Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

From Hell (Alan Moore, Eddie Campbell)


kwtsos
 Share

Recommended Posts

from_hell_cover.thumb.jpg.ca21a837d9d72cc18bc9569369229e77.jpg

 

 

Το From Hell ξεκίνησε να εκδίδεται το 1989 μέσω του πολυθεματικού κόμικ Taboo , που με editor τον Stephen Bissette δημοσίευε ενήλικα κόμικς που οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι θα απέρριπταν. Μέτα από μια Οδύσσεια εναλλαγών εκδοτικών οίκων και καθυστερήσεων, το έργο θα ολοκληρωθεί το 1996, αποτελούμενο από 14 κεφάλαια και έναν επίλογο και θα εκδοθεί όλο μαζί για πρώτη φορά το 1999.

 

Tο κόμικ λογοκρίθηκε αρκετά και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και η Αγγλία, λόγω των ερωτικών σκηνών του. Σχολιάζοντας το ο Μουρ είχε δηλώσει ότι μάλλον είναι πιο σοκαριστικό το συναινετικό σεξ μεταξύ δυο ατόμων από ότι ένα κατακρεουργημένο γυναικείο σώμα. Το κόμικ πραγματεύεται την ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Σαν πηγή έμπνευσης παίρνει το βιβλίο του Stephen Knight Jack The Ripper: The Final Solution, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ακολουθεί κατά γραμμα. Η ιστορία διαδραματίζεται πίσω στην Βικτοριανή Αγγλία, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα κι έχει ως εξής : Ο πρίγκιπας Edward , εγγονός της Victoria , παντρεύεται κρυφά την Annie Crook, μια απλή κοπέλα που ανήκει στην εργατική τάξη της εποχής και αποκτούν μια κόρη. Το παιδί αυτό όμως αφενός αποτελεί διάδοχο του θρόνου και αφετέρου είναι νόθο. Πέντε πόρνες που γνωρίζουν το μυστικό αποφασίζουν να εκβιάσουν την βασιλική οικογένεια δημοσιοποιώντας το σκάνδαλο, έτσι ώστε να αποκομίσουν τα απαραίτητα χρήματα για να μην μείνουν άστεγες. Όταν τα νέα θα φτάσουν στα αυτιά της Βικτόρια, αυτή θα καλέσει τον Sir William Gull, βασιλικό γιατρό και υψηλά ιστάμενο Μασόνο να φροντίσει ώστε κάποια στόματα να κλείσουν για πάντα. Έτσι ο Gull , το έτος 1888, θα διαπράξει τους περίφημους φόνους που έμειναν στην ιστορία.

 

from_hell_2.thumb.jpg.d3ea7e3f54260f9405c47091bf68d9df.jpg

 

 

Η εικονογράφηση από τον Campbell, που τον καιρό εκείνο δούλευε για μικρότερους εκδοτικούς οίκους και στον χώρο των underground comics είναι φοβερή. Δεν μοιάζει καθόλου με το σκίτσο που συνηθίζεται στα αμερικάνικα κόμικς  Βρώμικο , άκαμπτο και ψυχρό πολλές φόρες, αποδίδει ιδανικά το κλίμα της εποχής. Ο Campbell αλλάζει πολλές φορές σχεδιαστικά στυλ και πειραματίζεται με διάφορες τεχνοτροπίες. Προτιμάει να σχεδιάζει αδρά και "πρόχειρα" τις ανθρώπινες φιγούρες , αλλά πολύ λεπτομεριακά τα κτίρια. Ειδικά σε ορισμένα σημεία είναι λες και βλέπει κανείς φωτογραφίες τους. Βέβαια σε αυτό είχε την βοήθεια και άλλων καλλιτεχνών που εργάστηκαν ως guest artists σε κάποια τεύχη. Κάθε σελίδα σχεδόν αποτελείται από εννέα καρέ, αφηγηματική τεχνική που είχε χρησιμοποιήσει ο Moore και στο Watchmen. Συχνά μέσα στο έργο επαναλαμβάνονται καρέ, λέξεις και ολόκληρες φράσεις που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, ενώ μερικές σελίδες μπορούν να διαβαστούν ακόμη και διαγώνια!

 

From-Hell-edited.thumb.jpg.efcf817928d26c47c1b63aa67864534c.jpg

 

Τι είναι όμως το From Hell ; Είναι μια προσπάθεια ανίχνευσης της ιστορικής αλήθειας σχετικά με τους φόνους στο Whitechapel ; Όχι. Το From Hell είναι ενα έργο πολυεπίπεδο. Πίσω από το πρώτο στρώμα της κύριας πλοκής που έχει να κάνει με τους φόνους των 5 γυναικών εξετάζει και άλλα ζητήματα. Κυρίως τις ταξικές διαφορές που παρατηρούνταν στην Βικτωριανή Αγγλία αμέσως μετά την βιομηχανική επανάσταση, προτού η εξουσία περάσει εξ ολοκλήρου στην αστική τάξη. Eπιλέγοντας τον έναν πρωταγωνιστή να ανήκει στην νεοεμφανιζόμενη τότε αστική τάξη και την κύρια πρωταγωνίστρια , την Mary Kelly , μια από τις πόρνες , να ανήκει στην εργατική τάξη, έχει το ιδανικό δίδυμο για την δουλειά αυτή. Kαι φυσικά στο πρόσωπο του αστυνόμου Abberline αναγνωρίζουμε έναν αντιπρόσωπο της μεσαίας τάξης. Χωρίς ποτέ να το τονίζει ιδιαίτερα, δεν κάνει κήρυγμα, αλλά μέσα από την περιγραφή των ζωών τους, βλέπει κανείς τις αντιθέσεις τους. Ένα άλλο θέμα που εξετάζεται στο From Hell είναι οι θεωρίες της εποχής για τα δυο φύλα. Ο Gull λειτουργεί ως εκπρόσωπος της πατριαρχίας, την εκθειάζει μέσα απο μυστικιστικές αντιλήψεις για τον κόσμο και στο τέλος δολοφονεί τις πόρνες - εκπροσώπους του γυναικείου φύλου. Εξετάζεται επίσης η πράξη του φόνου και το τι  είναι αυτό που ωθεί έναν άνθρωπο στο να πάρει τη ζωή ενός άλλου.

 

Να σημειωθεί επίσης ότι για τη συγγραφή και την εικονογράφηση του συγκεκριμένου κόμικ έγινε εκτενής έρευνα από τους δημιουργούς , κυρίως από τον Moore , που επισκέφτηκε τους τόπους που διαδραματίζεται η ιστορία και έψαξε αρκετά σε ιστορικά αλλά και σε λιγότερο αποδεκτά βιβλία για τα γεγονότα. Μετά το τέλος της ιστορίας, υπάρχει εκτενέστατο appendix όπου ο Moore εξηγεί από που πήρε το υλικό του. Το From Hell χρειάστηκε να το διαβάσω δυο φορές και μια φορά διαγώνια για να το εκτιμήσω. Την πρώτη φορά μου είχε φανεί λίγο βαρετό. Αλλά αυτό σου κάνει η ανάγνωση από το pc ενός τέτοιου έργου. Χρειάστηκε να το πάρω στα χέρια μου και να το διαβάσω αργά και με υπομονή , ακόμα και στα σημεία που φαίνεται ότι κάνει κοιλιά για να πειστώ για την αξία του.

 

Εκτός απο το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης από την Top Shelf, το From Hell Companion που περιέχει μεγάλα κομμάτια από το σενάριο που παρέδωσε ο Moore στον Campbell, σχόλια του σχεδιαστή καθώς και κομμάτια απο συνεντεύξεις. Παραθετω σκαναρισμένες μερικές σελίδες που μου φάνηκε ότι έχουν ενδιαφέρον.

 

Συνεντευξη του Alan Moore :

(θα προστεθεί υλικό)

 

 

Συγκριτικές φωτογραφίες και σκίτσα απο τα αξιοθέατα του κεφαλαίου 4 οπου ο Gull ξεναγεί τον αναγνώστη σε διάφορα μνημεία εξηγώντας την, κατά τον Gull, μασονική τους προέλευση και ιστορία.

(θα προστεθεί υλικό)

 

Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

 

from-hell_last.thumb.jpg.68d37eafad349f1d38e1fb08c717a365.jpg

 

 

 

 

 • Like 11
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • Θρηνωδός changed the title to From Hell (Alan Moore, Eddie Campbell)
 • 2 months later...

Είχα πολλές προσδοκίες από το συγκεκριμένο κόμικ. Είχα δει πρώτα την ταινία και μου άρεσε, γνωρίζοντας, ή μάλλον περιμένοντας, ότι το αυθεντικό υλικό θα είναι πολλά σκαλιά ανώτερο. Όλα τα έργα του Μουρ έχουν μια αύρα μυστηρίου, έναν τόνο εσωτερικότητας, μια πλήρη απουσία του μανιχαϊσμού (έλα Ντρεντ, κάνε τα δικά σου :P ) που πρέπει να γουστάρεις να τον διαβάζεις για να σε τραβήξει. Νομίζω πως εδώ αυτό δεν επιτυγχάνεται, είτε γιατί είναι πάρα πολύ έντονο, είτε γιατί είναι αλλοπρόσαλλα δοσμένο. Ο θρύλος του Τζακ του Αντεροβγάλτη είναι ένας από τους γνωστότερους της ανθρώπινης κληρονομιάς της σύγχρονης ιστορίας και είναι μεγάλο δέλεαρ να δουλέψει πάνω του ένας τύπος σαν τον Μουρ. Σαφώς έχει πράγματα να πει κάτω από την επιφάνεια, είναι γραμμένα στο πάνω ποστ και ως προς αυτό, το έργο αξίζει. Όπως επίσης αξίζει για την προσοχή στην λεπτομέρεια, στην ιστορική ακρίβεια και στην πιστότητα μερών,τρόπου ομιλίας ανάλογα το background κλπ. Αλλά είναι φορτωμένο, και όχι με καλό τρόπο. Κουράζει πολύ το γράψιμο, ειδικά στις φάσεις που ο William Gull έκανε τα αστρικά του ταξίδια μέσα στην πλύση εγκεφάλου από το μασονικό του τάγμα και την ψευδαίσθηση μεγαλείου που τον διακατείχε. Εκεί απλά πέρναγα καρέ σχεδόν αδιάβαστα, είναι λεπτή η γραμμή μεταξύ ιδιοφυούς γραφής και αράδων χωρίς νόημα. Στα κόμικ του ο Μουρ έχει καταφέρει άψογα το πρώτο, σε αυτό μάλλον εγκλωβίζεται στο δεύτερο. Εκτός πια και αν εγώ δεν έπιασα τα κρυμμένα νοήματα, παίζει και αυτό. 

 

Δεν μ'άρεσε και το σχέδιο. Για κάθε καλό καρέ, έρχονταν 50 σελίδες κακοφτιαγμένων προσώπων και καρέ που πάσχιζες να καταλάβεις τι και πως από τα τόσα πράγματα που είχε χώσει o Campbell μέσα. Παίζει τα δύο τελευταία που έχει η παρουσίαση εδώ να είναι μαζί με 5-6 ακόμα καρέ (στο κεφάλαιο που κάνει τουρ στα μασονικά μνημεία του Λονδίνου ο Γκαλ τον Νίτλι) να είναι τα μόνα που μου έμειναν. 

 

Το έχω ξεκινήσει από Φεβρουάριο του '18. Πήρα απόφαση με βαριά καρδιά να το τελειώσω για να έχω μια πλήρη εικόνα και να μην το κράζω άδικα. Can't win them all υποθέτω. :beer: 

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Δεν έχω ακούσει κάτι, ούτε είχα υπόψη μου τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Θα ήταν τέλειο πάντως να το έβγαζε η "χαραμάδα", ειδικά τώρα που έχει κυκλοφορήσει και η έγχρωμη έκδοση  :love:

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ότι η Χαραμάδα σχεδιάζει να εκδώσει το From Hell το είχα μάθει εκ των έσω πριν δύο χρόνια, έχω δε την εντύπωση ότι είχε ανακοινωθεί από το Facebook της εκδοτικής.

Δεν ξέρω πόσο μπορεί να διαρκέσει μια μετάφραση (ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για Moore), αλλά παράλληλα πρέπει να τρέχουν κι άλλες μεταφράσεις και γι' αυτό να έχει «αργήσει». :) 

 • Like 8
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δύο χρόνια καθυστέρησης από μια ανακοίνωση δεν είναι ποτέ καλό σημάδι. Ίσως έπρεπε να το ανακοινώσουν όταν πλησιάζει η ώρα της κυκλοφορίας του για να είναι σίγουροι πως θα ανταποκριθούν στην προσμονή που θα έχουν χτίσει.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Ανακοίνωσαν πότε πήραν τα δικαιώματα, έτσι δε γίνεται και με ταινιες - σειρες; :) 

Ρώτησα πάντως στο φβ κι έμαθα ότι προχωράει το From Hell, αργά αλλά σταθερά. Προτεραιότητα πάντως έχει το 3ο του Rob Davis. 

Λογικά όταν θα πλησιάζει η έκδοση, θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις.

:beer:

 

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Διαφορετικά μεγέθη τάξεως και διαφορετικό πρόβλημα. Στις ταινίες το κάνουν για να δημιουργήσουν ντόρο ώστε να το δουν οι διάφοροι χρηματοδότες και να σπεύσουν, για αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό των ανακοινώσεων δεν οδηγεί σε «προϊόν», μιας και δεν τους πείθουν πως υπάρχει κόσμος για να το υποστηρίξει ώστε να βάλουν τα λεφτά τους. Εδώ μιλάμε για ένα ήδη υπάρχον προϊόν που απλά θέλει προσαρμογή στην γλώσσα μας.

 

Αν σκεφτείς πόσες φορές έχουμε απογοητευτεί από μια υπόσχεση για έκδοση που δεν βγήκε ή για μια σειρά που δεν ολοκληρώθηκε, και το πόσο έχουμε κουραστεί από υποσχέσεις, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας Έλληνας εκδότης είναι να περιμένει μέχρι να έχει βάλει όλα τα πράγματα στην θέση τους. Είναι καλύτερο, από θέμα εταιρικής προώθησης, να είσαι ο εκδοτικός που κάνεις ευχάριστες εκπλήξεις παρά ο εκδοτικός που τάζεις πράγματα που δεν είσαι έτοιμος να τα φέρεις εις πέρας σε εύλογο χρονικό διάστημα ή καθόλου.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Σε βρίσκω λίγο υπερβολικό :P 

Εντάξει, κι εγώ αν είχα εκδοτική δεν θα ανακοίνωνα την απόκτηση δικαιωμάτων, γιατί θα προτιμούσα να προκαλέσω αίσθηση μέσω της έκπληξης. Όμως εφόσον το πράγμα προχωράει, όλα καλά. :) 

 • Like 3
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Ε, εδώ που τα λέμε, έχοντας περάσει και 2 χρόνια, δεν μπορείς να πεις ότι κάτι προχωράει.

Δεν μεταφράζουν και την Βίβλο από τα αραμαϊκά :lol:

 

Παρεπιμπτόντως, έχει δει κανείς το έγχρωμο; Έχει τόσο μελάνι το ασπρόμαυρο που δεν μπορώ να το φανταστώ με χρώμα.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

ρε παιδιά, είναι μικρός εκδοτικός οίκος, που δε βγάζει μόνο κόμικς και υπήρχαν και διάφορα άλλα που προηγούνταν. Καταλαβαίνω την ανακοίνωση ότι πήραν τα δικαιώματα, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κόμικ. Δεν νομίζω ότι θα το βγάλουν με χρώμα τελικά, καθώς είναι πολύ πρόσφατη η έκδοσή του, αλλά δεν έχω πρόβλημα. Γενικά γουστάρω πολύ χαραμάδα γιατί όλες της οι εκδόσεις ως τώρα είναι πολύ προσεγμένες και νομίζω ότι είναι ιδανική εκδοτική για να βγάλει το From Hell. Θυμίζω πως πέρα από τον πολύ μεγάλο όγκο του κόμικ και ιδιαιτερότητες στη μετάφραση, υπάρχει και ένα ογκώδες κομμάτι στο τέλος με σημειώσεις :)

 

@Dredd

 εμένα μου φάνηκε ενδιαφέρον και το έγχρωμο πάντως, αν και λέω να μην το πάρω και σε αυτήν την έκδοση - ένα αγγλικό και ένα ελληνικό (όταν βγει) μου είναι αρκετά :prankster:

 

Δυο σελίδες από την έγχρωμη έκδοση:

 

RCO015_1582348410.jpg   RCO021_1582348410.jpg

 • Like 9
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Καλά το έγχρωμο είναι σαν αποτέλεσμα της μίξης ενός δίχρονου, μερικών ωρών και ενός σετ "παίζουμε ζωγραφίζοντας με κηρομπογιές". 

 

Και εγώ πρόμαχος στο στρατόπεδο των παραπονούντων. "Πήραμε δικαιώματα, θα μας πάρει να το εκδόσουμε τόσο ώστε να λήξει το συμβόλαιο,να τα χάσουμε και να το ακυρώσουμε". :lol: 

 • Like 1
 • Haha 6
Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... ναι, δεν του πάει το χρώμα.

Πολύ καλή η κίνηση της Χαραμάδας, ίσως καθυστερεί και λόγω της ιδιαίτερης, βικτωριανής αργκό που κυριαρχεί στο βιβλίο.

 

 • Like 4
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...