Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Σπάιντερ-Μαν (1977)


leonidio
 Share

Recommended Posts

img655.jpg

 

Η πρώτη αμιγώς υπερηρωική σειρά κόμικς που δημοσιεύθηκε ποτέ στην Ελλάδα (τα Διαπλανητικά δεν ήταν αμιγώς υπερηρωικά), η πρώτη εμφάνιση της Marvel Comics στην Ελλάδα, η μακροβιότερη (κράτησε 15 χρόνια) και αυτή που έφτασε στο μεγαλύτερο αριθμό τευχών (589),  και σίγουρα αυτή που έβαλε τα υπερηρωικά κόμικς μέσα σε πολλά ελληνικά σπίτια.

 

Πάρα πολλές πρωτιές για μια σειρά, η οποία ήταν πολύ μέτρια από εκδοτικής άποψης, παρά το γεγονός ότι δημοσίευσε πολλές έξοχες ιστορίες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

Η σειρά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1977 και δεν ήταν η πρώτη σειρά της Marvel που εξέδιδε ο Καμπανάς, αφού είχε προηγηθεί ο θρυλικός Μάστερ Κουνγκ-Φου. Στη συνέχεια ο Καμπανάς εξέδωσε πολλά περιοδικά της Marvel στα ελληνικά, στα πλαίσια αυτού που ο ίδιος ονόμασε "Περιοδικά της Σκληρής Γενιάς". Το πρώτο τεύχος ήταν εντυπωσιακό, αφού περιείχε τα τεύχη #1 του Amazing Spider-Man (θα επανεκδοθεί και σε άλλο τεύχος του Καμπανά), #1 των Fantastic Four (θα επανεκδοθεί σχεδόν 10 χρόνια αργότερα από τη Μαμούθ Κόμικς) και Captain Marvel #1 με εντελώς λάθος χρώματα (που θα επανεκδοθεί σε κάποιο Μπλεκ Νέας Περιόδου κοντά στο #100, αλλά δεν θυμάμαι πλέον το ακριβές τεύχος). Το εξώφυλλο είναι άσχετο (μην κακομαθαίνουμε κιόλας ?), από το Amazing Spider-Man Annual #10, η ιστορία του οποίου δημοσιεύθηκε πάνω από 10 χρόνια αργότερα (κάλλιο αργά παρά ποτέ) στο Σούπερ Σπάιντερ Μαν #15, αν δεν κάνω λάθος, που έχει και το ίδιο εξώφυλλο. Δεν νομίζω ότι υπήρξε άλλο παράδειγμα στην ιστορία των ελληνικών κόμικς, όπου σε ένα τεύχος δημοσιεύθηκαν τρία τόσο ιστορικά τεύχη :)

 

Το περιοδικό είχε 68 σελίδες ύλη εναλλάξ έγχρωμες με πολύ μέτρια ανατύπωση χρωμάτων και ασπρόμαυρες, έως το τεύχος 7, Από το επόμενο τεύχος, ο Captain Marvel μετακόμισε σε άλλο περιοδικό και έμειναν ο Σπάιντερ-Μαν με τους Τέσσειρς Φανταστικούς και διάφορες ολιγοσέλιδες ιστορίες, κυρίως γουέστερν και πολεμικές. Από το δεύτερο τεύχος και μετά άνουμε ένα μικρό άλμα και βρισκόμαστε στο τεύχος .... 112  του αμερικανικού Amazing Spider-Man ενώ ο Κάπταιν Μάρβελ πηγαίνει κι αυτός από το #1 στο #22. Κατά σύμπτωση, συγγραφέας και της ιστορίας του Σπάιντερ Μαν και εκείνης του Κάπταιν Μάρβελ είναι ο Gerry Conway. Οι δε 4 Φανταστικοί, κάνουν ακόμα μεγαλύτερο άλμα: δημοσιεύεται το τέλος του τεύχους 1 και μετά πηγαίνουμε μάλλον στο #127 με το θρυλικό δίδυμο Roy Thomas - John Buscema.

 

Προφανώς στο τεύχος 1 βάλανε τα πρώτα τεύχη ως εισαγωγή και μετά προχώρησαν παρακάτω, αδιαφορώντας φυσικά για την όποια συνέχεια, πχ πώς άλλαξε στολή ο Κάπταιν Μάρβελ. Το πρώτο εσώφυλλο και το οπισθόφυλλο χρησιμοποιούνται για τις ιστορίες, οι χρωματισμοί είναι και πάλι τραγικοί (ειδικά του Κάπταιν του έχουν αλλάξει τα φώτα χρώματα) κτλ κτλ. 

 

Το τεύχος 43 ήταν το πρώτο που δεν είχε ιστορία του Σπάιντερ-Μαν (στη θέση του, οι Απάνθρωποι), ενώ από το επόμενο, οι σελίδες αυξάνονται ξανά στις 68, αλλά αρχίζει η ανατύπωση των ιστοριών. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί έως και το τεύχος 64, όταν το περιοδικό αποφασίζει να προβεί σε ριζική ανακαίνιση. Για αυτό το λόγο, το τεύχος 65, που εκδόθηκε στις 17/8/1982 το περιοδικό γίνεται μεν εβδομαδιαίο (κάθε Τρίτη), οι σελίδες παραμένουν 68, αλλά είναι τυπωμένες όλες εναλλάξ ασπρόμαυρες και σε τετραχρωμία.

 

img247.jpg

 

Στο περιοδικό δημοσιευόντουσαν πλέον οι 6 τίτλοι, που επέλεξε να συνεχίσει ο Καμπανάς, αφού όλα τα υπόλοιπα περιοδικά που εξέδιδε, είχαν αναστείλει την έκδοσή τους προ πολλού, και οι οποίοι ήταν οι εξής: Amazing Spider-Man, Iron Man, Captain America, Hulk, Avengers, Master of Kung-Fu. Κάπου στο τεύχος 200 προστέθηκε και ο Rom, ιστορίες από τα Tales to Astonish, Tales of Suspense και Marvel Team-Up, καθώς και ιστορίες από τις δύο άλλες σειρές του Σπάιντερ-Μαν (Spectacular Spider-Man, Web of Spider-Man). Στο τεύχος 254 προστέθηκε ο Daredevil (Ατρόμητος), στο 285 η μίνι σειρά Secret Wars, στο 330 το Secret Wars II, στο 345 οι Micronauts (Μικροναύτες).

 

Αν και δεν είναι καθόλου αυτονόητο για το σημερινό αναγνώστη (ευτυχώς!), οι ιστορίες δεν δημοσιευόντουσαν απαραίτητα με τη σωστή σειρά, ενώ πράγματα που συνέβαιναν σε κάποιες σειρές, δεν συμβάδιζαν χρονικά με γεγονότα που συνέβαιναν σε άλλες σειρές: για παράδειγμα, το μαύρο κοστούμι του Σπάιντερ-Μαν εμφανίστηκε στο ελληνικό τεύχος 164 περίπου, ενώ η σειρά στην οποία πρωτοεμφανίσθηκε (το Secret Wars) δημοσιεύθηκε στα ελληνικά πάνω από 100 τεύχη και δύο χρόνια αργότερα. Με αυτά και με εκείνα, δυστυχώς το περιοδικό απέκτησε διαβόητη φήμη ανάμεσα στους αναγνώστες, αλλά από την άλλη ήταν και η μοναδική μας επαφή με τα υπερηρωικά κόμικς εκείνες τις δύσκολες εποχές.

 

Από την άλλη, μας αποζημίωνε, προσφέροντάς μας κάποιες εξαιρετικές ιστορίες από το σύμπαν της Marvel,  πολλές από τις οποίες έχουν μείνει πλέον κλασικές. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάμνηση της προσμονής για το καινούριο τεύχος κάθε Τρίτη, κάνει εμάς που το διαβάζαμε τότε, να το θυμόμαστε με κάποια νοσταλγία.

 

Ένα άλλο αρνητικό του περιοδικού, είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ η ανάγκη εκ μέρους των εκδοτών να επικοινωνήσουν με τους αναγνώστες του, αφού ουδέποτε υπήρξε στήλη αλληλογραφίας. Ξαφνικά, στο τεύχος 263 υπήρξε η ανακοίνωση όχι μόνο για στήλη αλληλογραφίας από το επόμενο τεύχος, αλλά και αφίσες με ποδοσφαιρικές ομάδες, που αμφότερα πραγματοποιήθηκαν. Τη στήλη αλληλογραφίας υπέγραφε και διαχειριζόταν ο @Πανος Παχνελης, ο οποίος, ήταν ο συνδημιουργός ενός ελληνικού γουέστερν κόμικ της δεκαετίας του 1970, το Ελ Τζο, κάτι που φυσικά οι περισσότεροι αναγνώστες αγνοούσαμε τότε, αν και τελικά επισημάνθηκε από έναν αναγνώστη σε κάποιο τεύχος.

 

Κάπως έτσι κύλησε η πορεία του περιοδικού έως και το τεύχος 493, το οποίο ήταν το τελευταίο ασπρόμαυρο ή σε τετραχρωμία, αφού προαναγγέλθηκε ότι από το επόμενο τεύχος, το περιοδικό θα γινόταν ξανά έγχρωμο, κάτι που όντως έγινε. Από το τεύχος 494, που κυκλοφόρησε στις 6/11/1990, λοιπόν, το περιοδικό θα έχει 52 σελίδες, όλες έγχρωμες και θα έχει μεγαλύτερο σχήμα, περιέχοντας δύο ιστορίες, μια μορφή, η οποία θα διατηρηθεί έως το τελευταίο τεύχος του περιοδικού.

 

Spider-Man494-001.jpg

 

Αν και έγχρωμο, η εκτύπωση ήταν χαμηλής ποιότητας, κάτι που γινόταν πολύ αισθητό σε σχέση με τις εκδόσεις της Μαμούθ, οι οποίες κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή. Δυστυχώς, σιγά σιγά η ποιότητα των μεταφράσεων έπεσε αισθητά, "χαρίζοντάς" μας διάφορα μαργαριτάρια, όπως το αλήστου μνήμης "κομματάκι κέικ" (το οποίο ΔΕΝ είναι αστικός μύθος  :P), τουλάχιστον όμως, οι ιστορίες δημοσιευόντουσαν εδώ και αρκετό καιρό στη σωστή τους σειρά.

 

Κάπως έτσι κύλησαν τα πράγματα για σχεδόν δύο χρόνια και φαινόταν ότι θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη, αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια: ο εκδότης Ηλίας Καμπανάς απεβίωσε και τα παιδιά του αποφάσισαν να μη συνεχίσουν την έκδοση του περιοδικού. Σύμφωνα με την προσωπική μαρτυρία του Πάνου Παχνέλη, οι συντελεστές ζήτησαν να κυκλοφορήσει ένα ακόμη τεύχος, για να αποχαιρετίσουν τους αναγνώστες, αλλά η κόρη του Καμπανά, Σοφία, δεν δέχτηκε. Έτσι, το τεύχος 589, της 1/9/1992 ήταν το τελευταίο της σειράς,  η οποία έκλεισε με το stroy arc The Child Within από το Spectacular Spider-Man 183 και το Iron Man 239, κλείνοντας ταυτόχρονα και ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία των κόμικς στην Ελλάδα. :)

 

IMG_0001.jpg

 

Στη συνέχεια, οι ιστορίες του Σπάιντερ Μαν περάσανε για λίγο στη Μαμούθ, μετά ήρθε η Modern Times, στη συνέχεια η Anubis, αλλά αυτές είναι άλλες ιστορίες για μια άλλη φορά  :)  .Όλες αυτές οι εκδόσεις ήταν πολύ ποιοτικότερες από εκείνη του Καμπανά, αλλά για όλους εμάς, που είμαστε μεταξύ 40 και 50 ή και μεγαλύτεροι, Σπάιντερ-Μαν σημαίνει Καμπανάς :)

 

Από το 2015 έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο project με σκοπό το σκανάρισμα όλων των τευχών του Σπάιντερ-Μαν, το οποίο βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Όλα τα μέχρι στιγμής σκαναρισμένα τεύχη μπορείτε να τα βρείτε στην Αρχειοθήκη Κόμικς

 

Τα σκαναρίσματα των εξωφύλλων, που παραθέτω είναι από τους Pantheon (τεύχος 494) και eponymous (τεύχος 589 ). Τα άλλα δύο εξώφυλλα σκαναρίστηκαν από την αφεντιά μου :)

 

Ορισμένα στοιχεία για τα περιεχόμενα των τευχών αντλήθηκαν από έρευνα του @constantinople

 • Like 20
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ήταν ασυνήθιστο να υπάρχουν τρεις διαφορετικές ποιότητες μεταφράσεων σε ένα τεύχος μέσα. Μια μέτρια, μια καλή για τα δεδομένα της εποχής (κάποιος π.χ. γούσταρε τον Κάπτεν Αμέρικα του Gruenwald και έκανε καλή δουλειά εκεί) και μια που τύφλα να έχει το systran! Θρυλικές εποχές μιλάμε! 

 • Like 10
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

 • GreekComicFan changed the title to Σπάιντερ-Μαν (1977)
 • 2 weeks later...

Πολυ κατατοπιστικο -και νοσταλγικο- το αρθρο αλλα επιτρεψτε μου να κανω μια δυο επισημανσεις! Η κακη εκτυπωση εχει να κανει με το γεγονος πως ο Καμπανας δεν ειχε στα χερια του τα φιλμ των σελιδων και αναγκαζοταν να φωτογραφιζει τις σελιδες των περιοδικων με συνεπεια να πεφτει πολυ η ποιοτητα! Σημειωτεον οτι τα δικαιωματα της Μαρβελ τα ειχε ενας ιδιωτης ο οποιος τα παραχωρουσε στον εκαστοτε εκδοτη! Και ενα τελευταιο, η Θαλεια ηταν η συζυγος του Καμπανα, ενω η κορη του λεγοταν Σοφια!

 

 • Like 19
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε κύριε Παχνέλη για τις επισημάνσεις! Θα χαρούμε να μας δώσετε όσες πληροφορίες μπορείτε και θυμάστε από αυτή την περίοδο. Οι εκδόσεις Καμπανά ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για τα κόμικς στην Ελλάδα, αλλά έχουμε δυσανάλογα λίγες πληροφορίες για τα έσωθεν για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα εκείνη την εποχή. :) 

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Κύριε Παχνέλη, σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου, για τις διευκρινήσεις σας. Διόρθωσα το όνομα στην παρουσίαση. Θα ήθελα κι εγώ να σας παρακαλέσω να μοιραστείτε μαζί μας τις αναμνήσεις σας από εκείνη την περίοδο, που είναι πολύτιμες για εμάς, που μεγαλώσαμε με το συγκεκριμένο περιοδικό :) 

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Πολυ ευχαριστως παιδια να μοιραστω τις αναμνησεις μου μαζι σας! Δεν ξερω αν εχετε ερωτησεις, πραγμα που θα με διευκολυνε πολυ, διαφορετικα αυτες τις μερες να σας γραψω ορισμενα πραγματα!

 • Like 11
 • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Το μακρινο 1980, καποιος που ειχαμε συνεργαστει για ενα βιβλιο, με συστησε στον Ηλια Καμπανα ο οποιος εψαχνε εικονογραφο για τα σχολικα βοηθηματα που σκοπευε να βγαλει. Απο την πρωτη στιγμη υπηρξε χημεια αναμεσα μας και κολλησαμε. Ξεκινησαμε τη συνεργασια μας και μετα απο λιγο καιρο μου ζητησε να του επανασχεδιασω τον τιτλο του ΣπαιντερΜαν, αυτον τον λοξο με τη μαυρη σκια. Στη συνεχεια ανελαβα τα εξωφυλλα του Σεραφινο και του ΤιραΜολα. Συνεχισαμε απροσκοπτα τη συνεργασια μας για τα πεντε επομενα χρονια. Δυστυχως το 1985 ο Ηλιας εφυγε απο αυτη τη ζωη απο προβλημα στην καρδια του. Ηταν ενας ανθρωπος αυστηρος και  απαιτητικος στη δουλεια του και παραλληλα πολυ ζεστος και φιλικος στις προσωπικες του σχεσεις. Η δε συζυγος του, η Θαλεια, ειναι μια εξαιρετικη γυναικα που την χαρακτηριζουν ευγενεια και λεπτοτητα.

Το 1990 παιρνω συνταξη απο την τραπεζα που εργαζομουν και η Θαλεια μου κανει προταση να παω να δουλεψω κοντα της. Δεχομαι και αρχιζει η περιοδος του ΣπαιντερΜαν!

 

Συνεχιζεται...

 • Like 14
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

@leonidio Υπέροχη παρουσίαση για ένα περιοδικό με το οποίο πέρασα τα παιδικά και (αρχικά)εφηβικά μου χρόνια.Έιτε μας αρέσει είτε όχι,Marvel σημαίνει Καμπανάς.Ακόμα και με τη χαμηλή ποιότητα και τις κακές μεταφράσεις είναι ο άνθρωπος που μας έφερε τα Marvel στην Ελλάδα.Ακόμα θυμάμαι τις Τρίτες που περίμενα για να πάω πρωί πρωί να αγοράσω το τεύχος και να το ξεφυλλίσω με τους φίλους μου στο πρώτο διάλειμμα στο σχολείο(και αργότερα στο σπίτι).

 

@Πανος Παχνελης Kύριε Παχνέλη πραγματικά η δουλειά που κάνατε μέσα στο περιοδικό ήταν αξιοθαύμαστη με τα μέσα που διαθέτατε και είστε και εσείς ένας ήρωας αληθινός όμως που ότι κάνατε το κάνατε με μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο.Σας ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις σας και περιμένουμε τη συνέχεια!

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστω Σπυρο για τα καλα σου λογια, να 'σαι καλα!

Συνεχιζουμε λοιπον...

Πηγαινω στο εργοστασιο, στο Περιστερι, και αρχικα ασχολουμαι με τις αλλες εκδοσεις, σχολικα βοηθηματα κλπ. Εχω εικονογραφησει περισσοτερα απο 200 βιβλια στον Καμπανα! Η μονη μου επαφη με τα κομικς ειναι τα εξωφυλλα του Σεραφινο και του Τιραμολα, ενω με το Σπαιντερμαν ασχολειτο μια κοπελα, φιλολογος και παντελως ασχετη με το αντικειμενο.

Σημειωτεον πως εγω εκεινο τον καιρο ημουνα μαγεμενος απο τα ευρωπαικα κομικς, Μεμπιους, Μπιλαλ, Καζα κ.α. και δεν ειχα σε καμμια εκτιμηση τα κομικς της Μαρβελ. Βεβαια μου ειχε κανει εντυπωση η σχεδιαστικη δεινοτητα των σχεδιαστων μια και εγω ημουνα κυριως ''μελανας'' και παρακολουθουσα ολες τις τασεις.

Καποια στιγμη η κοπελα που προανεφερα παντρευτηκε και εφυγε απο την εταιρια και η Θαλεια με φωναξε και μου το ανεθεσε εν λευκω...ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ειχα ενα περιοδικο ''δικο'' μου να κανω οτι θελω!!

Βυθιστικα λοιπον στο συμπαν της Μαρβελ και το πρωτο που εκανα ηταν η καθιερωση της Στηλης Αλληλογραφιας η οποια αγαπηθηκε πολυ απο τους αναγνωστες και υπηρξε μεγαλη ανταποκριση! Το καλυτερο βεβαια ηταν που καποια παιδια αρχισαν να στελνουν δικα τους αρθρα γυρω απο τα κομικς και εγω τα δημοσιευα με το ονομα τους!
Παραλληλα εγραφα κι εγω καποια αρθρα για τα Μυστηρια του Συμπαντος (αλλη τρελα μου), για τους υπολογιστες που τοτε ηταν κατι καινουριο και πολλα αλλα!

Ηρθα σε επαφη με περιοδικα για υπολογιστες οπως το Pixel και το User και ανταλλαξαμε διαφημισειςενω μου εδιναν παιχνιδια για να τα παρουσιασω στον Σπαιντερμαν!

Επιπροσθετως καναμε και διαγωνισμους με σημαντικα δωρα!

Συνεχιζεται...

 • Like 16
 • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Κύριε Παχνέλη, αφού σας ευχαριστήσω για τις πολύ ενδιαφέρουσες αναμνήσεις, που μοιράζεστε μαζί μας και σε αναμονή της συνέχειας, μια ερώτηση σε αυτό το σημείο ,που ελπίζω ότι δεν ανακόψει τη ροή σας.

 

Γράφετε ότι δεν είχατε σε καμία εκτίμηση τα κόμικς της Μάρβελ, Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτό; Σας φαινόντουσαν για παράδειγμα, οι ιστορίες όλες ίδιες ή ανέμπνευστες; Υπήρχε κάποιο από αυτά που έστω και λίγο ξεχωρίζατε; Αν ναι, γιατί; Γενικά, αλλάξατε γνώμη για αυτά κατά την ενασχόλησή σας με το ελληνικό Σπάιντερ-Μαν;

 

Έχω και κάποιες άλλες ερωτήσεις, αλλά τις κρατάω για αργότερα :) 

 

 

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω για την ερωτηση σου φιλε Leonidio...το ηξερα πως θα σας ξενισει αυτη η παραγραφος αλλα ειναι η αληθεια.

Ωστοσο υπαρχει η απαντηση παραπανω, εκεινη την εποχη απλως ημουν στραμενος στα ευρωπαικα κομικς... οταν ομως βρεθηκα στον Σπαιντερμαν τα μελετησα και φυσικα αλλαξα γνωμη. Και το γεγονος πως σχεδιασα ολους σχεδον τους ηρωες σε αφισες ειναι ενδεικτικο ποσο μου αρεσε το σχεδιο τους. Δεν ημουνα υποχρεωμενος να το κανω, το εκανα επειδη μου αρεσε...

 

Τελος παντων η ιστορια κρατησε γυρω στα 6 χρονια και εγω εκανα οτι καλυτερο μπορουσα, υπηρχαν ομως αντικειμενικες δυσκολιες. Σχετικα με τη μεταφραση, οταν ανελαβα εγω, υπηρχε ενας ηλικιωμενος που εφερνε καθε εβδομαδα τα κειμενα, αλλα οι αναγνωστες εκφραζανε παραπονα. Το επεσημανα στη Θαλεια αλλα δεν εγινε τιποτα...καποια στιγμη, λιγο πριν το τελος εφυγε αυτος και εκ των ενοντων ανελαβε να κανει τις μεταφρασεις μια αδελφη της Θαλειας η οποια βεβαια δεν ειχε καμμια σχεση με το αντικειμενο...

Και μετα απο λιγο καιρο ηρθε το τελος του Σπαιντερμαν...

 

Το δυστυχημα ειναι οτι ο Καμπανας εφυγε πολυ νωρις απο τη ζωη...αν ζουσε τα πραγματα θα ηταν πολυ διαφορετικα...πιστευω πως θα τον επειθα να κανει καποια βελτιωση ως προς την ποιοτητα της εκτυπωσης και φυσικα την μεταφραση...και θα καναμε κι αλλα πραγματα μαζι...ηταν ανοιχτος σε ιδεες και σε ακουγε...του ειχα δειξει καποια ξενα περιοδικα, θυμαμαι, πιο ποιοτικα και ειχε δειξει ενδιαφερον. Δυστυχως δεν προλαβαμε...

 

Μετα απο λιγο αποχωρησα απο την εταιρεια και αργοτερα εμαθα πως πουληθηκε στον Κεδρο νομιζω και ετσι εκλεισε η ιστορια!

 

Αυτα νομιζω  ειναι τα πιο σημαντικα που μπορουσα να σας πω, ωστοσο αν εχετε αποριες ευχαριστως να σας τις απαντησω.

 

Ο Αραχνοπεριεργος

 • Like 18
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Και πάλι σας ευχαριστούμε, κύριε Παχνέλη. :) Με μεγάλη συγκίνηση διαβάζω τις αναμνήσεις σας, Θα ήθελα να ξεκινήσω από το τέλος του αγαπημένου μας περιοδικού: μήπως μπορείτε να μας πείτε ποιοι ήταν οι λόγοι διακοπής της ξαφνικής έκδοσης; Ήταν χαμηλές οι πωλήσεις; Δεν ήθελαν να ασχοληθούν άλλο οι εκδότες; Μήπως υπήρχε κάποιος άλλος λόγος ή συνδυασμός λόγων;

 

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Να σου πω τι πιστευω, γιατι δεν ειχα αναμιξη στα οικονομικα...εαν ενα περιοδικο σου αφηνει κερδος δεν το κλεινεις...γεγονος ειναι πως οι πωλησεις ειχαν μειωθει προς το τελος και αυτο νομιζω επαιξε καθοριστικο ρολο στο κλεισιμο του περιοδικου...ειχε ανατειλει η εποχη του Spectrum, της Amiga κλπ.

Ωστοσο πιστευω πως ενας μεγαλος εκδοτικος οργανισμος, οταν υπαρχει μερακι και αγαπη για το αντικειμενο, μπορει να σηκωσει και ενα περιοδικο που δεν αποδιδει τα αναμενομενα, αλλα φαινεται πως δεν υπηρχαν αυτα και επιπλεον ολοκληρος ο οργανισμος φαινεται πως ειχε προβλημα κι αυτο το καταλαβαινεις αν σκεφτεις πως μετα απο λιγα χρονια πουληθηκε!

 • Like 12
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ κι εγώ για τις πληροφορίες, είναι ανεκτίμητες πραγματικά. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι λίγο πιο άσχετο. Θυμάστε μήπως από πού πέρνατε τα δικαιώματα, εάν μιλούσατε απ' ευθείας με Αμερική ή υπήρχε κάποιος μεσάζοντας στην Ελλάδα; Για (ορισμένα τουλάχιστον από) τα δικαιώματα του Δραγούνη και Τερζόπουλου, γνωρίζουμε πως διαμεσολάβησε ο Αλκαίος Αγγελόπουλος. Επίσης στην εκπομπή «Τα στέκια - κόμικς », μαθαίνουμε από τον Τσίτσοβιτς πως ο Αγγελόπουλος διαμεσολάβησε και για την Μαμούθ. Συνέβη το ίδιο και για τον Καμπανά;

 

Επίσης ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς σε αντίστοιχη κουβέντα που είχαμε κάνει, δεν θυμάμαι εάν του φάνηκε γνωστό το όνομα, όμως θυμάται πως έκαναν αντίστοιχες συνομιλίες με κάποιον Ζγούρα. Έχουμε πληροφορίες επ' αυτών;

Edited by Phantom Duck
 • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Αν θυμαμαι καλα ηταν καποιος Σκουρας. Αν αργοτερα περασαν και σε αλλους τα δικαιωματα δεν το ξερω, αλλα για τον Σκουρα ειμαι σιγουρος! Δυστυχως δεν τον ειχα συναντησει ποτε, το ξερω γιατι μου το ειχε πει ο ιδιος ο Καμπανας!

 • Like 11
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Πανος Παχνελης said:

Να σου πω τι πιστευω, γιατι δεν ειχα αναμιξη στα οικονομικα...εαν ενα περιοδικο σου αφηνει κερδος δεν το κλεινεις...γεγονος ειναι πως οι πωλησεις ειχαν μειωθει προς το τελος και αυτο νομιζω επαιξε καθοριστικο ρολο στο κλεισιμο του περιοδικου...ειχε ανατειλει η εποχη του Spectrum, της Amiga κλπ.

Ωστοσο πιστευω πως ενας μεγαλος εκδοτικος οργανισμος, οταν υπαρχει μερακι και αγαπη για το αντικειμενο, μπορει να σηκωσει και ενα περιοδικο που δεν αποδιδει τα αναμενομενα, αλλα φαινεται πως δεν υπηρχαν αυτα και επιπλεον ολοκληρος ο οργανισμος φαινεται πως ειχε προβλημα κι αυτο το καταλαβαινεις αν σκεφτεις πως μετα απο λιγα χρονια πουληθηκε!

Για μία ακόμα φορά ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και υπέροχες αναμνήσεις σας κύριε Παχνέλη.Εδώ να τονίσω ότι και οι εκδόσεις της Μαμούθ με υπερήρωες(Χ-ΜΕΝ,Άνθρωπος αράχνη,Τέσσερις Φανταστικοί κ.α.)είχαν και ποιότητα και μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο αλλά και αυτές έκλεισαν,και όσο κυκλοφορούσαν δε πηγαίναν καλά...

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Κύριε Παχνέλη, μια ερώτηση ακόμη σχετικά με το τέλος του περιοδικού: το Σπάιντερ-Μαν σταμάτησε την έκδοσή του ξαφνικά και απροειδοποίητα. Στις 8/9/1992 πήγα, όπως και πολλοί άλλοι υποθέτω στο περίπτερο να πάρω το περιοδικό κι αυτό δεν ήταν εκεί....

 

Υπήρχε κάποια ενημέρωση σε εσάς, ότι θα έκλεινε το περιοδικό εκ μέρους της εκδότριας; Είχε γίνει κάποια αναφορά ή έστω κάποια νύξη, έστω και με τη μορφή του "έχουμε δυσκολίες"; Έγινε κάποια συζήτηση ή ήταν ειλημμένη η απόφαση;

Και επί τη ευκαιρία: μήπως θυμάστε πόσοι και ποιοι εργαζόντουσαν στο περιοδικό, όσο ήσασταν κι εσείς εκεί, εκτός από τους μεταφραστές, που ήδη αναφέρατε;

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν ο Κύριος Σκούρας είχε σχέση με την Hellas Press Service μια εταιρία που τροφοδοτούσε το Μπλεκ με κόμικς, περιοδικό το οποίο συχνά-πυκνά επανέκδιδε τίτλους που είχαν παρατήσει άλλοι εκδότες, κάποιες φορές μάλιστα αμέσως μετά την διακοπή από τους προηγούμενους εκδότες, φαινόμενο που συνέβη και με πρώην τίτλους του Καμπανά φυσικά.

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Φιλε leonidio η αποφαση ηταν ειλημενη...εγω προτεινα να βγαλουμε ενα τελευταιο τευχος και να λεμε οτι εδω τελειωσε το περιοδικο αλλα δεν εισακουστηκα...σου ξαναλεω οτι δεν υπηρχε μερακι...

 

Οι βασικοι ανθρωποι που ασχολουντο με το περιοδικο εκτος απο εμενα ηταν ενα παιδι, Κωστας τον ελεγαν, δυστυχως δεν θυμαμαι επιθετο, ο οποιος εκανε τα φιλμ και ολη τη δουλεια της προετοιμασιας, και οι κοπελες της φωτοσυνθεσης που εγραφαν τα κειμενα...ηταν η Αγαθη και η Βανα, επιθετα επισης δεν θυμαμαι...

 

Οπως ειπα και πιο πανω, δεν τον γνωρισα τον Σκουρα και δεν ξερω με ποια εταιρεια ειχε σχεση...παντως ηταν ανθρωπος του χωρου και ηταν φυσικο μετα τον Καμπανα να δραστηριοποιηθει και με αλλους εκδοτες..,

 • Like 12
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Θυμάστε ποια ήταν η διαδικασία της παραγωγής; Παίρνατε τις ιστορίες σε φιλμ ή και σε άλλες μορφές; Μπορούσατε στο μέλλον να ξαναχρησιμοποιήσετε τα φιλμ, ή έπρεπε να πάρετε καινούργια εάν θέλατε να ξαναεκδώσετε την ίδια ιστορία; Γενικά δυο λόγια για το ποια ήταν η πορεία από τη στιγμή που παίρνατε την ιστορία απ' έξω μέχρι να τη διαβάσουμε στο χαρτί;

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο σκέλος της ερώτησης το έχει καλύψει πιο πάνω. Τα φωτογράφιζαν.

 

Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι το πώς επιλέγονταν τα τεύχη που θα μπουν στο περιοδικό. Ήταν δική σας απόφαση, ή δουλεύετε βάση διαθεσιμότητας υλικού από τον αντιπρόσωπο των δικαιωμάτων ή του ζηταγατε εσείς τι θα σας φέρει; 

 

Επίσης, υπήρχε κάποια λίστα με το τι ιστορίες είχατε ήδη τυπώσει;

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Υπηρχε καποιο συστημα το οποιο νομιζω το καθοριζε ο Σκουρας, τη σειρα δηλαδη των ιστοριων, αλλα δεν νομιζω οτι ηταν με απολυτη σειρα...δεν το ξερω ακριβως γιατι δεν ειχα αναμειξη σ' αυτη την ιστορια!

 • Like 10
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολλά κόμικς αξίζουν παρουσίαση, μεταξύ των οποίων και το Ελ Τζο, αλλά αυτό εξαρτάται από το χρόνο και την διάθεση κάποιου μέλουςτου φόρουμ να τα παρουσιάσει (και από το αν τα έχει διαβασει φυσικά) :)

:beer:

 

 

 

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...