Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Μπαμπαδοϊστορίες (Νικόλας Στεφαδούρος)


 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Είδα ότι δεν υπάρχει topic για τις Μπαμπαδοϊστορίες του Νικόλα Στεφαδούρου που κυκλοφόρησαν σε μορφή ανθολογίας τον Οκτώβριο απ' τις εκδόσεις Μικρός Ήρως και πήρα την πρωτοβουλία να φτιάξω ένα με την παρουσίασή μου στο Smassing Culture.

 

01.jpg

 

Αν δεν το έχετε πάρει ακόμα πάντως σας παροτρύνω σίγουρα να το κάνετε σύντομα. Μπορεί να υπάρχουν πολλά comic strips στην ελληνική κόμικ σκηνή, αλλά αυτό σίγουρα ξεχωρίζει γιατί πέρα από γέλιο προκαλεί σε κάποιες στιγμές και έντονες συγκινήσεις :)

 

Ακολουθεί η παρουσίαση του comic: 

 

Είναι συχνό φαινόμενο η παρατήρηση – μομφή προς τους νέους γονείς ότι ρέπουν να συζητούν σχεδόν αποκλειστικά για τα παιδιά τους. Βέβαια αυτό δεν είναι παράλογο αφού όταν έρχεται ένα παιδί στη ζωή μίας οικογένειας (και ειδικά το πρώτο) αναδιοργανώνει πλήρως τη μέχρι τότε ζωή του ζευγαριού, το οποίο πλέον σπαταλά σχεδόν όλη την ενέργεια που του απομένει απ’ τη δουλειά στη φροντίδα του παιδιού. Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικό όταν συναντιούνται με τους φίλους τους να συζητούν κυρίως για εκείνες τις κωμικοτραγικές εμπειρίες της νέας καθημερινότητάς τους που πλέον σε τίποτα δεν θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν τους. Άλλωστε με τον ίδιο τρόπο δεν αντιμετωπίζουμε καθετί στο οποίο αφιερώνουμε την καθημερινότητά μας, είτε αυτό είναι το σχολείο, είτε το πανεπιστήμιο, είτε η δουλειά μας;

 

Τι συμβαίνει όμως όταν ένας σκιτσογράφος το πάει σε άλλο επίπεδο και δεν απασχολεί μόνο τον κοινωνικό του περίγυρο με τις Μπαμπαδοϊστορίες του, αλλά και το αναγνωστικό κοινό του; Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν, εξαρτάται πώς θα χειριστεί το θέμα. Στην περίπτωση του Νικόλα Στεφαδούρου πάντως, το αποτέλεσμα είναι μία πολύ τρυφερή αποτύπωση κωμικοτραγικών στιγμών της ζωής του απ’ τη στιγμή που έγινε πατέρας, οι οποίες ξεχειλίζουν αγάπη, στοργή, συγκίνηση και χιούμορ.

mpampad-3.jpg

Σίγουρα δεν είναι απ’ τις περιπτώσεις που μπορείς να τις προσπεράσεις με ένα φευγαλέο «Ok boomer», όσο κι αν θες να το παίξεις ατίθασο νιάτο! Γιατί τα comic strips του Στεφαδούρου δεν είναι comic απόδοση των «Μανούλων του Facebook», ούτε αναπαράγουν τα τυπικά κλισέ για να κάνουν εύκολο χιούμορ, τύπου «ζακέτα να πάρεις». Ακόμα κι όταν αναφέρεται σε κάποια από αυτά, το κάνει με εύστοχο τρόπο ώστε να τα κριτικάρει με χιούμορ που δεν είναι αστεία – κονσέρβα. Επιπλέον, ο Στεφαδούρος δεν διηγείται τις γονεϊκές εμπειρίες του με βαρετό και δασκαλίστικο τρόπο. Δεν γράφει διδακτικές ιστορίες για γονείς και παιδιά, παρ’ όλο που νιώθει την ανάγκη να διαφοροποιήσει πλήρως τον εαυτό του από άλλους γονείς με ομοφοβικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές ιδέες και συμπεριφορές. Στόχος του δεν είναι να δημιουργήσει έναν «οδηγό» νέων γονέων που είναι nerds και αντισυμβατικοί όπως ο ίδιος, αλλά να αφηγηθεί τη δική του εμπειρία με τη μορφή ενός τρυφερού ημερολογίου μίας σχέσης σε εξέλιξη. Κάθε ιστορία περιέχει μία διαφορετική στιγμή που έζησαν με την κόρη του και τη σύζυγό του και χαράχτηκε στο νου του ή μια σκέψη που δεν μπορεί να φύγει απ’ το μυαλό του. Τις περισσότερες φορές αυτές οι στιγμές είναι χιουμοριστικές, nerdουλιάρικες, τρυφερές και χαρούμενες, με την ικανότητα να σκορπούν το γέλιο ή τουλάχιστον να διαβάζονται με ένα χαμόγελο καρφωμένο συνέχεια στην έκφραση του αναγνώστη. Όμως, στις σελίδες του comic υπάρχουν και ιστορίες λυπητερές, οι οποίες μας θυμίζουν ότι όλα είναι μέσα στη ζωή μας -καλά και κακά- και πρέπει να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε.

mpampad-2.jpg

Στις Μπαμπαδοϊστορίες ο Νικόλας Στεφαδούρος αφηγείται τις προσωπικές του εμπειρίες από μία απ’ τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του, με τρόπο που δεν κρύβει τα πλούσια συναισθήματά του. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημιουργός εμπνέεται απ’ το οικογενειακό του περιβάλλον προκειμένου να αφηγηθεί μία comic ιστορία. Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε την Αλεξάνδρεια, ένα comic που αποτελούνταν κι εκείνο από ημι-αυτοτελείς μονοσέλιδες ιστορίες εμπνευσμένες απ’ τα παιδικά χρόνια του πατέρα του -του Γιώργου Στεφαδούρου- στην Αλεξάνδρεια. Η Αλεξάνδρεια και οι Μπαμπαδοϊστορίες είναι τα -μέχρι στιγμής- πιο προσωπικά έργα του Στεφαδούρου, γεμάτα συναισθήματα που εμπλουτίζουν την αναγνωστική εμπειρία.

 

Βέβαια στις Μπαμπαδοϊστορίες ο Στεφαδούρος ξετυλίγει χωρίς ταμπού και τον nerd εαυτό του. Μας θυμίζει έτσι ότι πρόκειται για έναν δημιουργό με ευρεία γκάμα, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει από προσωπικές ιστορίες συγκινητικές και συναισθηματικές, μέχρι σκληρά nerd comics με ζόμπι, όπως το OMG Zombies. Τον βοηθάει βέβαια να κινείται με ευκολία στα διαφορετικά είδη και το υψηλού επιπέδου καρτουνίστικο σχέδιό του, με το οποίο μπορεί να δοκιμάζει το ύφος της γραφής και της φαντασίας του σε διαφορετικά μοτίβα και αφηγηματικά πλαίσια, χωρίς κινδυνεύει να βρεθεί εκτός context.

mpampad-1.jpg

Οι Μπαμπαδοϊστορίες μπορεί να τυπώθηκαν πριν λίγο καιρό ως ανθολογία από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως, όμως δεν έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν νέα επεισόδια. Η σειρά είχε ξεκινήσει να δημοσιεύεται τακτικά στο socomic.gr και πλέον έχει μετακομίσει στο all4mama.gr. Η έντυπη ανθολογία περιλαμβάνει στο τέλος της και στριπάκια από guests δημιουργούς: τον Βαγγέλη Λιόλη, τον Νίκο Κούτση, τον Κωνσταντίνο Κάτσο, τον Θανάση Καραμπάλιο, τον Τόνυ Τζανουκάκη και τη Δήμητρα Αδαμοπούλου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Smassing Culture

 

 • Like 12
 • Thanks 6
Link to comment
Share on other sites

Με πρόλαβες φίλε Μάνο, και εγώ είχα σκοπό να γράψω μια παρουσίαση σήμερα :lol:

 

Συνοπτικά λοιπόν, και εγώ θέλω να πω ότι, ο αγαπημένος μου @Stef... ( και δεν το γράφω έτσι, έχουμε συνεργαστεί και πρόκειται για διαμάντι παιδί ), έχει την απίστευτη ικανότητα να συνδυάζει το χιούμορ με το βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό στοιχείο. Γενικά δεν είμαι φαν των έντυπων strip, προτιμώ τις μακρού μήκους ιστορίες, αλλά τα στριπ, τα οποία τα είχα διαβάσει ήδη online, κυλάνε τόσο ευχάριστα και γρήγορα, ώστε με απορρόφησαν και το τελείωσα μια και έξω. Δεν είμαι μπαμπάς για να το νιώσω καλύτερα, αλλά πιστεύω ότι τα περιστατικά είναι τόσο γλαφυρά δοσμένα και είναι τόσο οικεία, ώστε να αγγίξουν όλες, και μπαμπάδες και μαμάδες και μπακούρια :)

 

boogigi01.jpg     boogigi09.jpg

 

Για το σχέδιο δεν χρειάζεται να πω πολλά, πιστεύω ότι μαζί με τον Κλήμη και τον Μελισσαρόπουλο, είναι στην πρωτοπορία του καρτουνίστικου στην Ελλάδα. Κορυφαίες οι γκριμάτσες (όσες διακρίνονται πίσω από τα μούσια :)) αλλά και ζωντανή δυναμική η κίνηση των χαρακτήρων. Μια αναπάντεχη κίνηση από την εκδοτική, αγοράστε και διαβάστε το ΟΛΟΙ :thumbsup2:

 

boogigi11.jpg     boogigi12.jpg     boogigi19.jpg

 • Like 13
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

@manosvasar αν και τα είπαμε και μέσω pm, σε υπερευχαριστώ για το απίστευτο κείμενο που έγραψες :thanx: <3 @Dredd ανταποδίδω τις φιλοφρονήσεις ( <3 ) και αυτό που έχω να πω είναι ότι ίσως το "nerd", "geek", "comic reader" στοιχείο του μπαμπά στις ιστορίες (οκ όλοι ξέρουμε ότι εγώ είμαι, αλλά δεν είναι απαραίτητο, θα μπορούσε να είναι ο καθένας) κερδίζει και όσους ακόμα δεν είναι γονείς, γιατί πολλοί από εσάς τα ίδια θα κάνετε όταν και αν γίνετε :lol:

 • Like 10
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Ο Στεφαδουρος φιλοξενείται σε ένα τετραδελιδο άρθρο του περιοδικού gala (το γυναικείο εβδομαδιαίο περιοδικού που δίνει το πρώτο θέμα) με αφορμή - φυσικά - την σειρά της παρουσίασης. 

 

IMG-20220828-115016.jpg

Edited by GreekComicFan
 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, GreekComicFan said:

Ο Στεφαδουρος φιλοξενείται σε ένα τετραδελιδο άρθρο του περιοδικού gala (το γυναικείο εβδομαδιαίο περιοδικού που δίνει το πρώτο θέμα) με αφορμή - φυσικά - την σειρά της παρουσίασης. 

 

IMG-20220828-115016.jpg

Μπορείς να το σκανάρεις και να το ανεβάσεις :pray:. Γενικά είναι πολύ χρήσιμες τέτοιες συνεντεύξεις και προσφέρουν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το διάστημα δεν είμαι κοντά σε σκάνερ, αλλιώς θα το είχα κάνει ήδη. :)

 

Το έβαλα σε φώτο για γνωστοποίηση και αν δεν με προλάβει κανείς, θα το σκαναρω με την πρώτη ευκαιρία. 

Edited by GreekComicFan
 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...