Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Τι συσκευή προτείνετε για e-διάβασμα;


DaDiRa
 Share

Recommended Posts

Προσωπικά έχω υπάρξει ταγμένος σε οθόνη υπολογιστή σε ό,τι αφορά το κλασικό φορμάτ και στο κινητό διάβαζα μόνο webcomics φτιαγμένα για να φαίνονται καλύτερα σε τέτοια διάταξη. Τελευταία έχω δώσει κάποιες ευκαιρίες στο κινητό μου αλλά νομίζω ότι δεν μου κάνει αν θέλω να απολαύσω σωστά το σχέδιο. Φαντάζομαι ότι μια ταμπλέτα είναι η ιδανική μέση λύση μεταξύ φορητότητας και λεπτομέρειας, αν και μέχρι στιγμής αρνούμαι μέχρι τώρα να επενδύσω γιατί αμφιβάλλω ότι θα τη χρησιμοποιούσα για οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό :P

Ψηφίστε τι χρησιμοποιείτε και όχι τι προτιμάτε. :homerhide:

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

λαπτοπ και tablet, νομιζω οτι διαβαζω περισσότερα σε ηλεκτρονική μορφή, απ' ότι σε φυσική :prankster:

 

Αλλά αν τα γουσταρω πολυ, τα θελω και στη βιβλιοθηκη μου μετα :D

 

εντιτ- ξεχασα να διευκρινησω οτι εχω συνδέσει το λαπτοπ με την τηλεόραση, οπότε η οθόνη είναι πρακτικά πάαρα πολυ μεγαλύτερη :lol:

 

Edited by kabuki
 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Γενικά διαβάζω σχεδόν πάντα σε φυσική μορφή. Στα ηλεκτρονικά κόμικ είμαι πιο πολύ του λάπτοπ που δεν έχει πολύ μεγάλη οθόνη. Ψάχνω όμως κάποιον τρόπο να καταφέρω κάποια στιγμή να διαβάσω στη μεγάλη οθόνη υπολογιστή που έχω στη δουλειά. Το κακό είναι ότι στη δουλειά δεν έχω χρόνο να διαβάσω και δε μπορώ να κουβαλάω με τα μέσα την οθόνη στο σπίτι μου :lol: Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή όμως ένα μικρό τευχάκι :D 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω αποκλειστικά στο λάπτοπ μου, αν εξαιρέσει κανείς 2-3 φορές που έχω δανειστεί το τάμπλετ της μητέρας μου. Παλιά δεν μπορούσα καθόλου, αλλά εδώ και κάναν χρόνο δεν έχω θέμα. Βέβαια, στον στρατό είχα φτάσει στο σημείο να διαβάσω και στο κινητό, στην σκοπιά :lol:

Τους τελευταίους μήνες σκέφτομαι να αγοράσω τάμπλετ, καθώς θέλω να αρχίσω και την ηλεκτρονική ανάγνωση βιβλίων. @DaDiRa, αν δεν σου χαλάω το θέμα, τι προτείνουν οι έχοντες τάμπλετ;

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά θέλω πάντα τη φυσική μορφή.Όταν όμως δεν έχωχ τα λεφτά να πάρω κάτι που έχει κυκλοφορήσει εκείνη τη στιγμή ή για να το διαβάσω ενώ ακόμα δεν μου έχει έρθει(για κριτική στο blog)διαβάζω στον υπολογιστή ή πιο σπάνια στη ταμπλέτα της γυναίκας μου.Αλλά ειδικά στις ταμπλέτες(η γυναίκα μου είχε από τη πιο μικρή μέχρι τη μεγαλύτερη)με κουράζει πολύ στα μάτια...Έιμαι και 45 γρήγορα με βλέπω με γυαλιά...(ναι ακόμα την έχω γλυτώσει αλλά όχι για πολύ...)

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, geo_trou said:

@DaDiRa, αν δεν σου χαλάω το θέμα, τι προτείνουν οι έχοντες τάμπλετ;

Μα αυτός είναι ο λόγος που έκανα το θέμα κατά βάθος. :lol:

Για βιβλία το έχω σκεφτεί και εγώ, αν και όσο το έχω δοκιμάσει (λίγο), νομίζω ότι και ένα κινητό πάνω από 5.5 ίντσες βολεύει/συνηθίζεται για σκέτο κείμενο. Υπάρχουν τα αρχεία .epub που σπάει τις σελίδες διαφορετικά για να χωράει στην οθόνη σου χωρίς zoom in και zoom out , όπως επίσης και διάφοροι readers που διαμορφώνουν το φορμάτ π.χ. σε infinite scroll ή όπως αλλιώς σε βολεύει για προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς που έχεις επιλέξει. Προφανώς γίνεται πιο εύκολα και αυτοματοποιημένα για σκέτο κείμενο. Στα κόμικς αυτό προσπαθεί να το κάνει το comixology (το λεγόμενο guided view) αλλά δεν μου αρέσει καθόλου, μια και τα περισσότερα κόμικς σκηνοθετούνται με βάση τη σελίδα ή το δισέλιδο, και όχι αυστηρά με βάση το πάνελ.

Πάντως πείτε και μάρκες και μοντέλα αν το έχετε ψάξει, και εμένα με ενδιαφέρει. Χωρίς να έχω κάνει έρευνα φαντάζομαι ότι 10 ίντσες και 1080p είναι must. Δεν ξέρω και αν υπάρχουν ταμπλετες που προσομοιάζουν στις αναλογίες τους τις αναλογίες των πιο συνηθισμένων έντυπων φορμάτ.

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Όσοι θέλετε να διαβάζετε ασπρόμαυρα σε 8" ίντσες (δηλαδή manga ή απλά βιβλία), πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε e-reader με τεχνολογία e-paper / e-ink. Είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε χαρτί. Η οθόνη των συνηθισμένων συσκευών, εκπέμπει σε συγκεκριμένες συχνότητες, δηλαδή αναβοσβήνουν π.χ. 60 ή 144 φορές το δευτερόλεπτο. Το μάτι δεν το πιάνει, όμως η κίνηση φαίνεται ομαλή όταν π.χ. μετακινούμε ένα εικονίδιο. Το e-paper φορτώνει τον γραφίτη μια φορά και μένει εκεί μέχρι να φορτώσεις την επόμενη εικόνα. Φανταστείτε τα σαν μία πολύ πιο εξελιγμένη εκδοχή από αυτά τα πινακάκια που είχαμε σαν πιτσιρίκια.

prod_12244611612.thumb.jpg.1bf60fdbe9caab20fffac07e55f5b4ee.jpg

 

 

Αφήνω κι εδώ ενδεικτικά δύο βιντεάκια.

 

 

Κυκλοφορούν διάφορα μοντέλα. Το πιο γνωστό είναι το Kindle του Amazon, το οποίο όμως δεν προτείνω επειδή είναι χάλια. Η φτηνή έκδοση πετάει διαφημίσεις, ενώ έχει κλειδωμένο μαγαζί και σύστημα, πρέπει να κάνεις μόντες αν θέλεις να περάσεις αρχεία που δεν υποστηρίζονται από το DRM του, έχει χαμηλή ανάλυση κλπ. Έχω ένα αντίστοιχο άλλης εταιρίας που υποστηρίζει τους γνωστούς τύπους αρχείων (cbr, cbz, zip, rar, pdf, κλπ) και πλέον όλα τα ψηφιακά manga τα διαβάζω εκεί πέρα, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση πως κυκλοφορούν καλά σκαναρίσματα. Για ongoing είναι λίγο πιο δύσκολο, καθώς είναι πιο αργά, και είναι λίγο ζόρι να βρίσκεις τα chapters ένα ένα. Οι browsers θέλουν ακόμα δουλειά, κλπ. Όμως εδώ και κάνα χρόνο που το έχω, έχω διαβάσει πολλέεεεεεες χιλιάδες σελίδες εκεί πέρα. Σωτήριο για τα μάτια, πραγματικά.

