Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Hellblazer vol. 1 (Jamie Delano, Garth Ennis, Warren Ellis, Peter Milligan, Brian Azzarello, Steve Dillon, Sean Phillips)


Jim®
 Share

Recommended Posts

Hellblazer

Hellblazer_1.thumb.jpg.fe2767be607dc0f7acb10134af393d9e.jpg

To πρώτο τεύχος HellBlazer

 

Στα γενικά

 To 1988 έμελλε να είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τα κόμικς και συγκεκριμένα για τα κόμικ φαντασίας και τρόμου. Έχοντας κλέψει τις εντυπώσεις τρία χρόνια πριν στο τεύχος Swamp Thing #37 του Άλαν Μουρ, ο χαρακτήρας John Constantine επρόκειτο να αποκτήσει την δική του σειρά κόμικ ή οποία αρχικά είχε τον τίτλο Hellraiser. Στην πορεία αυτό το όνομα εγκαταλείφθηκε προκειμένου να αποφευχθούν συγκρίσεις με το ομώνυμο φιλμ (ναι αυτό με τον τύπο που μοιάζει με άσπρο μαξιλαράκι για βελόνες), επομένως το περιοδικό πήρε τον τίτλο Hellblazer, που καθιέρωσε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και προσεκτικά ψυχογραφημένος χαρακτήρες που έχουμε δει ποτέ. Αν και η δημιουργία του χαρακτήρα πιστώνεται στον Άλαν Μουρ τα άτομα που λάξευσαν την προσωπικότητα του ήταν μια πληθώρα καλλιτεχνών, όπως οι Ennis, Milligan, Azzarello, Gaiman, Morrison και πολλοί πολλοί άλλοι.

 

Constantine_Vol_1_1_Solicit.thumb.jpg.a38b09c80c629b90f7554329a22397f2.jpg

 

Ένας μάγος αλλιώτικος από τους άλλους

Το Hellblazer είναι ένα κόμικ σκοτεινής μαγείας και υπερφυσικού τρόμου, που κατά κύριο λόγο λαμβάνει χώρα στο ομιχλώδες και μουντό Λίβερπουλ. Ο πρωταγωνιστής μας, ο John Constantine είναι ένας χαρακτήρας με σκοτεινό παρελθόν, που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και τους καλύτερους του φίλους για να πάρει αυτό που θέλει. Στην καθισιά του καπνίζει τουλάχιστον 30 τσιγάρα τη μέρα κάτι που τον έχει βάλει και σε κάτι μικροπροβληματάκια ενώ θεωρείται και ένας από τους ισχυρότερους ζωντανούς μάγους του κόσμου μας. Υπάρχουν κάποιες guest εμφανίσεις άλλων χαρακτήρων της DC όπως η Zatanna και το Swamp Thing, αλλά η πλοκή των ιστοριών βασίζεται κυρίως στους εσωτερικούς δαίμονες του χαρακτήρα και στις εξωφρενικές περιπέτειες που μπλέκει. Αν και κατέχει αρκετές αποκρυφιστικές δυνάμεις, αυτό που κάνει τον Constantine ξεχωριστό είναι η ικανότητα του να χρησιμοποιεί περίτεχνα το μυαλό του, χειρίζοντας ανθρώπους και δαίμονες σαν να είναι πιόνια σε μια σκακιέρα. Πολλές φορές, η έκβαση των ιστοριών δεν είναι χαρούμενη, ούτε για τον ίδιο τον πρωταγωνιστή αλλά ούτε και για τα άτομα του κύκλου του. Η εξωτερική εμφάνιση του είναι εμπνευσμένη από τον τραγουδιστή Sing, ενώ ο Constantine προσδιορίζεται σαν bisexual. Η δημοτικότητα του χαρακτήρα ήταν τέτοια, που κατάφερε να μεταπηδήσει στο επίσημο σύμπαν της DC το 2011 μέσω των σελίδων του περιοδικού Justice League Dark, που είχε αναλάβει ο Jeff Lemire με τον Mikel Janin. 

250px-Justice_League_Dark_9.thumb.jpg.09458be54723aeb29e07d5fbea2e3548.jpg

To πρώτο τεύχος Justice League Dark που έκανε την επίσημη μετάβαση του Constantine στο σύμπαν της DC

 

Τα πρώτα χρόνια από τον Jamie Delano

 Ο πρώτος από τους ταλαντούχος συγγραφείς που ανέλαβε να εξιστορήσει τις προσωπικές περιπέτειες του Constantine ήταν ο Jamie Delano. Ο Delano μας εισήγαγε τους βασικούς χαρακτήρες στον κόσμο του Constantine, όπως τον πιστό του φίλο τον ταξιτζή Chas ενώ σκάλισε λίγο και το παρελθόν του, αποκαλύπτοντας τραυματικές καταστάσεις που στοίχειωναν τον χαρακτήρα, όπως το μοιραίο περιστατικό στο Newcastle, με έναν εξορκισμό που ο νεαρός John δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας. Ο Delano μέσα από τις σελίδες του δεν παρέλειψε να αγγίξει κάποια πολιτικά θέματα που ταλάνιζαν την Αγγλία εκείνη την περίοδο, ενώ κατάφερε να παραδώσει ένα αρκετά προσγειωμένο run, στο οποίο προσέδωσε μια γήινη προσέγγιση στα ζητήματα που ανέλυε, χωρίς να μεταβάλλεται η ουσία μόνο στην υπερφυσική περιπέτεια. Επιπλέον, οι πανκ επιρροές της καθημερινότητας του αλλά και η πολιτική αστάθεια με την Μάργκαρετ Θάτσες είναι έκδηλες στις ιστορίες του. 

Κάποιες από τις σημαντικότερες ιστορίες του είναι:

  • Original Sins 
  • The Devil You Know

6.1.19GarthEnnisByLuigiNovi1.thumb.jpg.6f48756cf8f2b7efd8fa808b1a8b2728.jpg

O Garth Ennis

 

O Preacher πριν τον Preacher

 Μετά τον Delano, τα ηνία της σειράς ανέλαβε ο Garth Ennis, που κατά τη γνώμη μου έκανε και το καλύτερο run σε ολόκληρο το Hellblazer. O Ennis έβαλε στο μικροσκόπιο τις σχέσεις του Constantine με τα άτομα που βρίσκονταν γύρω του, ενώ ασχολήθηκε περισσότερο με τα θρησκευτικά ζητήματα που ο Delano είχε επιλέξει να αφήσει λίγο σε μια απόσταση. Γενικότερα, μέσω των ιστοριών του Ennis αποδήμησε τον χαρακτήρα και έφτασε πολλές φορές στο σημείο να τον κάνει να υποφέρει τόσο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Επιπλέον, ο Ennis δεν δίστασε να θίξει ζητήματα ρατσισμού και θρησκευτικού φανατισμού. Κάποιες από τις σημαντικότερες ιστορίες του είναι οι:

  • Dangerous Habits
  • Fear and Loathing
  • Damnation's Flame

 

1401238025.thumb.jpg.bb12e1d70a5d1349084df2cb0857e84f.jpg

To Dangerous Habits, είναι για πολλούς η καλύτερη ιστορία του Hellblazer

 

O Ellis, o Azzarello και οι ομοφοβικές αντιδράσεις

Μετά από ένα τίμιο, αλλά συγκριτικά αρκετά πιο αδύναμο run από τον Paul Jenkins, o Warren Ellis ανέλαβε το 1999 να συνεχίσει να μας εξιστορείται τις περιπέτειες του παμπόνηρου μάγου. Ωστόσο, ο Ellis δεν έμελλε να μείνει πολύ στη θέση του writer, καθώς η DC αρνήθηκε να δημοσιεύσει την ιστορία του με τίτλο "Shoot", που πραγματευόταν ένα μαζικό φονικό σε ένα σχολείο. Πάντως, το σύντομο run του που ξεκίνησε με την ιστορία "Haunted", έδειχνε πολλά υποσχόμενο μιας και προσπάθησε να τονίσει την φύση του ντετέκτιβ του χαρακτήρα, που αναλάμβανε να ερευνήσει μια δολοφονία. 

 Μετά την αποχώρηση του Ellis, την σκυτάλη ανέλαβε ο Azzarello για 30 περίπου τεύχη μέχρι το 2002. Το run του, αν και επίσης ικανοποιητικό, δεν πρόσφερε τις μεγάλες στιγμές που είχαμε δει από μεγάλους συγγραφείς, ενώ υπήρξε μια σχετική δυσαρέσκεια για την επιλογή να παρουσιαστεί η ομοφυλοφική πλευρά του χαρακτήρα. Η απεικόνιση του νεοναζισμού και του φαινόμενου του βιασμού στις φυλακές, ξεσήκωσε επίσης αντιδράσεις. 

 

Η νεότερη περίοδος: 2002-2011

 Στη διάρκεια των επόμενων χρόνων υπήρξαν αρκετοί ακόμα writers που ανέλαβαν τη συγγραφή του Hellblazer. Ο Mike Carey επιχείρησε να επιστρέψει τον χαρακτήρα στις ρίζες του, με τις περισσότερες ιστορίες να διαδραματίζονται και πάλι στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λίβερπουλ. O Carey ήταν ο πρώτος συγγραφέας από το Liverpool που έγραφε για έναν χαρακτήρα που επίσης προερχόταν από το Liverpool. Η χρήση της μαγείας είναι πιο έντονη στις ιστορίες του. Έπειτα, τον τίτλο συνέχισαν να γράφουν οι Dina, Diggle, Milligan με τον τελευταίο να αναλαμβάνει και το τελευταίο τεύχος της σειράς που εκδόθηκε το 2011. 

 

89771267_MV5BODRiNmFhY2EtMGY2OC00YjI2LWIyYjQtYzFiM2ZhNjdhYzE4XkEyXkFqcGdeQXVyNDY5MTUyNjU@._V1_UY1200_CR8506301200_AL_.thumb.jpg.34f1e613902be47736cc8f6a57b0e2d8.jpg

O Keanu Reeves σαν John Constantine

 

Κληρονομία

 Αν και το Hellblazer δεν έκανε ποτέ τις υψηλές πωλήσεις άλλων τίτλων, η πορεία του χαρακτηρίστηκε ως σταθερή. Τα 300 τεύχη του Hellblazer θα αφήσουν για πάντα το στίγμα τους στην ιστορία του σύγχρονου κομικ, ενώ ο χαρακτήρας John Constantine ήταν τόσο πετυχημένος που κατάφερε να σπάσει τα όρια της ένατης τέχνης και να αποδοθεί από τον Keanu Reeves στην ταινία Constantine αλλά και στην ομώνυμη σειρά με τον Matt Ryan στο ρόλο. Έκτοτε, έχουν γίνει πολλές εμφανίσεις του και σε βιντεοπαιχνίδια αλλά και ταινίες/σειρές κινουμένων σχεδίων. 

 

    

mr3x51ne2hw41.thumb.jpg.b76b0b7ec641422b5098ced7cfb0bcb4.jpgMV5BNmUxYzEwMDktNTc1ZC00NDMzLWE2OGYtNmNlYWE3OWUzY2FlXkEyXkFqcGdeQXVyNTAyODkwOQ@@._V1_.thumb.jpg.b84b1f460b8e39abf302fcc0d99ea029.jpge3060a6f7385d2c7f641d90e44e541a8.thumb.jpg.e8ea6131de5a60356d80e17466a24b0f.jpg51C-COOpPWL.thumb.jpg.70ec6221b0e8ca7bbb1881c9e74bca78.jpg9781401292126.thumb.jpg.c6c439f5e2d4541a952422ccf6367be1.jpg1482504963_MV5BMTQ2MzQzMjA2NF5BMl5BanBnXkFtZTgwODg1MTI4MjE@._V1_UY1200_CR9306301200_AL_.thumb.jpg.bcbec714e9fc6fe95a69e6f0b525e38a.jpg

 

 

 

 

 

 

  • Like 10
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

  • Dredd changed the title to Hellblazer vol.1 (Jamie Delano, Garth Ennis, Warren Ellis, Brian Azzarello, Peter Milligan, Steve Dillon, Sean Phillips)
  • Jim® changed the title to Hellblazer (1988-2019)

Πολύ ωραία παρουσίαση για μια από τις πιο επιδραστικές σειρές της Vertigo, και σίγουρα η μακροβιότερη. :clap:

Να μην ξεχάσουμε βέβαια να τονίσουμε ότι έχουν περάσει και πολλοί καλοί σχεδιαστές από τη σειρά, όπως ο Sean Phillips, o Steve Dillon, o John Higgins, o Giuseppe Camuncolli και πολλοί άλλοι.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • Dredd changed the title to Hellblazer vol.1 (Jamie Delano, Garth Ennis, Warren Ellis, Peter Milligan, Brian Azzarello, Steve Dillon, Sean Phillips)
1 minute ago, Dredd said:

Να μην ξεχάσουμε βέβαια να τονίσουμε ότι έχουν περάσει και πολλοί καλοί σχεδιαστές από τη σειρά, όπως ο Sean Phillips, o Steve Dillon, o John Higgins, o Giuseppe Camuncolli και πολλοί άλλοι.

 

Ναι ναι σωστά! Για κάποιο λόγο ξέχασα τελείως να αναφέρω τους σχεδιαστές. Περισσότερο είχα στο μυαλό μου τους writers (νομίζω φάνηκε κιόλας) :lol: Η ανάγνωση αυτής της σειράς μαζί με το Sandman νομίζω είναι από τις πιο έντονες εμπειρίες μου στα κομικ. Τα συναισθήματα που μου προκάλεσαν ήταν ανεπανάληπτα. 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • geo_trou changed the title to Hellblazer vol. 1 (Jamie Delano, Garth Ennis, Warren Ellis, Peter Milligan, Brian Azzarello, Steve Dillon, Sean Phillips)

Επίσης, θεωρώ αξιοπερίεργο για ένα τίτλο που κράτησε 300 τεύχη, να μην θεωρειται κάποιος σχεδιαστής εξίσου κομβικός, όπως αντίστοιχα ο Ennis. Ο Phillips έκανε καλή δουλειά, ο Dillon επίσης, ο Manco επίσης, αλλά κανείς δεν συνδύασε το όνομα του με τον τίτλο.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω διαβάσει καθόλου τα νέα Hellblazer της DC. Λένε τίποτα; Είχα προσπαθήσει το Constantine του New 52 και το είχα βρει απαίσιο. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Jim® said:

Δεν έχω διαβάσει καθόλου τα νέα Hellblazer της DC. Λένε τίποτα; Είχα προσπαθήσει το Constantine του New 52 και το είχα βρει απαίσιο. 

 

ΕΔΩ παρουσίασε ο @kwtsos το τελευταίο run του Spurrier. Και εγώ είχα διαβάσει τυχαία 2-3 τεύχη από το New52. Πραγματικά ήταν απαίσια.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...