Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Superman: Year One (Frank Miller, John Romita Jr.)


Dredd

Recommended Posts

1.jpg     2.jpg     3.jpg

 

 

Τώρα, εδώ κανονικά θα έγραφα γενικές πληροφορίες για την ιστορία και το σενάριο του κόμικ. Για την ακρίβεια, των 3 κόμικς τα οποία απαρτίζουν την σειρά Superman: Year One, τα οποία κυκλοφόρησαν σε μαλακά άλμπουμ μεγέθους Α4 και συλλέχθηκαν σε ένα πανέμορφο σκληρόδετο τομάκι. Δεν γράφω όμως για την ιστορία, γιατί αυτή είναι άλλο ένα origin story για τον χαρακτήρα. Κρύπτον, Κανσας, Μετρόπολις κτλ κτλ. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι DC δεν διαβάζω, και ειδικότερα, αυτό είναι το πρώτο Superman κόμικ που διαβάζω. Οπότε διάβασα διάφορα πράγματα, όπως ότι ο Κλαρκ Κεντ κατατάχθηκε στο στρατό, ή ότι ερωτεύθηκε μία κόρη του Ποσειδώνα, τα οποία δεν γνωρίζω αν έχουν ξαναειπωθεί ή προέρχονται από το μυαλό του Frank Miller.

 

 

4.jpg     5.jpg     6.jpg

 

 

To οποίο μυαλό δεν παράγει και πολύ καλά σενάρια τα τελευταία χρόνια. Και εδώ όμως, έχουμε  μια από τα ίδια. Και πέρα από την ατελείωτη πολυλογία, και το exposition, το οποίο ακολουθούσε exposition και ξανά μανά και άλλο exposition, εδώ έχουμε και μία απόλυτα προβλέψιμη εξέλιξη της ιστορίας. Και ΟΚ, origin είναι, δεν περιμένεις και κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο, αλλά για εμένα ειδικά που δεν έχω καμία τριβή με τον χαρακτήρα, θα περίμενα λίγο περισσότερο ενδιαφέρον. Και ενώ τα 2 πρώτα τεύχη εξελίσσονται σχετικά ομαλά, με μια σωστή και λογική εξέλιξη και σύνδεση μεταξύ των δύο, έρχεται το τρίτο τεύχος, το οποίο είναι απλά ασύνδετο πλήρως. Βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να συνάπτει σχέσεις, φιλικές και αισθηματικές στο δεύτερο τεύχος, οι οποίες απλά αγνοούνται, χωρίς καμία αναφορά στο τρίτο τεύχος. Και αν δεν μπορείς να συνδέσεις μεταξύ τους 3 τεύχη και περίπου 150 σελίδες μόνο, τότε Houston, we have a problem.

 

 

7.jpg     8.jpg     9.jpg

 

 

Ότι σώζεται από αυτή τη σειρά, το σώζει ο John Romita Jr. Όπως έγραψα πιο πάνω, δεν παρακολουθώ την DC, και σαν αποτέλεσμα, είχα χάσει την εξέλιξη του σχεδιαστή, μια και κυρίως για αυτή την εκδοτική δουλεύει τα τελευταία χρόνια.  Μπορώ να πω ότι έχει βελτιωθεί δραματικά με την πάροδο των ετών, και σίγουρα πλέον κατέχει το υπερηρωικό σκίτσο πολύ καλά. Ξέρει πότε να κάνει κοντινά και πότε να εντυπωσιάσει με μικρά και μεγάλα splash και η σκηνοθεσία του είναι υποδειγματική. Προφανώς δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδει, αλλά επιτελεί πάρα πολύ καλά το σκοπό του και συνολικά μένει στο μυαλό σαν κάτι πολύ καλό. Έχει ακόμα θεματάκια, κυρίως με τα πρόσωπα (και ειδικά τα στόματα) αλλά και με κάποιες περίεργες στάσεις, αλλά δεν έχεις τρελές απαιτήσεις από τέτοιου είδους κόμικς και ότι απαιτήσεις μπορεί να έχεις, τις καλύπτει ανετότατα.

 

 

10.jpg     11.jpg     12.jpg

 

 

Συνολικά, δεν θα πρότεινα την συγκεκριμένη σειρά. Ασύνδετη, πολυλογάδικη και αναφέρει στοιχεία που σίγουρα έχουν αναφερθεί και αλλού. Ο Miller έχει ξεπεραστεί από την εποχή του και δεν δείχνει ικανός να μπορεί να ακολουθήσει την εξέλιξη της σύγχρονης αφήγησης. Ένα επιεικές 4/10 από εμένα, και κυρίως λόγω σχεδίου.

 • Like 13
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

 • geo_trou changed the title to Superman: Year One (Frank Miller, John Romita Jr.)

Για το πρώτο τεύχος είχα γράψει και εγώ στο προσωπικό μου blog.Μου είχε φανεί καλό και ανανέωνε τη μυθολογία του χαρακτήρα.Δε μπορώ να πω ότι η συνέχεια ήταν το ίδιο αξιόλογη πάντως...

 

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Απογοητευτικό και το περσινό Superman και το Dark Knight: Golden Child που προσπάθησε κιόλας να είναι κάπως σαν πολιτικό σχόλιο για την εποχή Trump και απέτυχε πλήρως. O Μiller πραγματικά φαίνεται να έχει ξεπεραστεί από την εποχή. Φαίνεται να θέλει να αφήσει πίσω του το ισλαμοφοβικό Holy Terror (πολύ καλή πρόθεση) και να μπει ξανά στην επικαιρότητα των υπερηρωικών αλλά απλά δεν μπορεί. Καλύτερα να αποσυρθεί τελείως και να μας αφήσει τις αναμνήσεις από τα καλύτερα του παρά να εκτίθεται.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πάντως φίλε μου  @Dredd δεν ήταν και ότι καλύτερο αυτή η επιλογή για να ξεκινήσεις κάτι από Superman.Γιατί όχι το Man of Steel του John Byrne αμέσως μετά το Crisis του 1985;Ή κάτι σαν το Superman for all seasons των Loeb&Sale;;Miller στα γεράματα δεν αποτελεί και τόσο εγγύηση ότι θα διαβάσεις κάτι καλό...

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Spyros Andrianos said:

Πάντως φίλε μου  @Dredd δεν ήταν και ότι καλύτερο αυτή η επιλογή για να ξεκινήσεις κάτι από Superman.Γιατί όχι το Man of Steel του John Byrne αμέσως μετά το Crisis του 1985;Ή κάτι σαν το Superman for all seasons των Loeb&Sale;;Miller στα γεράματα δεν αποτελεί και τόσο εγγύηση ότι θα διαβάσεις κάτι καλό...

 

Δεν έχεις άδικο Σπύρο, πήγα να "κλέψω" επειδή ήταν μόνο 3 τεύχη :lol:

Κάποια στιγμή θα ξαναδοκιμάσω με κάτι πιο μοντέρνο όμως σε σχέση με τον Byrne, ίσως με New52.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Aν κάποιος δεν είναι φαν του Superman (όπως εγώ), μάλλον είναι καλύτερο να διαβάσει τα γύρω-γύρω και να αποφύγει τα main series. Πχ, Red Son και All star superman, είναι εξαιρετικά. 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...