Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Γκραν Γκινιόλ (2007)


leonidio
 Share

Recommended Posts

 

Γκραν Γκινιόλ 0.jpg

 

Ένα πολυθεματικό περιοδικό. κάπως διαφορετικό από τα άλλα, για τους φίλους των κόμικς και των καλτ ταινιών και όχι μόνο. Το περιοδικό "Γκραν Γκινιόλ" είχε ως υπότιτλο τη φράση "Η Τέχνη του Αισθητικά Ακραίου", η οποία ορίζεται από τον εκδότη Λευτέρη Σταυριανό στο editorial του τεύχους 0 ως "η ικανότητα κάποιων ταλαντούχων ανθρώπων να προσεγγίζουν το κοινό τους με μέσα που το κοινωνικό σύνολο συνήθως απορρίπτει ή απλά αγνοεί". 

 

Το τεύχος 0 κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007 και είχε κόμικς των Douglas Paszkiewicz, Keith Giffen, είχε Goon και Criminal Macabre και Cthulu Tales, αλλά και Γιώργο Ματάλα, Σπύρο Δερβενιώτη και Αλεξία Οθωναίου, πολλές σελίδες για καλτ ταινίες και αφιερώματα σε καλλιτέχνες και βεβαίως δώρο το DVD της σούπερ καλτ ταινίας "3 Dev Adam", την οποία πρέπει να δείτε για να το πιστέψετε. :P

 

Γκραν Γκινιόλ 1.jpg

 

Ο συνδυασμός από ενδιαφέροντα κόμικς Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και άρθρων και αφιερωμάτων συνεχίστηκε και στα υπόλοιπα τρία τεύχη που κυκλοφόρησαν σε σχετικά τακτικό ρυθμό περίπου ανά τετράμηνο έως το Νοέμβριο του 2008, όταν και κυκλοφόρησε το τεύχος #3 (τέταρτο στην πραγματικότητα), που ήταν και το τελευταίο. 

 

Γκραν Γκινιόλ 2.jpg

 

Ωραίο περιοδικό, πολύ προσεγμένο και πολύ συμπαγές τόσο αισθητικά, όσο και θεματολογικά, αν και σίγουρα όχι για όλα τα γούστα, δικαιολογούσε απόλυτα το editorial του τεύχους 0. Πολύ προσεγμένη έκδοση, πολυσέλιδη, με κάποιες σελίδες έγχρωμες και τις περισσότερες ασπρόμαυρες, πολύ στιβαρό δέσιμο και χοντρό χαρτί. Κυρίως όμως, είχε πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο, τόσο από άποψης κόμικς, όσο και από άποψης κειμένων και αφιερωμάτων. Είναι γεγονός ότι είδαμε για πρώτη και για τελευταία φορά κάποια κόμικς στα ελληνικά, όσο και πολύ ενδιαφέροντα κόμικς Ελλήνων δημιουργών. Επίσης, είναι γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια είδαμε ένα περιοδικό αφιερωμένο σε ταινίες και βιβλία που γενικά ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει. Δυστυχώς, η συγκυρία ήταν ίσως κακή και το περιοδικό δεν κατάφερε να συνεχίσει. 

 

Γκραν Γκινιόλ 3.jpg

 

Τα τεύχη υπάρχουν ακόμη στο βιβλιοπωλείο της Jemma και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία σε τιμή αρκετά χαμηλότερη της αρχικής. Αξίζει να τα αναζητήσετε. :) 

 

Όλα τα σκαναρίσματα έγιναν από εμένα. 

  • Like 12
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

...Οπότε λίγη παραπάνω υποστήριξη στο Epifany δε βλάπτει σε τόσους δύσκολους καιρούς(ακόμα δυσκολότερους από το 2007)που περνάμε...Γιατί στο άλλο topic πολύ αρνητικότητα πέφτει και πραγματικά δε χρειάζεται να είμαστε ΤΟΣΟ πολύ αυστηροί με εκδόσεις που πραγματικά ΠΑΣΧΙΖΟΥΝ να διατηρηθούν στη κυκλοφορία και να βοηθήσουν το ελληνικό κόμικ..

 

Πάντως το Γραν Γκινιόλ ήταν η καλύτερη ίσως περιοδική έκδοση που έβγαλε ποτέ η Jemma Press και πολύ ψαγμένη για την εποχή της.Αυτά τα φοβερά εξώφυλλα ήταν πραγματικά αριστουργηματικά έργα τέχνης..Κάθε φορά που συναντούσα το φίλο Λευτέρη(στο μαγαζί της Καλλιθέας τότε)πάντα του το διευκρίνιζα...

 

20200927_181148.thumb.jpg.1c86eba9c480e43643d85390ea31b224.jpg

Τα τευχάκια μου τα φυλάω σαν κόρη οφθαλμού!!

 

 

  • Like 5
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Το γούσταρα πάαρα πολύ! Είχα ενθουσιαστεί που είχε goon & criminal macabre στα ελληνικα, όπως κι ότι μου γνώρισε τον Paszkiewicz. Αξιολογη κι η υπόλοιπη ύλη, όπως κι η συνολική αισθητική του Γκραν Γκινιόλ. Από τις πιο αγαπημένες μου πολυθεματικές εκδόσεις.

post-1537-1211403042.gif

 

θενκς για την παρουσίαση @leonidio 93.gif

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...