Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

1.jpg

 

Ακόμη ένα κόμικ των εκδόσεων Ανεμοδουρά, που κυκλοφορούσε κάθε Πέμπτη, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου του 1976. Κεντρικό κόμικ, που έδινε και το τίτλο στο περιοδικό ήταν ο ομώνυμος ήρωας, γαλλικής προέλευσης, που στη χώρα του ήταν γνωστός ως "Docteur Justice" και ήταν δημιουργία των Jean Ollivier (σενάριο) και Raffaele Carlo Marcello (σχέδιο) για τις περιοδικό Pif Gadget  των εκδόσεων Vaillant το 1973. Ο Δίκαιος ήταν γιατρός, άσσος στις πολεμικές τέχνες και, όπως αποκαλύπτει το επώνυμό του, έχει ανεπτυγμένο αίσθημα δικαιοσύνης, ενδιαφέρεται για τους φτωχούς και συγκρούεται με τα συμφέροντα, προσπαθώντας να τους βοηθήσει. Σημαντικό χαρακτηριστικό του, είναι ότι αρνείται να χρησιμοποιήσει όπλα ή άλλες τεχνολογικές συσκευές, αρκούμενος μόνο στο μυαλό του, το θάρρος του και τη σωματική του δύναμη.

 

Δίκαιος.jpg

 

Το κόμικ αποδείχθηκε αρκετά δημοφιλές στη Γαλλία και απέκτησε γρήγορα δικό του περιοδικό, που έβγαλε 22 τεύχη μεταξύ των ετών 1973 και 1977, ενώ υπήρξαν και άλλες περιπέτειες του ήρωα στο περιοδικό Pif Gadget έως και το 1990 περίπου. 

 

Δεύτερο βιολί στο περιοδικό ήταν ο "Ρακάλ, ο Γιος του Προϊστορικού Ανθρώπου", επίσης γαλλικό κόμικ, ο πρωτότυπος τίτλος του οποίου ήταν "Rahan" των Roger Lécureux (σενάριο) και André Chéret (σχέδιο), που δημιουργήθηκε το 1969, επίσης για το περιοδικό Pif Gadget και αφηγείτο τις περιπέτειες του φερώνυμου ήρωα σε μια προϊστορική εποχή, που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα, αφού οι ήρωες συνυπάρχουν με τους δεινόσαυρους. Και αυτό το κόμικ αποδείχθηκε δημοφιλές και ανθεκτικό στο χρόνο, αφού έβγαζε άλμπουμ έως και το 2010 με σεναριογράφο το γιο του Lécureux. Η αλλαγή του ονόματος του ήρωα σε "Ρακάλ" μου είναι ανεξήγητη (ίσως να θεωρήθηκε πιο εύηχο), πάντως ο ήρωας εμφανίστηκε σε αρκετά εξώφυλλα του περιοδικού. 

 

Ρακάλ.jpg14.jpg

 

Υπήρχε ακόμη το τρισέλιδο κόμικ "Ένα Αγόρι Πάει στον Πόλεμο" (The Boy Who Went to War), βρετανικής προέλευσης αυτό, σε σχέδιο, κατά πάσα πιθανότητα, του Ισπανού Félix Carrión Cenamor, που είχε σχεδιάσει και Τρουένο και Ελ Ζαμπάτο.

 

Ένα Αγόρι Πάει στον Πόλεμο.jpg

 

Τέλος, υπήρχε και ο Τέντυ-Τεντ (Teddy Ted), γουέστερν, πάλι σε σενάριο Roger Lécureux σε σχέδιο αυτή τη φορά του Gérald Fortonκ, αν και δεν ήταν αυτοί οι αρχικοί δημιουργοί του κόμικ. Και αυτό δημοσυεόταν στο Pif Gadget μεταξύ των ετών 1972 και 1974. 

 

Τέντυ-Τεντ.jpg

 

Την ύλη του περιοδικού συμπλήρωναν διάφορες χιουμοριστικές ιστορίες, μονοσέλιδες συνήθως, κάποιες από τις οποίες ήταν δημιουργίες πολύ γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Gotlib ("Υπναράς ο Αχτύπητος", που είναι το "Gai-Luron"), του Tabary ("Μπόμπος ο Απίθανος", που λογικά είναι το "Corinne et Jeannot"), αλλά και Mordillo. Υπήρχαν και σελίδες με ανέκδοτα, παιχνίδια και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, τυπικά πράγματα για τα περισσότερα περιοδικά εκείνης της εποχής. 

 

Υπναράς Gotlib.jpgTabary.jpgMordillo.jpg

 

Παρόλα αυτά, το περιοδικό δεν άντεξε ούτε έξι μήνες και το 24ο και τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε στις 09/12/1976.

 

24.jpg

 

Δυστυχώς, πρέπει να ομολογήσω ότι το περιοδικό είναι μέτριο. Οι ιστορίες ήταν ξεπερασμένες ακόμη και για εκείνη την εποχή, οι ήρωες υπερβολικά καλοί, το σχέδιο δεν ήταν κάτι σπουδαίο. 

 

Έχω την εντύπωση, ότι ο Δίκαιος φιλοξενήθηκε στο οπισθόφυλλο κάποιων μικροκαουμπόυκων, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Έκανε πάντως κάποιες εμφανίσεις στις σελίδες του Νέου Μπλεκ, πριν από λίγα χρόνια, με πολύ πιο σύγχρονες ιστορίες. Οι δημιουργοί του κόμικ συνεργάστηκαν ξανά και σε ένα άλλο κόμικ, που είδαμε στα μέρη μας, τη "Νύχτα των Βαρβάρων" (La Nuit barbare), εντελώς διαφορετικής και αποκλειστικά ενήλικης θεματολογίας. 

 

Κάποτε ήταν ζόρικο κόμικ να βρεθεί και υπήρχαν και κάποια νούμερα ιδιαίτερα δύσκολα. Πλέον, δεν είναι τόσο δύσκολο, ούτε τόσο ακριβό, αν και κάποια τεύχη έχουν διατηρήσει τη, σχετική έστω, σπανιότητά τους. Τα περισσότερα μπορούν να βρεθούν σε φυσιολογικές τιμές. 

 

Όλα τα σκαναρίσματα έγιναν από εμένα.

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

Τόσα λινκ έχει η παρουσίαση, θέλετε κι άλλα; :P

Ορίστε ένα αφιέρωμα στην ελληνική έκδοση, επειδή τα περισσότερα λινκ που παραθέτω είναι στα γαλλικά. :) 

 

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σκάβω στα πέρατα του εγκεφάλου μου (πσσσσ!), και μου φαίνεται ότι εικόνες του πρωταγωνιστή του Δίκαιου, είχαν χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσουν τον Τζιμ Ανταμς του Μικρού Αρχηγού/Σερίφη/Καουμπόη.

Έχω δίκιο, φανταστικέ @leonidio?

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Dredd said:

Σκάβω στα πέρατα του εγκεφάλου μου (πσσσσ!), και μου φαίνεται ότι εικόνες του πρωταγωνιστή του Δίκαιου, είχαν χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσουν τον Τζιμ Ανταμς του Μικρού Αρχηγού/Σερίφη/Καουμπόη.

Έχω δίκιο, φανταστικέ @leonidio?

 

Ναι, κάτι τέτοιο ισχύει, από όσο γνωρίζω, αν και δεν είμαι καθόλου ειδικός στα μικροκαουμπόυκα. :)  

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...