Edited by Phantom Duck
 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Γενικά και γω δεν διαβάζω πολλά comics σε οθόνη. 

Ανάμεσα σε ολες τις άχρηστες βλακείες που θα ήθελα να πάρω κάποια στιγμή (από mavic, oculus κτλ)  πήρα πριν 2 μήνες περίπου ένα tablet για τα indoor activities. Μετά από μια έρευνα, πήρα το Samsung s5e, το οποίο έχει μια φοβερή οθόνη OLED. Δεν έχω διαβάσει πολλά κόμικ εκεί, αλλά όσο διαβάσα το φχαριστήθηκα 

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Αν και όταν στο tablet μου, που είναι 10ρι. Αλλά πλεόν αυτό γίνεται σπάνια γιατί έχει μαζευτεί πολύ υλικό σε φυσική μορφή και πρέπει να μειωθει.

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ προτιμώ να διαβάζω κόμικς και βιβλία με το παραδοσιακό τρόπο, σε χαρτί. Η αίσθηση του χαρτιού στο χέρι δε συγκρίνεται με τίποτα. ;)  Παρόλαυτα αυτά όμως, έχει τύχει να διαβάσω κόμικς κυρίως στον Η/Υ. Συνήθως πρόκειται για κόμικ που δε πολυκαίγομαι να αγοράσω άμεσα & για να ανακαλύψω αν μου αρέσουν ή όχι ώστε να προβώ σε κάποια μελλοντική αγορά. 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Εγω χρησιμοποιώ το tablet μου. Σπάνια ανοίγω το laptop. Με εχει βολέψει πολύ η 10’ οθόνη. Εχω ένα iPad Air. Και παρόλο που ειναι κάπως παλιό η οθόνη του τα σπάει.

Αλλα διαβαζω αρκετά και σε φυσική μορφή. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα, για διάβασμα γενικότερα, ποσό μάλλον για comics, απο το να τα διαβάζεις σε φυσική μορφή!

Edited by ichronis
 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Εάν είχα την πολυτέλεια, θα διάβαζα πάντα στον υπολογιστή (24 ίντσες δεν συγκρίνονται με τίποτα). Παρολ'αυτά, η πιο πρόσφορη λύση ήταν το iPad μας, το οποίο όμως χακαρίστηκε και αχρηστεύτηκε πριν από κάτι μήνες (κλάιν, στα χέρια μου χάλασε). Έτσι, επέστρεψα κυρίως στο κινητό (εύκολο διάβασμα παντού, αλλά βγαίνουν τα μάτια σου), αλλά όποτε έχω την ευκαιρία συνεχίζω από υπολογιστή.

 

Ντάξει, πολλοί λένε πως προτιμούν φυσική μορφή. Προφανώς και ισχύει καθολικά αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό το πόιντ. Άσε που δεν είναι και εύκολο να τα έχουμε όλα στα χέρια μας πλέον.

 

Concluding,

Εάν αυτό το poll είχε γίνει τρεις μήνες πριν, θα είχα ψηφίσει τάμπλετ.

Εάν ζούσαμε σε ουτοπικό (ή μήπως όχι?) κόσμο, θα είχα ψηφίσει διάβασμα μέσα στον εγκέφαλο.

Εάν μπορούσα να χρησιμοποιώ αβέρτα το PC χωρίς να καίγονται κύτταρα λόγω της πολύωρης χρήσης και πανεπιστημίου, θα είχα ψηφίσει υπολογιστή.

Άρα μας μένει το πιστό κινητό, καλώς ή κακώς :lol:

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Παλιότερα αποκλειστικά σε υπολογιστή. Πλέον συνδυασμός υπολογιστή και 10αρι τάμπλετ,  κυρίως λόγω comixology, που έχει καλύτερη εφαρμογή στις φορητές συσκευές για να διαβάσεις το περιεχόμενο του.

 

Το μεγαλύτερο μέρος όμως των αναγνώσεων μου παραμένει σε χαρτί και οι στοίβες με τα αδιάβαστα παραμένουν τεράστιες, οπότε... :) 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Dredd said:

E, ας γράψω και αυτό που είχε πει ο Stan Lee.

 

"Comics are like boobs... they look good on a computer, but I'd rather hold one in my hand."

 

mike drop.....

Γιάννη τελικά το έχει πει σίγουρα ο Lee αυτό ή είναι κάτι σαν μύθος;;Όπως και η φράση του Churchill για τους φασίστες;; :wondering:

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Spyros Andrianos said:

Γιάννη τελικά το έχει πει σίγουρα ο Lee αυτό ή είναι κάτι σαν μύθος;;Όπως και η φράση του Churchill για τους φασίστες;; :wondering:

 

Ε δεν ξέρω, δεν τον άκουσα προσωπικά :lol:

 

Ποιος ξέρει, μπορεί να είναι και αστικός μύθος.

 • Like 1
 • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον μύθος είναι, μιας και σε παλιότερες συνεντεύξεις του δεν έχει πει κάτι κακό για τα ψηφιακά κόμικς, αλλά μην ξεχνάμε πως ένα μεγάλο μέρος για τα όσα ξέρουμε για τον Σταν Λη είναι η δημόσια περσόνα που ο ίδιος επιμελώς διατηρούσε σε όλες τις στιγμές. Ανέκδοτες διηγήσεις από παλιότερους δημιουργούς, τον θέλουν να γίνεται κάφρος και αυτός κατά διαστήματα, όμως.

Edited by GreekComicFan
 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Είναι αλήθεια. Ήμουν ακόμα νεαρός και ζωντανός. :sadcry:

 

Προσωπικά, φυσικό (άτιμες ντάνες) > tablet > pc > κινητό. Γιατί στο κινητό σου βγαίνουν τα μάτια οπότε είναι καλύτερο για e-books. Λάπτοπ έτυχε κάποτε και είναι ό,τι χειρότερο. Το πιο ψαγμένο/ιδανικό σε η/υ είναι να είσαι σε γραφείο με οθόνη που περιστρέφεται 90 μοίρες. :P  Το e-reader με e-paper είναι το καλύτερο για manga κι ασπρόμαυρα.

 

Και μιας και τα lockdown είναι ιδανικά για να μειώσουμε τις ντάνες, αυτή τη μάστιγα, μια αφιερωμένη φώτο και για οπτική σύγκριση για να δείτε ποια ασφυκτιούν και ποια όχι:

 

ALLREADERS.thumb.jpg.6128a45e9b7f3eab5e712c0adb6ece18.jpg

 

Edited by The Fists Of Stan Lee
 • Like 6
 • Thanks 2
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Phantom Duck said:

Κυκλοφορούν διάφορα μοντέλα. Το πιο γνωστό είναι το Kindle του Amazon, το οποίο όμως δεν προτείνω επειδή είναι χάλια. Η φτηνή έκδοση πετάει διαφημίσεις, ενώ έχει κλειδωμένο μαγαζί και σύστημα, πρέπει να κάνεις μόντες αν θέλεις να περάσεις αρχεία που δεν υποστηρίζονται από το DRM του, έχει χαμηλή ανάλυση κλπ. Έχω ένα αντίστοιχο άλλης εταιρίας που υποστηρίζει τους γνωστούς τύπους αρχείων (cbr, cbz, zip, rar, pdf, κλπ) και πλέον όλα τα ψηφιακά manga τα διαβάζω εκεί πέρα, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση πως κυκλοφορούν καλά σκαναρίσματα.

Ωραίο φαίνεται το PocketBook. Εγώ τη μόνη εναλλακτική του Kindle που γνώριζα μέχρι τώρα (αυστηρά για βιβλία) ήταν το Open Book Project,  άμα κάποιος είναι πολύ μερακλής με τα DIY και θέλει τα πάντα DRM free. Απ' ότι θυμάμαι τα εξαρτήματα βγαίνουν γύρω στα 40-50€, αλλά θέλει κάποια βασικά εργαλεία και γνώσεις για να το φτιάξεις μόνος σου. Επίσης το firmware του που το είδα σε βίντεο είναι σε εμβρυικό στάδιο ακόμα.

 

3 hours ago, The Fists Of Stan Lee said:

Το πιο ψαγμένο/ιδανικό σε η/υ είναι να είσαι σε γραφείο με οθόνη που περιστρέφεται 90 μοίρες. :P 

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές να πάρω βάση τοίχου για εύκολη περιστροφή σε 90 μοίρες. Έχω καταλήξει όμως ότι μάλλον και εκείνο δεν θα βόλευε τόσο λόγω των αναλογιών και της απόστασης που διαβάζεις. Σίγουρα είναι καλύτερα αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Άμα το έχει κάνει κανείς ας μας πει. :P

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

στην ανάγκη οθόνη υπολογιστή... κινητό ούτε καν.. για ταμπλετ δεν το συζητώ αν και φαντάζομαι θα βολεύουν καλύτερα στην ανάγνωση ψηφιακών κόμικς, απλά εγώ τα σιχαίνομαι χαχα 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, DaDiRa said:

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές να πάρω βάση τοίχου για εύκολη περιστροφή σε 90 μοίρες. Έχω καταλήξει όμως ότι μάλλον και εκείνο δεν θα βόλευε τόσο λόγω των αναλογιών και της απόστασης που διαβάζεις. Σίγουρα είναι καλύτερα αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Άμα το έχει κάνει κανείς ας μας πει. :P

 

Εχει η δικιά μου ενσωματωμένο τον μηχανισμό tilt. Αρκετες Dell το έχουν. Βέβαια με όλα τα καλωδια δεν είναι εύκολο να την γυρνάς.δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Συνήθως βολεύει να έχεις μια δεύτερη οθόνη έτσι.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Μιας και το παρόν θέμα ρέπει γενικά στην ψηφιακή εμπειρία, παραθέτω το σημερινό βίντεο του perch για τα σφάλματα στην στρατηγική της ψηφιακής διανομής στην αμερικανική αγορά.

 

 

Αποτελεί μια καλή σούμα σε πράγματα που έχει πει στο παρελθόν (και έχω ακούσει μερικώς και από άλλους), τα οποία συνήθως πηγαίνουν στράφι μιας και στου κουφού την πόρτα, πάρε την πόρτα και φύγε. :) 

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, πέρσι τέτοια εποχή έχω αποφασίσει να πάρω τάμπλετ, μια κίνηση που συζητούσα για καμιά πενταετία και συνεχώς άλλαζα άποψη γιατί εν τέλει το θεωρούσα πεταμένα λεφτά και αχρείαστο μιας και είχα λαπτοπ και κινητό με οθόνη τίμιου μεγέθους. Έχω βρει ένα με γαμάτη οθόνη στα 170 ευρώ με μάπα επεξεργαστές, λουκούμι για ανάγνωση βιβλίων/κόμικς και θέαση ταινιών αλλά όχι για παιχνίδια. Αποφασίζω πριν το πάρω, να διαβάσω ό,τι έχω από αδιάβαστα γιατί θεώρησα κοροϊδία να μένουν (ήταν και ευκαιρία που γύρισα μετά από χρόνια εκεί που είχα το μεγαλύτερο ποσοστό έντυπων κόμικς). 

 

11 μήνες μετά, ακόμα διαβάζω τα αδιάβαστα, δεν πήρα τάμπλετ, δεν πήρα ούτε έντυπο κόμικ και ακόμα έχω συνολικά κανένα ράφι κόμικς αδιάβαστο :lol: Ψηφιακά διαβάζω βέβαια, είτε στο λαπτοπ που είναι 18.5 ίντσες είτε στο κινητό οπότε ψήφισα και τα δύο. Πλέον έχω που αναβάλω το τάμπλετ από το 2013. :lol: Θα το πάρω όμως, έχω κόψει σχεδόν πλήρως τα έντυπα κόμικ και μετά τα αδιάβαστα έχω σκοπό να παίρνω 5-6 πολύ στοχευμένα τον χρόνο, διαβάζοντας κυρίως ψηφιακά. :beer: 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...