Dredd Posted October 21, 2020 Share Posted October 21, 2020 Τώρα, εδώ κανονικά θα έγραφα γενικές πληροφορίες για την ιστορία και το σενάριο του κόμικ. Για την ακρίβεια, των 3 κόμικς τα οποία απαρτίζουν την σειρά Superman: Year One, τα οποία κυκλοφόρησαν σε μαλακά άλμπουμ μεγέθους Α4 και συλλέχθηκαν σε ένα πανέμορφο σκληρόδετο τομάκι. Δεν γράφω όμως για την ιστορία, γιατί αυτή είναι άλλο ένα origin story για τον χαρακτήρα. Κρύπτον, Κανσας, Μετρόπολις κτλ κτλ. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι DC δεν διαβάζω, και ειδικότερα, αυτό είναι το πρώτο Superman κόμικ που διαβάζω. Οπότε διάβασα διάφορα πράγματα, όπως ότι ο Κλαρκ Κεντ κατατάχθηκε στο στρατό, ή ότι ερωτεύθηκε μία κόρη του Ποσειδώνα, τα οποία δεν γνωρίζω αν έχουν ξαναειπωθεί ή προέρχονται από το μυαλό του Frank Miller. To οποίο μυαλό δεν παράγει και πολύ καλά σενάρια τα τελευταία χρόνια. Και εδώ όμως, έχουμε μια από τα ίδια. Και πέρα από την ατελείωτη πολυλογία, και το exposition, το οποίο ακολουθούσε exposition και ξανά μανά και άλλο exposition, εδώ έχουμε και μία απόλυτα προβλέψιμη εξέλιξη της ιστορίας. Και ΟΚ, origin είναι, δεν περιμένεις και κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο, αλλά για εμένα ειδικά που δεν έχω καμία τριβή με τον χαρακτήρα, θα περίμενα λίγο περισσότερο ενδιαφέρον. Και ενώ τα 2 πρώτα τεύχη εξελίσσονται σχετικά ομαλά, με μια σωστή και λογική εξέλιξη και σύνδεση μεταξύ των δύο, έρχεται το τρίτο τεύχος, το οποίο είναι απλά ασύνδετο πλήρως. Βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να συνάπτει σχέσεις, φιλικές και αισθηματικές στο δεύτερο τεύχος, οι οποίες απλά αγνοούνται, χωρίς καμία αναφορά στο τρίτο τεύχος. Και αν δεν μπορείς να συνδέσεις μεταξύ τους 3 τεύχη και περίπου 150 σελίδες μόνο, τότε Houston, we have a problem. Ότι σώζεται από αυτή τη σειρά, το σώζει ο John Romita Jr. Όπως έγραψα πιο πάνω, δεν παρακολουθώ την DC, και σαν αποτέλεσμα, είχα χάσει την εξέλιξη του σχεδιαστή, μια και κυρίως για αυτή την εκδοτική δουλεύει τα τελευταία χρόνια. Μπορώ να πω ότι έχει βελτιωθεί δραματικά με την πάροδο των ετών, και σίγουρα πλέον κατέχει το υπερηρωικό σκίτσο πολύ καλά. Ξέρει πότε να κάνει κοντινά και πότε να εντυπωσιάσει με μικρά και μεγάλα splash και η σκηνοθεσία του είναι υποδειγματική. Προφανώς δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδει, αλλά επιτελεί πάρα πολύ καλά το σκοπό του και συνολικά μένει στο μυαλό σαν κάτι πολύ καλό. Έχει ακόμα θεματάκια, κυρίως με τα πρόσωπα (και ειδικά τα στόματα) αλλά και με κάποιες περίεργες στάσεις, αλλά δεν έχεις τρελές απαιτήσεις από τέτοιου είδους κόμικς και ότι απαιτήσεις μπορεί να έχεις, τις καλύπτει ανετότατα. Συνολικά, δεν θα πρότεινα την συγκεκριμένη σειρά. Ασύνδετη, πολυλογάδικη και αναφέρει στοιχεία που σίγουρα έχουν αναφερθεί και αλλού. Ο Miller έχει ξεπεραστεί από την εποχή του και δεν δείχνει ικανός να μπορεί να ακολουθήσει την εξέλιξη της σύγχρονης αφήγησης. Ένα επιεικές 4/10 από εμένα, και κυρίως λόγω σχεδίου. 13 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyros Andrianos Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 Για το πρώτο τεύχος είχα γράψει και εγώ στο προσωπικό μου blog.Μου είχε φανεί καλό και ανανέωνε τη μυθολογία του χαρακτήρα.Δε μπορώ να πω ότι η συνέχεια ήταν το ίδιο αξιόλογη πάντως... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spider-noir Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 Απογοητευτικό και το περσινό Superman και το Dark Knight: Golden Child που προσπάθησε κιόλας να είναι κάπως σαν πολιτικό σχόλιο για την εποχή Trump και απέτυχε πλήρως. O Μiller πραγματικά φαίνεται να έχει ξεπεραστεί από την εποχή. Φαίνεται να θέλει να αφήσει πίσω του το ισλαμοφοβικό Holy Terror (πολύ καλή πρόθεση) και να μπει ξανά στην επικαιρότητα των υπερηρωικών αλλά απλά δεν μπορεί. Καλύτερα να αποσυρθεί τελείως και να μας αφήσει τις αναμνήσεις από τα καλύτερα του παρά να εκτίθεται. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyros Andrianos Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 Πάντως φίλε μου @Dredd δεν ήταν και ότι καλύτερο αυτή η επιλογή για να ξεκινήσεις κάτι από Superman.Γιατί όχι το Man of Steel του John Byrne αμέσως μετά το Crisis του 1985;Ή κάτι σαν το Superman for all seasons των Loeb&Sale;;Miller στα γεράματα δεν αποτελεί και τόσο εγγύηση ότι θα διαβάσεις κάτι καλό... 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dredd Posted October 26, 2020 Author Share Posted October 26, 2020 2 hours ago, Spyros Andrianos said: Πάντως φίλε μου @Dredd δεν ήταν και ότι καλύτερο αυτή η επιλογή για να ξεκινήσεις κάτι από Superman.Γιατί όχι το Man of Steel του John Byrne αμέσως μετά το Crisis του 1985;Ή κάτι σαν το Superman for all seasons των Loeb&Sale;;Miller στα γεράματα δεν αποτελεί και τόσο εγγύηση ότι θα διαβάσεις κάτι καλό... Δεν έχεις άδικο Σπύρο, πήγα να "κλέψω" επειδή ήταν μόνο 3 τεύχη Κάποια στιγμή θα ξαναδοκιμάσω με κάτι πιο μοντέρνο όμως σε σχέση με τον Byrne, ίσως με New52. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spider-noir Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 Aν κάποιος δεν είναι φαν του Superman (όπως εγώ), μάλλον είναι καλύτερο να διαβάσει τα γύρω-γύρω και να αποφύγει τα main series. Πχ, Red Son και All star superman, είναι εξαιρετικά. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyros Andrianos Posted November 7, 2020 Share Posted November 7, 2020 @Dredd Από μοντέρνο Superman καλύτερα αυτόν του Rebirth(ειδικά τις ιστορίες των Tomasi&Gleason)και απέφυγε εκείνον του new52...Επίσης για πιο μοντέρνο origin προτίμησε και το Superman Birthright των Waid&Leinin Yu. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gotham-city Posted November 7, 2020 Share Posted November 7, 2020 Dredd αυτα που θέλεις να διαβάσεις είναι τα : -All Star Superman -Birthright -For all seasons Ειδικά το all star superman είναι έπος!! 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
the comic guide Posted November 8, 2020 Share Posted November 8, 2020 Σε αυτά που αναφέρει ο gotham, προσθέτω επίσης το εξαιρετικό & αυτόνομο Superman Secret Identity των Busiek και Immonen. Elseworld ιστορία με τρο-με-ρό σχέδιο, μία από τις (πολύ) αγαπημένες μου!! 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts