Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.


leonidio
 Share

Recommended Posts

 

Arrugas.thumb.jpg.789e7de8dd639decfe9306d06359e461.jpg

 

Ο ηλικιωμένος Ernest πάσχει από Αλτσχάιμερ και η κατάστασή του επιδεινώνεται σιγά σιγά, κάτι που μας γίνεται σαφές από την πολύ σύντομη, αλλά εντυπωσιακή εναρκτήρια σκηνή. Η οικογένειά του δεν μπορεί πλέον να τον φροντίζει, άρα η μόνη λύση είναι να τον στείλουν σε έναν οίκο ευγηρίας.

 

780-4-regular-1.jpg

 

Εκεί ο Ernest θα γνωρίσει τον Emile, τον άνθρωπο που προφανώς ξέρει τους πάντες και τα πάντα μέσα στον οίκο και θα του δείξει όλα τα κατατόπια και θα τον γνωρίσει με όλους σχεδόν τους ενοίκους. Άνθρωποι που πλέον ζουν σε μια άλλη πραγματικότητα, που βυθίζονται μέσα στις αναμνήσεις τους, που ζουν σε μια άχρονη κατάσταση, όπου παρελθόν και παρόν συγχέονται αξεδιάλυτα και όπου ακόμα και οι απλούστερες δραστηριότητες αποδεικνύονται δοκιμασία, ίσως ξεκαρδιστική για εμάς, τους θεατές, αλλά τραγική (ή μήπως όχι; ) για τους πρωταγωνιστές που τις βιώνουν. [Ενδεικτικά, αναφέρω τις σκηνές με τη μπάλα και το μπίνγκο - όταν το διαβάσετε, πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου]

 

Κι όμως, ακόμα και μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, ο Ernest θα κάνει νέους φίλους και νέες γνωριμίες και με τον τρόπο του, έστω και χωρίς να το επιδιώξει, θα μεταβάλλει έστω και ελάχιστα την καθημερινότητα ορισμένων. Ο Ernest θα ξαναζήσει στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, θα προσπαθήσει να κάνει τη μικρή του εξέγερση, να καθυστερήσει το αναπόφευκτο.

 

paco7a.jpg

 

Κανείς όμως δεν ξεφεύγει από τη μοίρα του. Η κατάσταση του Ernest είναι μη αναστρέψιμη. Η μνήμη ολισθαίνει, οι εικόνες χάνονται, τα λόγια μας διαφεύγουν...

 

Και το τέλος είναι το απόλυτο κενό

 

arrugas-1.jpg

 

 

Αλλά, όπως γράφει και η προμετωπίδα του έργου, "το χιόνι δεν χάνεται, απλά γίνεται βροχή" και το ταξίδι συνεχίζεται, ακόμα και με άλλους επιβάτες. Κι αυτοί, εξάλλου, θα δώσουν κάποτε τη θέση τους σε κάποιους άλλους...

 

Πολύ ωραίο έργο, γλυκό, χωρίς να γίνεται γλυκανάλατο, χωρίς πολλά λόγια, με απλή, καθαρή εικονογράφηση, που συλλαμβάνει κάθε σιωπή και κάθε κενό και αξιοποιεί ακόμα και τα κενά καρέ και ακόμα και τις κενές σελίδες. Πρόκειται άλλωστε για ένα έργο, όπου οι σιωπές είναι σημαντικότερες από τα λόγια.

 

Το κόμικ κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην Ισπανία το 2007, βραβεύτηκε στο φεστιβάλ της Βαρκελώνης, διασκευάστηκε σε ταινία κινουμένων σχεδίων (την οποία, δυστυχώς, δεν έχω δει) το 2011, μεταφράστηκε στα γαλλικά και στη συνέχεια στα αγγλικά και  ήταν υποψήφιο και για Eisner μεταφρασμένης έκδοσης το 2017.

 

Υπάρχουν δύο εκδόσεις στα αγγλικά, μια σκληρόδετη από τη Fantagraphics και μια με μαλακό εξώφυλλο από την Knockabout. Εγώ διάβασα τη δεύτερη, η οποία περιέχει ένα σύντομο βιογραφικό του Paco Roca και ένα δισέλιδο με σκίτσα. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει μεταφραστεί από τη γαλλική έκδοση και τα ονόματα των πρωταγωνιστών είναι αλλαγμένα (από ό,τι κατάλαβα, στο πρωτότυπο ο Ernest ονομάζεται Emilio και ο Emile ονομάζεται Miguel). Δεν γνωρίζω εάν η αλλαγή των ονομάτων ακολουθεί μια αλλαγή και στη γαλλική έκδοση, ούτε εάν η Phantagraphics χρησιμοποιεί την ίδια μετάφραση. Αν και θεωρώ αυτή την τακτική απαράδεκτη, προτίμησα να κρατήσω τα  ονόματα έτσι όπως είναι στην έκδοση την οποία διάβασα.

 

wrinkles-3.jpg

 

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο εκδόσεις βρίσκονται εύκολα και σχετικά οικονομικά. Ψάξτε να το βρείτε, αξίζει. :)

 

 

 

Να ένα σύντομο άρθρο (στα αγγλικά) για το έργο, το οποίο επικρίνει την αγγλική μετάφραση

 

 • Like 9
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό κόμικ, έστω κι αν σου αφήνει μιά πικρή γεύση. Αλλά έτσι είναι τα ρεαλιστικά κόμικς που καταπιάνονται με δύσκολα θέματα. Το συνιστώ πάντως. Και τελικά έχω δίκιο που έχω προτίμηση στην Ισπανική λογοτεχνία και τα κόμικς. 

Δεν μπορώ να κρίνω αυτά που διάβασα για την μετάφραση, αλλά τα βρίσκω λογικά από τη στιγμή που δεν μεταφράστηκε στα Αγγλικά κατευθείαν από τα Ισπανικά, αλλά από τα Γαλλικά. Οι μεταφράσεις που γίνονται από τρίτη γλώσσα και όχι από την original, το έχουν αυτό το πρόβλημα. Χάνουν σημαντικό κομμάτι του αρχικού αισθήματος.

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • Θρηνωδός changed the title to Wrinkles (Paco Roca)
 • 3 months later...
On 18/10/2019 at 8:00 ΠΜ, leonidio said:

Η συγκεκριμένη έκδοση έχει μεταφραστεί από τη γαλλική έκδοση και τα ονόματα των πρωταγωνιστών είναι αλλαγμένα (από ό,τι κατάλαβα, στο πρωτότυπο ο Ernest ονομάζεται Emilio και ο Emile ονομάζεται Miguel). Δεν γνωρίζω εάν η αλλαγή των ονομάτων ακολουθεί μια αλλαγή και στη γαλλική έκδοση, ούτε εάν η Phantagraphics χρησιμοποιεί την ίδια μετάφραση. Αν και θεωρώ αυτή την τακτική απαράδεκτη, προτίμησα να κρατήσω τα  ονόματα έτσι όπως είναι στην έκδοση την οποία διάβασα.

 

Διάβασα σε ένα κείμενο του Roca ότι όποτε προγραμματίζεται μια νέα έκδοση, είτε επανέκδοση στα ισπανικά είτε μετάφραση σε άλλη γλώσσα, ο ίδιος κάνει μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές. Εκτός λοιπόν από βελτιώσεις στο σχέδιο ή/και τους διαλόγους, αλλάζει λεπτομέρειες ώστε να ταιριάζουν με την κουλτούρα της χώρας. Συγκεκριμένα για το Wrinkles αναφέρει ότι «γαλλοποίησε» κάποια πράγματα για την έκδοση της Delcourt, οπότε τα ονόματα μπορεί όντως να έχουν αλλαχτεί. Συμφωνώ ότι δεν είναι καλή ιδέα να μεταφράζεις ένα κόμικ ή βιβλίο μέσω ενδιάμεσης γλώσσας, αλλά πιθανώς η έκδοση της Knockabout είναι πιστή στην γαλλική έκδοση. :) 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Fact. Τα γηρατειά είναι άτιμο πράγμα. Κι όσοι έχουν την τύχη ή την ατυχία να ζήσουν πολύ, κάποια στιγμή θα δουν τους εαυτούς τους να φθείρονται, να δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν. Κι ίσως να γίνουν/ νομίσουν ότι γίνονται βάρος, στους νέους, στα παιδιά τους, σε όποιον τέλος πάντων τους φροντίζει.

Fact2. Όσοι έχουμε την τύχη ή την ατυχία να ζήσουμε πολύ, θα γεράσουμε.

Fact3. Όσο δεδομένα κι αν είναι τα γηρατειά, τόσο λίγο μιλάμε γι αυτά.

 

Γι αυτό το λόγο, κόμικς σαν το Wrinkles έχουν μια παραπάνω σημασία.

 

 

Όπως έχει πει κι ο ίδιος ο δημιουργός σε συνέντευξη, 

“In ‘Wrinkles,’ you don’t see any young people. You see everything through the eyes of older people, so we can understand how they feel and see what it is we can do for them.”

 

Κάποια χρόνια πριν τη δημιουργία του κόμικ, ο Paco Roca σχεδίασε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι για μια διαφήμιση. Του ζήτησαν να το αφαιρέσει, γιατί δεν ήταν ευχάριστο θέαμα. Ήταν ένας από τους λόγους που έφτιαξε αυτό το κόμικ. Άλλοι λόγοι ήταν ότι οι γονείς του μεγάλωναν και προσπαθούσε να συμφιλιωθεί με τα γηρατειά, οι ιστορίες ηλικιωμένων από το κοντινό του περιβάλλον, αλλά περισσότερο απ' όλα για να δώσει φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους. Στους παλιούς πρωταγωνιστές της ζωής που παραγκωνίζονται όταν μεγαλώνουν.
 

Και το έκανε εξαιρετικά -χωρίς να ωραιοποιήσει καταστάσεις, να κατηγορήσει, να εκβιάσει συναίσθημα. προσαρμόζοντας το κόμικ στους ρυθμούς της ζωής τους (όχι δεν είναι αργό, έχει άψογη ροή). Έδωσε ρεαλισμό στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ηλικιωμένων, χωρίς περιττό δράμα ή κυνισμό, ενίοτε με χιούμορ ή ακόμα και στοργή. 

Καθόλου τυχαίο, αφού, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του κόμικ, επισκέφθηκε διάφορα γηροκομεία, μίλησε με κόσμο και αρκετοί από τους χαρακτήρες του βασίστηκαν σε αληθινούς ανθρώπους. 

Σχεδιαστικά, εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της κομικσικής γλώσσας, ώστε να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα σε κάθε συνθήκη, ακόμα και τα κενά, ενώ χρησιμοποιεί στο μεγαλύτερο μέρος του κόμικ φθινοπωρινά χρώματα.

 

Κυκλοφόρησε και ταινία 2D animation με τον ίδιο τίτλο, αλλά το κόμικ είναι πολύ πολύ καλύτερο, προτιμήστε το :)

 

:thanx: @leonidio για την όμορφη παρουσίαση! :best:

 

 

 

 • Like 5
 • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα και εγώ πρόσφατα. Θα συμφωνήσω για τη ρεαλιστική και ουδέτερη προσέγγιση του ζητήματος. Ακόμα και το Αλτσχάιμερ με τα συμπτώματά του το προσεγγίζει από την οπτική του ηλικιωμένου, χωρίς να διακωμωδεί ή να τραγικοποιεί, παρουσιάζοντας παρ' όλα αυτά και τις κωμικές και τις τραγικές του εκφάνσεις. Εξαιρετική παρουσίαση από @leonidio που μου έμεινε για 2 χρόνια και κάθε τόσο αναπηδούσε στο μυαλό μου μέχρι να έρθει η στιγμή να το διαβάσω. :thumbsup:

 • Like 6
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...