Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Berlin (Κυριάκος Αθανασιάδης, Νικόλας Κούρτης)


 Share

Recommended Posts

0.jpg

 

 

Ο Ράντολφ Κάρτερ είναι ιδιωτικός ντετέκτιβ στην Berlin, μια πόλη όπου οι ζωντανοί ζουν δίπλα-δίπλα με τους απέθαντους. Χωρίς καμία φιλοδοξία για τη ζωή και το μέλλον, αναλαμβάνει μικροδουλειές, απλά για να βγάζει τα ποτά του σε ένα καταγώγιο. Η φρίκη και η δυσωδία της ίδιας της πόλης είναι τέτοια, που πολλοί την παρομοιάζουν με την ίδια την Κόλαση και μάλλον έχουν δίκιο. Σε αυτό το σάπιο περιβάλλον, μια φαινομενικά απλή υπόθεση κλοπής, θα μετουσιαστεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό, σε μία μίξη τρόμου και αγώνα για την επιβίωση.

 

 

2.jpg     1.jpg     3.jpg

 

 

Κλασικό, πιστό στις παραδόσεις του είδους, noir σενάριο με supernatural twist. O συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης, πολυγραφότατος με πολλά και διαφορετικά βιβλία στο παρελθόν του, κάνει το πρώτο του βήμα στο χώρο των κόμικς, και το κάνει με safe τρόπο και σχετική επιτυχία. Έχοντας μια ενδιαφέρουσα ιδέα, δημιουργεί ένα καινούριο κόσμο/πόλη, και μπλέκει, με ικανότητα, ρεαλιστικά και απόκοσμα στοιχεία, θυμίζοντας Lovecraft στη λογική και την έμπνευση. Στο Berlin-Πρώτος Θάνατος, το 85 σελίδων πρώτο άλμπουμ της σειράς, βαριά επηρεασμένος από τα noir αστυνομικά μυθιστορήματα που τοποθετούνται χρονικά την περίδο του μεσοπολέμου στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί όλα εκείνα τα κλισέ που μάθαμε από ακριβώς αυτά τα μυθιστορήματα. Και εδώ έρχεται ακριβώς η ένσταση μου, γιατί χρησιμοποιεί ΟΛΑ τα κλισέ αυτών των βιβλίων. Κατεστραμένος ιδιωτικός ντετέκτιβ, μπαρ-καταγώγιο όπου πνίγει τη ζωή του στο ποτό, χορεύτρια που τον αγαπάει και είναι πληροφοριοδότης του (αν και απέθαντη εδώ), femme fatale την οποία καταδιώκει αλλά καταλήγει να προστατεύει και πάρα πολλά άλλα. Σε συνδυασμό με το λόγο, στον οποίο δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια εκμοντερνισμού, παρά παραμένει αυστηρά φυλακισμένος στη μανιέρα του 1920, π.χ. "Η ντροπή δεν είναι μία από τις αρετές μου.... Και δεν ξέρω ποιες είναι οι υπόλοιπες.", οι οποίες φαίνονται/ακούγονται λίγο cringy και λίγο αγγλισμοί, στα μάτια/αυτιά μου τουλάχιστον. Μην παρεξηγηθώ, όλο το σενάριο και όλοι οι διάλογοι ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος και το χαρακτήρα του γενικότερου κόσμου που μας παρουσιάζεται, απλά ένιωσα ότι "κρατάνε" πίσω την ιστορία αντί να την απογειώνουν. Σίγουρα σε κάποιον που δεν έχει μεγάλη εμπειρία στο αντίστοιχο είδος βιβλίων/ταινιών, θα του φανεί περισσότερο πρωτότυπο.

 

 

9.jpg     8.jpg     10.jpg

 

 

Για αυτό όμως που δεν έχω κανένα παράπονο, είναι το σχέδιο του Νικόλα Κούρτη. Εκπληκτικό, πανέμορφο, από τα καλύτερα ασπρόμαυρα σχέδια που έχω δει από ελληνικά χέρια. Τρομερά δουλεμένο, οι μακρινές λήψεις της πόλης είναι εντυπωσιακές, με εκπληκτικά δουλεμένη λεπτομέρεια, επιβλητικό και υπέροχο. Σε βάζει πραγματικά στην ατμόσφαιρα της ιστορίας και αναδεικνυει μια τεράστια μεγαλούπολη, σκοτεινή και καταθλιπτική. Αλλά πέρα από τα κτίρια και τα αυτοκίνητα, και οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι, σχεδόν κινηματογραφικά θα έλεγα. Με έμφαση στις γκριμάτσες, στις κινήσεις των ματιών και των φρυδιών, καταλαβαίνεις απόλυτα τι αισθάνεται ο καθένας. Και η κίνηση τους είναι ολόσωστη, εντυπωσιακά δοσμένη και εκπληκτικά στημένη. Σταματάω εδώ, μου τελείωσαν τα επίθετα. Απλά να προσθέσω ότι θα ήθελα πολύ να τον δω να σχέδιαζει κάτι σε ένα steampunk κόσμο, και είμαι πολύ περίεργος πως θα φαίνεται το σχέδιο του με χρώμα.

 

 

6.jpg     4.jpg     7.jpg

 

 

Συνολικά πρόκειται για μια άρτια δουλειά, με κάποιες σεναριακές αδυναμίες, αλλά με φόντα να εξελιχθεί σε κάτι πάρα πολύ καλό. Η έκδοση περιέχει ένα 9σέλιδο που είχε δημοσιευτεί πρώτα στον Μπλε Κομήτη και αρκετά προσχέδια χαρακτήρων και τεράτων. Must-read και ανάμεσα στα κορυφαία του 2020.

 

 

5.jpg

 • Like 19
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • geo_trou changed the title to Berlin (Κυριάκος Αθανασιάδης, Νικόλας Κούρτης)

Πολύ ωραία παρουσίαση @Dredd, για ένα πολύ ενδιαφέρον κόμικ. 

 

Για το σχέδιο δεν έχω να πω κάτι, εμένα με κάλυψες πλήρως. Από τα καλύτερα σχέδια, που έχω δει τον τελευταίο καιρό και όχι μόνο σε ελληνικό κόμικ. 

 

Από εκεί και μετά, η ιστορία δεν είναι κάτι σπουδαίο και μάλλον θα τη χαρακτήριζα προσχηματική ή έστω εισαγωγική στον κόσμο του κόμικ. Για μένα, αυτό ήταν που με χάλασε λίγο, δηλαδή το ότι δεν βρήκα την ιστορία αρκετά χορταστική. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι θα υπάρξει συνέχεια και θα εμβαθύνουμε στο σύμπαν, που έχει φτιάξει ο σεναριογράφος. Συμφωνώ και για την απομίμηση του ύφους των νουάρ μυθιστορημάτων, αλλά προσωπικά δεν το βρήκα αρνητικό, αν και σίγουρα δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. 

 

Σίγουρα πρέπει να το διαβάσουν όλοι και οπωσδήποτε είναι στα κορυφαία της χρονιάς αυτής. :best:

 • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Δεν το έχω διαβάσει, αλλά θα πω μια αποψάρα βασισμένος στα λεγόμενά σου, κάνοντας και μια υπόθεση για το πώς μπορεί να το σκέφτηκε το όλο θέμα. Το noir γενικά έχει συγκεκριμένα κλισέ τα οποία είναι χιλιοπαιγμένα, αλλά φαίνεται να υπάρχουν σε ΟΛΕΣ τις noir ιστορίες από καταβολής του είδους, οπότε δεν το βρίσκω παράλογο να τα αρμέγει και εδώ. Είναι σαν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του είδους κατά κάποιο τρόπο. Τώρα, ίσως ήθελε να πρωτοτυπήσει φέρνοντας το σουπερνάτσουραλ στοιχείο και κουμπώνοντάς το με το noir, μιας και οι αρχετυπικοί noir χαρακτήρες θα μπορούσαν να το τραβήξουν αυτό. 

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Σε επικοινωνία που είχα με τον συγγραφέα Κυριάκο Αθανασιάδη, μου είπε κάποιες πληροφορίες και πρέπει να διορθώσω κάτι. Δεν είναι η πρώτη του δουλειά σε κόμικς, αλλά έχει κάνει 2 10σέλιδα στη Βαβέλ και περίπου 15 2σέλιδα τα τελευταία 2 χρόνια, πάντα μαζί με τον Κούρτη.

 

Προς αποκατάσταση της της ακρίβειας.

 • Like 7
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Ναι, και μόνο για το σχέδιο αξίζει. Το σενάριο δεν θα σου πει πολλά, σίγουρα έχεις διαβάσει πολλά ( και έχεις δει , σε ταινίες/σειρές, ακόμα πιο πολλά ) αντίστοιχα. Το σχέδιο είναι κορυφαίο για ελληνικό και πολύ καλό, ακόμα και αν το βάλεις δίπλα σε καλά ξένα του είδους.

 • Like 8
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Το λοιπόν. Ήρθε, το διάβασα (1-2 ώρες δεν ήταν, μάλλον ένα μισάωρο), ώρα να πω την αποψάρα μου. 

 

Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Η ιστορία σίγουρα όχι. Βασική, ελλιπής, προβλέψιμη, προσχηματική. Περνά και δεν ακουμπάει, διεκπαιρεωτική που ενώνει νουάρ και υπερφυσικό χωρίς να κρατάει και πολλά από τα καλά των δύο κόσμων. Μια σεναριακή αρπαχτή. Μια αρπαχτή που εν έτι 2020 δεν συγχωρείται, ούτε καν στην ψωροκώσταινα. 

 

Το σχέδιο από την άλλη ξύλινο. Τα πρόσωπα ρομποτικά όπως και οι κινήσεις των σωμάτων. Στατικό. Κάτι διπλές σελίδες της Μπερλίν (άλλο όνομα δεν μπορούσαν αν βρουν; ) ήταν όντως φαντασμαγορικές, μια γκόθαμ σε πανόραμα. Αυτές και το ασπρόμαυρο ήταν που έφτιαχναν ατμόσφαιρα στο κόμικ, άντε κάνα δύο σχεδιαστικά τρικάκια με καρέ πάνω στο καρέ π.χ. σελίδες 26-27. Επειδή όμως εδώ μιλάμε για κόμικ και όχι μόνο για πίνακες ζωγραφικής, αυτές οι σελιδάρες (που σίγουρα έχουν εκατοντάδες εργατώρες δουλειάς), δεν φέρνουν την άνοιξη. Οι σκηνές δράσης δεν, τα τέρατα δεν (τι είναι ο δαίμονας στο τέλος, ηλεκτρική σκούπα σε κρίση ταυτότητας;). Ακόμα και τα δύο-τρία βυζιά που ξεχύνονταν σε κάτι φάσεις, δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά για να ανεβάσουν την αναγνωστική λίμπιντο.  

 

Είναι ένα συμπαθές κόμικ; Είναι. 

Είναι πολύ πάνω του μέσου όρου για τα ελληνικά δεδομένα; Είναι. 

Είναι κάτω του μέσου όρου στις κυκλοφορίες εξωτερικού αντίστοιχου ύφους; Είναι. 

Θα μπορούσε να σταθεί στο εξωτερικό; Μάλλον όχι. Και θα έπαιζε περισσότερο ρόλο εκεί το σεναριακό μειονέκτημα. 

Θα πάρει συγχωροχάρτι επειδή ο,τι βγαίνει από ελληνικά χέρια τείνουμε να το βλέπουμε ρομαντικά και πατρικά, κλείνοντας τα μάτια σε κραυγαλέα μειονεκτήματα και αφήνοντας γλυκανάλατες κριτικές στο "ναι μεν, αλλά"; Από μένα όχι. 

 

Έχω την εντύπωση ότι το σχέδιο είναι ψηφιακό. Δεν ξέρω αν είναι, αλλά μου έβγαλε αυτή την εντύπωση. Για να μην είμαι τελείως η ψυχή του πάρτι του κουραφέλκυθρου, θα πω πως αν ο σχεδιαστής προσπαθήσει για μια κάποια φυσικότητα στις κινήσεις και στα πρόσωπα μαζί με μια κάποια "βρωμιά", σε συνδυασμό με ένα σενάριο της προκοπής και όχι αυτή την γλυκανάλατη παπάτζα, όντως θα ανέβει σε σχεδιαστικό επίπεδο που λίγοι έλληνες έχουν αράξει να πιουν τον φραπέ τους κοιτάζοντας κάτω τους υπόλοιπους. 

 

 • Like 7
 • Thanks 1
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Θρηνωδός said:

Έχω την εντύπωση ότι το σχέδιο είναι ψηφιακό.

Νομίζω είναι προφανές ότι πρόκειται για ψηφιακό σχέδιο. Και προσωπικά είναι ο βασικός λόγος που δεν μ' έχει ψήσει σχεδόν καθόλου το συγκεκριμένο κόμικ :) 

 • Like 6
 • Thanks 1
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Μια δουλειά έχεις, μια ρημάδα δουλειά. Να με προφυλάσσεις! :lol:

 

Εν τω μεταξύ βλέπω κάτι τεσσαροπεντάρια στο goodreads από κάποιους εδώ μέσα και θα προτιμήσω να τραβήξω τις τρίχες μου (και όχι μόνο του κεφαλιού) σε βουβή διαμαρτυρία αλλιώς θα χαλάσουν φιλίες ετών.. :shy:

 

 

 • Like 1
 • Haha 7
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Θρηνωδός said:

θα προτιμήσω να τραβήξω τις τρίχες μου (και όχι μόνο του κεφαλιού) σε βουβή διαμαρτυρία

Θέλω ειλικρινά να δω πώς θα καταφέρεις να παραμείνεις βουβός τραβώντας *αυτές* τις τρίχες  :popcorn:

 • Like 1
 • Haha 7
Link to comment
Share on other sites

 1. Υπάρχουν καλά και κακά ψηφιακά :P
 2. Πολλοί (στην Ελλάδα τουλάχιστον) σχεδιάζουν στο χέρι και κάνουν διορθώσεις ψηφιακά, είναι τελείως άλλο πράγμα :D 
 • Like 7
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Εμενα μου άρεσε πολύ! Το σενάριο, χωρίς να είναι σούπερ πρωτότυπο, στέκεται μια χαρά και το θεωρώ πετυχημένη εισαγωγή στον κόσμο του Berlin, χωρίς φλυαρίες. Τα noir και supernatural/horror στοιχεία είναι σε μια ισορροπία και αναδεικνύονται εντυπωσιακά από το πανέμορφο σχέδιο του Κούρτη. Εκπληκτική λεπτομέρεια, σκοτεινή ατμόσφαιρα που με απορρόφησε, γούσταρα πολύ και τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στο background. Έχει κάποια στατικότητα σε σκηνές δράσης, αλλά προσωπικά δε με χάλασε, το απέδωσα στο σχεδιαστικό στυλ. Η ροή είναι αβίαστη και συνολικά το θεωρώ από τα καλύτερα πρόσφατα ελληνικά κόμικς :best:

@Θρηνωδός νομίζω ότι μετά από binge-reading Mignola & Powell δύσκολα θα σε ενθουσίαζε οποιαδήποτε κόμικ, ελληνικό ή ξένο (που να μην έχει γράψει αντίστοιχο μεγαθήριο) :readcomics:

 • Like 8
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον @Θρηνωδός στο θέμα του σεναρίου. Δυστυχώς είναι μέτριο στην καλύτερη περίπτωση. Το σχέδιο όμως το βρήκα εξαιρετικό! Πραγματική άσκηση υπομονής από τον Κούρτη, ο οποίος με την εμμονή του στη λεπτομέρεια πραγματικά καταφέρνει (;) να σώσει το κόμικ. Ελπίζω να δούμε, και να απολαύσουμε, στο μέλλον περισσότερες δουλειές του.  

 • Like 7
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Μετά λύπης να πω πως δέχθηκα προσωπικό μήνυμα στο goodreads από έναν εκ των δημιουργών του Berlin, στο οποίο μου γίνεται παρατήρηση για την αρνητική μου κριτική και μου "τραβιέται το αυτί" επειδή αναρωτήθηκα από που προέρχονται τα τεσσάρια και πεντάρια των υπόλοιπων (30) reviewers. 

 

Χωρίς ίχνος μελοδράματος, το να μπει ένας δημιουργός στην διαδικασία να συζητήσει με έναν αναγνώστη για χ,ψ χαρακτηριστικά σχετικά με το εκάστοτε έργο του, το βρίσκω εξαιρετικά θεμιτό και εποικοδομητικό. Το να "κακιώνει" και να αποκαλεί τον αναγνώστη εμπαθή γιατί τόλμησε να μην του αρέσει το έργο του, είναι μικροπρέπεια.  :) 

Untitled.png

 

η (πιθανά καυστική αλλά κατ'εμέ στα όρια του επιτρεπτού) κριτική μου, διαθέσιμη στο λήμμα του κόμικ στο goodreads. :toad:

 

Edit: Εδώ κάπου να πω ότι θεωρώ πως τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να εκτίθενται δημόσια, για να βγάζει καθείς τα συμπεράσματα του. Παρόλα αυτά, σε κάθε πιθανή δημόσια απάντηση επί προσωπικού θα απέχω, έχω μεγαλώσει για να κάνω πια τα ιντερνετικά μου στέκια αρένες.  Κάνω και γω προληπτικό εξώδικο που είναι και της μόδας :lol: 

 • Like 6
 • Thanks 2
 • Haha 1
 • Confused 2
 • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τι έγραψες (και μάλλον δεν θα συμφωναω) όμως είναι απίστευτο παράδοξο αυτό!

 

Σου κάνει κριτική στην κριτική σου και σου λέει ότι επίτρεπεται αλλά μετά σου λέει ποιος είσαι εσύ που κάνεις κριτική στην κριτική (βαθμολογίας) των άλλων!

 

Θα τρελαθω και εγώ και ο Αριστοτέλης

 • Like 8
 • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

Ρε, είδα την κριτική στο Goodreads και λέω «αυτός ο Alex είναι σίγουρα ο @Θρηνωδός»! :lol: Κάποτε μου είχαν στείλει κι εμένα μήνυμα για μια μέτρια κριτική που είχα κάνει σε ένα βιβλίο και μου είχε πει ο θεούλης ότι έχω δίκιο και ότι ήταν πολύ νέος όταν το έγραψε, οπότε ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει τότε.  

 • Like 6
 • Thanks 2
 • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Ότι ακριβώς είπε παραπάνω ο @totally_wired. Από τη μία γράφει ότι "η κριτική αποδέχεται κριτικής" και από την άλλη σου τα χώνει επειδή κάνεις κριτική σε αυτούς που έχουν κάνει κριτική. Τρικυμία εν κρανίω λέγεται αυτό και είναι πραγματικά λυπηρό.

 

Άσχετο, αλλά διαφωνώ κατά 80% με την κριτική σου. Αλλά εδώ ταιριάζει γάντι η έκφραση που αποδίδεται λανθασμένα στο Βολταίρο. :best:

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ο κύριος που μου έστειλε το μήνυμα αποκάλυψε με το χειρότερο δυνατό τρόπο το ποιόν του χαρακτήρα του. Τα μηνύματα και οι τρόποι του καθενός μιλούν από μόνοι τους, τα συμπεράσματα δικά σας. Ελπίζω και ο κ. Σταυριανός @Jemmaman (του οποίου έκανα και το όνομα λάθος εκ παραδρομής στο μήνυμα :lol: )να ενημερωθεί για το παρόν μιας και αφορά έκδοση του και συνεργάτη του.  :) 

 

 

1.png  2.png

 

Edit: Παρόλα αυτά, εύχομαι στο δίδυμο να μας έρθει σύντομα το δεύτερο τεύχος που ελπίζω να είναι σαφώς βελτιωμένο και να χαρώ να το πάρω και να το διαβάσω. :beer: 

 

5df0538a09ca28eb67cfb654858b4dd9--joseph-ducreux-funny-shit.jpg

 

 • Confused 3
 • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα και γω. Εντάξει το σενάριο είναι προσχηματικό αλλά έχει κάποια (λίγα) καλά σημεία και στην ιδέα και στην υλοποίηση. Το σχέδιο από την άλλη είναι εκπληκτικό ειδικά στο αρχιτεκτονικό μέρος (και στις γειτονιές και στα μεγάλα πλάνα).

 

Στους χαρακτήρες και εμένα μου βγάζει μια μάλλον πλαστικότητα -αν και θα ήθελα να καταλάβω με ακρίβεια τι ακριβώς θέλετε να πείτε με αυτή τη λέξη καθώς δεν μπορώ να εξηγήσω επαρκώς τι είναι αυτό που με ενοχλεί. ίσως να είναι συνδυαστικά με το digital feeling που βγάζει το κόμικ και κυρίως αυτές οι gray κοντουρες

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...