνας, αλλά παράλληλα δίνουν τροφή για σκέψη στον αναγνώστη. Με την συνδρομή της γνωστής μας εκδοτική, "Μικρός Ήρως", κυκλοφόρησε στις 09/03/21 το πόνημα του δημιουργού, το οποίο χωρίζεται σε δύο άτυπες περιόδους, την "Καραντίνα Νο 1" και την "Καραντίνα Νο 2", αντιγράφοντας, κατά κάποιον τρόπο, την πραγματικότητα. Πρωταγωνιστές σε αυτό το ταξίδι είναι ένας άντρας και το πουλί του. Όχι, μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό! Ο Στάθης αναγκάζεται να εγκλειστεί μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, λόγω του lockdown κι έχει για συντροφιά το καναρίνι του, τον Αγαθοκλή. Οι διάλογοι μεταξύ τους, αποδεικνύουν το πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να μείνει "φυλακισμένος" για μεγάλο χρονικό διάστημα, την ίδια ώρα που για το άτυχο πτηνό, είναι απλά η ιστορία της ζωής του. Έτσι, ο Αγαθοκλής, φροντίζει κάθε φορά, με το καυστικό του χιούμορ, να λέει αλήθειες και να βάζει τον ιδιοκτήτη του σε σκέψεις. Η ποιότητα των στριπ είναι αρκετά τίμια, θα έλεγα, κι αρκετά από αυτά μου άφησαν ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη. Το νεαρό της ηλικίας του δημιουργού (γεννήθηκε το 1996), πάντως, υπόσχεται ότι, εκτός από καλής ποιότητας χιούμορ, έχει πολλά περιθώρια για βελτίωση στο μέλλον. Όσον αφορά το σχέδιο, προσωπικά θα το χαρακτήριζα επιμελώς ατημέλητο. Για το ύφος του σεναρίου (το οποίο δεν έχει να μας παραθέσει μία ολοκληρωμένη ιστορία) επιτελεί στο ακέραιο τον σκοπό του, χωρίς όμως να είναι το αριστούργημα. Εδώ δεν με πείραξε. Σε μία "κανονική" ιστορία, θα είχα θέμα. Το χρώμα, από την άλλη, είναι αντιστρόφως ανάλογο με τις ημέρες που διανύουμε. Είναι ευχάριστο, διαθέτει ποικιλία ζωηρών χρωμάτων, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός τους να βγάζει μία νότα αισιοδοξίας. Η έκδοση διαθέτει τα περισσότερα από τα καλά στοιχεία της εκδοτικής, με μοναδική, ίσως, παραφωνία να είναι το μικρό μέγεθος. Βέβαια, αν το καλοσκεφτούμε, από την στιγμή που έχουμε να κάνουμε με γελοιογραφικά στριπάκια, με διεκπαιρεωτικό σχέδιο, το μεγαλύτερο μέγεθος δεν θα έδινε κάτι περισσότερο. Το έντυπο φέρει σύνδεση με καρφίτσα, ενώ το χαρτί του είναι καλής ποιότητας, δημιουργώντας μία καλή αποτύπωση των χρωμάτων. Στο εσωτερικό του εξώφυλλου, θα βρούμε ένα εισαγωγικό άρθρο για το κόμικ, επιμελημένο από τον, συνήθη ύποπτο, Γαβριήλ Τομπαλίδη, ενώ στην μέσα σελίδα του οπισθόφυλλου, η έκδοση ολοκληρώνεται με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του δημιουργού. Η σελίδα του Περικλή Κουλιφέτη στο Facebook Η σελίδα της εκδοτικής για τους "Έγκλειστους" (Παρακαλώ η παρούσα παρουσίαση να μην συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό γιατί δεν πληροί τον πρώτο όρο του κανόνα συμμετοχής) Edited May 1, 2021 by Indian 10 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beefheart Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO! Ήθελα να το κάνω κι εγώ παρουσίαση αυτό, μιας και είναι και φίλος ο Περικλής. 6 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Fists Of Stan Lee Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!! Ναι, βγάζει που βγάζει αραιά...Τουλάχιστον ο Γιάννης έκανε καλή δουλειά. Well done sir! 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indian Posted May 1, 2021 Author Share Posted May 1, 2021 Συγγνώμη βρε παιδιά! Δεν το ήξερα. Έχω τύψεις τώρα, δεν κάνω πλάκα! 3 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Fists Of Stan Lee Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Fists Of Stan Lee Posted April 17, 2022 Share Posted April 17, 2022 Τιμήθηκε το δεύτερο και... Είναι ελάχιστα τα κόμικς που έχω διαβάσει στη ζωή μου, από Έλληνα καλλιτέχνη, που να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω το τέλος με τόση έντονη εναλλαγή συναισθημάτων! Το τελευταίο 4σέλιδο είναι ΣΟΚ! Άνετα υποψήφιο για ένα από τα καλύτερα κόμικς του '22! ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ SEQUEL EVER! ΧΤΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΠΑΝ (όπως θα έλεγε και αυτός που γράφει την εισαγωγή ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΛΕΣ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕ ΑΠΛΑ ΑΡΚΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ!!!!!!!! ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ ΠΕΡΙΚΛΗ!!!! 5 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted April 17, 2022 Share Posted April 17, 2022 Δεν έχω αγοράσει κανένα από τα δύο τεύχη, αλλά γενικά μ' αρέσει το χιούμορ του Κουλιφέτη και ιδιαίτερα το σκίτσο του. Έχει μια ατημέλητη εσάνς γαλλικής σχολής που «έλειπε» από την ελληνική σκηνή. 3 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabuki Posted April 20, 2022 Share Posted April 20, 2022 Πολύ καλό και το δεύτερο τεύχος των Έγκλειστων, μου άρεσε περισσότερο κι από το πρώτο. Ο Κουλιφέτης έχει εξελίξει πολύ πετυχημένα τη συνταγή των τεσσάρων καρέ που κλείνουν με ένα γκαγκ, ανα σελίδα. Οι Συγκάτοικοι μου είχαν φανεί απλώς χαριτωμένοι, με τους Έγκλειστους θεωρώ ότι έχει βρει την ταυτότητά του κι ελπίζω να συνεχίσει έτσι δυνατά. Θα ήθελα μόνο περισσότερες σελίδες, γιατί διαβάζονται σα σφηνάκια 6 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabuki Posted April 22, 2022 Share Posted April 22, 2022 Ο Κουλιφέτης παρέα με τον Αγαθοκλή στο ComicdomCon 4 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts