angeltze Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 (edited) Fullmetal Alchemist / Hagane no Renkinjutsushi MAL Status: finished Author & Artist: Hiromu Arakawa Volumes: 27 Chapters: 116 Serialization: Shounen Gangan Run: 12/7/01 – 11/9/10 Equivalent Exchange is the principle that limits alchemy's infinite potential. It's a simple concept: something cannot be created from nothing, and so in order to obtain something, something else of equal value must be lost. Τι να πρωτοπεί κάποιος για αυτήν την υπερεργάρα. Το κλασσικό μάνγκα που όλοι πρέπει να διαβάσουν. Αυτό που είναι πάντα στις κορυφές δημοσκοπήσεων. Το μάνγκα απ’το οποίο ξεφύτρωσαν δύο άνιμε τα οποία μέχρι και σήμερα συζητούνται και θεωρούνται κορυφαία. Η ιστορία που έβαλα την μάνα μου να βιώσει και εκείνη λάτρεψε παρά την ελάχιστη ενασχόλησή της με οτιδήποτε ιαπωνικό. Κυριολεκτικά ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει και δει όταν μιλάμε για ιαπωνική παραγωγή. Η ιστορία, με τα όσα λίγα μπορώ να πω χωρίς να σποιλάρω την (πολύ πολύ πολύ φανταστική και εξαιρετική) συνέχεια του έργου (το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι και εκτενές!), πάει κάπως έτσι: Δύο πολύ νεαρά αδέλφια, οι Edward και Alphonse Elric, όντας γνώστες της αλχημείας, επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μεταστοιχείωση ανθρώπου για να μπορέσουν να φέρουν την μητέρα τους πίσω στη ζωή. Σύμφωνα όμως με τους νόμους της αλχημείας, η μεταστοιχείωση ανθρώπου αποτελεί ταμπού, κάτι δηλαδή που απαγορεύεται καθολικά να γίνει. Λόγω του απαραβίαστου αυτού νόμου τα δύο αδέλφια αποτυγχάνουν. Επίσης, λόγω του άλλου απαραβίαστου νόμου της αλχημείας, αυτού της ισότιμης ανταλλαγής, που καθιστά ξεκάθαρο το γεγονός ότι, για να αποκτήσεις κάτι, πρέπει να θυσιάσεις κάτι άλλο, τα δύο αδέλφια χάνουν πράγματα πολύτιμα για εκείνους: ο Alphonse χάνει όλο το σώμα του ενώ ο Edward χάνει το πόδι του. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να επαναφέρει τον χαμένο αδελφό του, ο Edward καταφέρνει, θυσιάζοντας το δεξί του χέρι, να επαναφέρει την ψυχή του Alphonse και να την εμφυσήσει σε μια πανοπλία. Έτσι αποφασίζουν με σθένος να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ώστε να μάθουν πώς μπορούν να αποκτήσουν πίσω τα χαμένα μέλη/σώματά τους. Ταυτόχρονα, γίνονται Κρατικοί Αλχημιστές και δουλεύουν για το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας, έχοντας και τα αντίστοιχα προνόμια, καθώς και υποχρεώσεις, υπό την ηγεσία του Roy Mustang, ο οποίος είναι Κρατικός Αλχημιστής της φωτιάς και υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης. Στην πορεία μπλέκονται στην αναζήτηση της Φιλοσοφικής Λίθου, μιας ουσίας η οποία λέγεται πως αποτελεί εξαιρετικό καταλύτη όσον αφορά στην αλχημεία, καταρρίπτοντας άμεσα τον νόμο της ισότιμης ανταλλαγής και, ουσιαστικά, αφήνοντας τον χρήστη να κάνει μεταστοιχειώσεις χωρίς να θυσίασει κάτι. Ευελπιστώντας, λοιπόν, ότι αυτή είναι η απάντηση στην αναζήτησή τους, ξεκινά η πραγματική περιπέτειά τους. Το έργο παίρνει αυτήν την αρκετά σκοτεινή ιδέα, την πασπαλίζει με μια δόση slapstick humour, την πλαισιώνει με ένα πολύ ιδιαίτερο και όμορφο καστ χαρακτήρων, οι οποίοι παίζουν πάντα τον ρόλο τους σε όλη την πλοκή, και η χαριστική βολή είναι η εξαιρετική πλοκή σε όλο το έργο, καθώς και το άψογο φινάλε που ικανοποιεί αμέριστα τον αναγνώστη. Κάτι που παρατήρησα καθώς ήμουν σε αυτό το ταξίδι που λέγεται Fullmetal Alchemist ήταν το γεγονός ότι υπήρχε παντελής απουσία περιττών χαρακτηριστικών ή, κοινώς, fillers κεφαλαίων. Είναι ένα μεγάλο, αλλά απίστευτα απορροφητικό και συμπαγές έργο, με ζουμί από την αρχή μέχρι το τέλος. Σίγουρα, η ιστορία είναι μεγάλη σε έκταση, αλλά η Arakawa είχε την μαεστρία να οργανώσει τα γεγονότα, την ανάπτυξη των χαρακτήρων και την οργανική συσχέτιση των δύο τους ώστε να είναι ένα αριστούργημα που διαβάζεται αβίαστα και κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο σε κάθε περίπτωση. Οι δύο σελίδες παραπάνω είναι ένα παράδειγμα ενός από τα σημαντικότερα κομμάτια του έργου για μένα: η σχέση των δύο αδελφών. Ο Edward και ο Alphonse αγαπούν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον χωρίς όρια. Σε όλο το μάνγκα βλέπουμε πως βαστούν ο ένας τον άλλον και αποτελούν και λόγους για να επιμείνουν, να μην τα παρατήσουν παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν διαρκώς, λόγω του αμαρτήματος που έχουν διαπράξει. Μαζί, μπορούν να ξεπεράσουν το οτιδήποτε. Ομολογουμένως, ακούγεται αρκετά τυρένιο (cheesy ντε), παρολ'αυτά στο συγκεκριμένο μάνγκα, η εξής σχέση εκτελείται άψογα. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των χαρακτήρων (οι οποίοι δεν εμφανίζονται στην εν λόγω παρουσίαση) αποτελούν ανθρώπινα όντα με σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς και λάθη. Γίνονται επίσης πολλές νύξεις στον αυταρχικό χαρακτήρα του στρατιωτικού κράτους στο οποίο εκτυλίσσεται το έργο, στις καταστροφικές καταλήξεις του πολέμου, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην προσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου, καθώς και στην πραγματική φύση των αμαρτημάτων. Το χτίσιμο του κόσμου είναι λιτό και απέριττο, χωρίς πολλά πολλά, μα νιώθει κάποιος πως έχει μια βάση, πως πράγματι θα ήταν στημένο με αυτόν τον τρόπο ένα κράτος. Επιπλέον, μπορεί ο σκελετός του έργου να είναι πολύ, πολύ καλοστημένος, αλλά το Fullmetal Alchemist έχει και κάτι άλλο, κάτι που ο σκελετός θα ήταν άδειος χωρίς την παρουσία αυτού: Ψυχή. Η Arakawa έφτιαξε το Fullmetal Alchemist με πολλή αγάπη και φαίνεται. Αυτό βοηθάει και στο να εκτιμήσει ο αναγνώστης το έργο λίγο παραπάνω. Το έργο έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδόσεις. Η συλλογή σε tankobon έφτασε τους 27 τόμους, ενώ μετέπειτα κυκλοφόρησαν και μια 3-to-1 έκδοση, μια Ultimate έκδοση με σκληρόδετους τόμους και, τελικά, ένα Box Set που έχει τα 27 tankobon μαζί με μια έξτρα ιστορία και αφίσες. TL;DR: εξαιρετικό έργο με τα όλα του, μπορεί να μην γεμίζει το μάτι, αλλά ικανοποιεί όλες τις ηλικιακές ομάδες. Προσωπικά το αγαπημένο μου ever. Ποτέ δεν θα σταματήσω να το εκθειάζω και να πρήζω άλλους γι' αυτό. Edited November 4, 2021 by angeltze 12 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tightwad Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 (edited) Εξαιρετικό αφιέρωμα και μου κάνει εντύπωση που δεν είχε γραφτεί ήδη. Το Fullmetal Alchemist είναι το 6ο manga στην κορυφή των αξιολογήσεων του MAL (πιθανώς το δεύτερο shonen μετά το One Piece; δεν είμαι σίγουρος για την σωστή ορολογία), ενώ το Fullmetal Alchemist: Brotherhood (reboot του αρχικού adaptation) είναι το 1ο anime όλων των εποχών. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε γιατί τόσοι πολλοί το θεωρούν required reading. Το είχα ξεκινήσει και εγώ γιατί είχα ακούσει πολλά λόγια, και μου άφησε μια εξαιρετική εντύπωση που μου έχουν αφήσει πολύ λίγες άλλες ιστορίες. Η ιστορία εξελίσσεται σε έναν κόσμο οπού ουσιαστικά υπάρχει μαγεία στη μορφή της αλχημείας, αλλά αυτή η αλχημεία έχει πολλές φορές αιματηρό και υπαρξιακά βαρύ τίμημα. Οπότε δεν πρόκειται για μια κλασική shonen ελαφρά περιπέτεια (κατά κύριο λόγο τουλάχιστον). Τα δύο αδέρφια, καθώς και ένα μεγαλύτερο κάστ χαρακτήρων που εισάγονται σταδιακά έχουν να αντιμετωπίσουν το τραύμα του παρελθόντος τους, ενώ το ταξίδι προς την αναζήτηση της φιλοσοφικής λίθου είναι θεματικά πλούσιο. Κεντρικό σε όλα είναι το απολυταρχικό κράτος της Amestris, που λαμβάνει έμπνευση από τα τελευταία χρόνια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ενώ σε κάποια ζητήματα προχωράει ακόμη παραπέρα... Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, εκτυλίσσονται μια σειρά από πολιτικές συνομωσίες και πολιτικούς ελιγμούς, τόσο από τους "κακούς" όσο και από τους "καλούς" της ιστορίας. Ουσιαστικά έχουμε: - Περιπέτεια. - Βαρύ συναισθηματικό περιεχόμενο. - Καλοί χαρακτήρες με ενδιαφέρον διάλογο. - Θεωρίες συνομωσίας. - Ένα ενδιαφέρον σύστημα μαγείας και γενικά καλό worldbuilding. Οπότε αν δεν έχετε ξεκινήσει να διαβάζετε το manga ή να παρακολουθείτε το anime, τι ακριβώς περιμένετε;; Edited March 4, 2021 by Tightwad 9 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, αλλά χωρίς να έχω διαβάσει το manga ή δει το anime, το franchize του FMA το εκτιμώ ήδη. Μου βγάζει ένα vibe που μου έχουν βγάλει ελάχιστα άλλα manga/anime και μια αίσθηση ότι θα μου αρέσει σίγουρα. Και πολλές φορές πέφτω μέσα όταν η έλξη είναι τόσο δυνατή. Μάλλον πρέπει να ξεκινήσω άμεσα στο anime. 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angeltze Posted March 4, 2021 Author Share Posted March 4, 2021 Οπωσδήποτε! 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tightwad Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 1 minute ago, geo_trou said: Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, αλλά χωρίς να έχω διαβάσει το manga ή δει το anime, το franchize του FMA το εκτιμώ ήδη. Μου βγάζει ένα vibe που μου έχουν βγάλει ελάχιστα άλλα manga/anime και μια αίσθηση ότι θα μου αρέσει σίγουρα. Και πολλές φορές πέφτω μέσα όταν η έλξη είναι τόσο δυνατή. Μάλλον πρέπει να ξεκινήσω άμεσα στο anime. Εύγε! Προτείνω ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι το Fullmetal Alchemist (2003) στην αρχή ακολουθεί πιστά το manga, αλλά επειδή η παραγωγή του προχώρησε πριν τελειώσει το manga, από ένα σημείο και μετά παίρνει τελείως διαφορετική τροπή. Το Fullmetal Alchemist: Brotherhood (2009) ακολουθεί πιστά το μάνγκα, απλώς περνάει κάποια γεγονότα στην αρχή αρκετά γρήγορα επειδή θεωρεί ότι τα είχε καλύψει η σειρά του 2003. Προσωπικά ξεκίνησα με το Brotherhood και δεν είχα κάποιο θέμα, αλλά ίσως θέλει λίγη παραπάνω υπομονή στην αρχή. 8 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo_trou Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 Οπότε λες να δω το Brotherhood; 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angeltze Posted March 4, 2021 Author Share Posted March 4, 2021 Εγώ θα συνιστούσα το Brotherhood, κυρίως επειδή είναι πιστό, όπως ανέφερε ο Φαίδωνας. Ύστερα, εάν νιώθεις ότι θες να το συγκρίνεις με το άνιμε του 2003, δεν θα σε σταματήσει κανείς από το να δεις κι αυτήν την εκδοχή να σημειώσω ότι δεν έχω δει του 2003, αλλά πραγματικά ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας είναι τελείως original. Η ασφαλής οδός είναι το Brotherhood σε κάθε περίπτωση. 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tightwad Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 Just now, geo_trou said: Οπότε λες να δω το Brotherhood; Ίσως ο Άγγελος διαφωνεί, αλλά εγώ αυτό έκανα. Υπάρχουν και κάτι episode order που συνδυάζουν μερικώς και τις δύο σειρές, αλλά νομίζω είναι περισσότερο για καμμένους ή κάποιους που θέλουν να πειραματιστούν στο 2ο watch τους.https://www.anime-planet.com/users/Halex/lists/fullmetal-alchemist--watching-guide-191736 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beefheart Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 Πρέπει να είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σε steampunk αισθητική. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Πορφυρός Γύπας Posted April 13, 2022 Share Posted April 13, 2022 On 4/3/2021 at 10:24 ΜΜ, Beefheart said: Πρέπει να είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σε steampunk αισθητική. Φυσικά και είναι! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts