Θρηνωδός Posted May 22 Share Posted May 22 Σε ποια κατηγορία μπαίνει άραγε κόμικ από Καναδό δημιουργό με καθαρά γαλλικό στύλ που πρωτοεκδόθηκε στα γαλλικά από την Dargaud; Εγώ το έβαλα στα BD αλλά ευπρόσδεκτο το debate (είναι και της μοδός). Hostage λοιπόν από τον Guy Delisle, έναν κομίστα της ποσότητας και όχι της ποιότητας ο οποίος γράφει γενικά πολιτίκ-κοινωνικά κόμικ και adaptations από ανθρώπους που έχουν περάσει πολέμους/αιχμαλωσίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Πολιτικό ρεπορτάζ λοιπόν από δεύτερο χέρι, αφού κάθεται και πίνει καφεδάκι με τον καθένα, γράφει την ιστορία τους και την μεταφέρει σε πάνελ. Pas mal, αν και αναμενόμενα δεν θεωρώ την θεματική τέτοια που μπορεί να αναδείξει ταλέντα (αν έχει κανείς εξαρχής). Είναι όμως αγαπημένος τομέας της BD σκηνής, πιθανολογώ πως απαριθμούν χιλιάδες τίτλους στο είδος. Ενδεικτικά, μερικά κόμικ του Delisle είναι τα: Pyongyang-A Journey in North Korea, Chroniques de Jerusalem, Burma Chronicles αλλά και το SoL "A User's Guide to Neglectful Parenting". Το τελευταίο είναι το μόνο άλλο δικό του που έχω διαβάσει και το θυμάμαι αμυδρά ως μια μέτρια προσπάθεια φθηνής ψυχολογίας της σχέσης γονιού-παιδιού. Hostage λοιπόν, ή αλλιώς η απαγωγή και αιχμαλωσία του Christophe Andre, μέλους της αποστολής των γιατρών χωρίς σύνορα στην Τσετσενία, από Τσετσένους αντάρτες τον Ιούλιο του 1997. Ο Αντρέ έμεινε έγκλειστος σε δωμάτια χωρίς ήλιο αλυσοδεμένος σε καλοριφέρ για 3 μήνες και κάτι, τρώγοντας σούπες και περιμένοντας να ευοδώσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ απαγωγέων και αποστολής για να απελευθερωθεί. Το κόμικ στις 432 σελίδες του είναι τρελό slow-burn και παίζει να είναι η μοναδική φορά που αυτό μου αρέσει, γιατί η αργή ταχύτητα συνάδει πλήρως με την αναμονή και τις ατελείωτες μέρες και νύχτες που περίμενε αιχμάλωτος ο τύπος, καθώς και την αργή κύλιση προς την παράνοια (της οποίας τα νύχια γλύτωσε στο τσακ γιατί κατάφερε να αποδράσει). Ο Andre ήταν war-history geek και ένας από τους τρόπους που έμεινε σώφρων κατά την διάρκεια, ήταν να αναπαράγει στο κεφάλι του μάχες και συγκεκριμένα αυτές των Ναπολεόντειων πολέμων. Είναι σοκαριστικό επίσης το γεγονός πως σε μια φάση ο τύπος (που ξαναλέω, έτρωγε για μήνες μια χάλια σούπα με ψωμί) βρίσκει μια σκελίδα σκόρδο και όταν την τρώει αισθάνεται την απόλυτη ευτυχία, αισθάνεται ξανά άνθρωπος. Το σχέδιο είναι συμπαθητικό, sketchy και ασαφές με το μπλέ και τις αποχρώσεις του να είναι η κυρίαρχη παλέτα. Δεν είναι κάτι που θα πλήρωνα για να διαβάσω, ούτε μπορώ να πω ότι διεκδικεί δάφνες (δύσκολο εκ των πραγμάτων με τέτοια ιστορία). Αλλά οκ, διαβάζεται στην κυριολεξία στο πόδι γιατί δεν είναι καθόλου φορτωμένο, το μέγεθος του δεν πρέπει να τρομάζει. Από βραβεία, η μόνη αξιόλογη αναφορά είναι μια υποψηφιότητα για book of the year το 2018 στα βραβεία Harvey. Υ.Γ. Το κόμικ του πήρε 10 χρόνια να το γράψει (ε; ) και ζητάει ευλαβικά συγνώμη από τον Andre για το πρήξιμο όλο αυτό το διάστημα. Αν μη τι άλλο, ο τίτλος αποτελεί ένα καλό έναυσμα για να ψάξει κανείς την ζωή του πρωταγωνιστή και να απορροφηθεί στην λαγουδότρυπα που λέγεται First and Second Chechen wars. 7 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Fists Of Stan Lee Posted May 22 Share Posted May 22 ΠΟΛΥ δυνατό αυτοβιογραφικό ΘΡΙΛΕΡ που αξίζει πραγματικά να διαβαστεί. Είναι ένα ΠΟΛΥ βαρβάτο παράδειγμα του "δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει"... Και όντως, μη σας φοβίζει το λιτό σχέδιο και οι 400 σελίδες. Είναι pageturner. Αν θέλετε κάτι πιο εισαγωγικό στη δουλειά του, γιατί είναι βαριά συναισθηματικό ανάγνωσμα, μπορείτε να ξεκινήσετε από το "A User's Guide To Neglectful Parenting", το οποίο το βάζω ένα τσικ πιο κάτω από αυτό (κι εγώ σε αυτά έχω μείνει ) 8 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabuki Posted May 23 Share Posted May 23 Θεωρώ ότι είναι το καλύτερο κόμικ του Delisle, που έχω διαβάσει ως τώρα. Δεν ενθουσιάστηκα (ούτε καν με αυτο ), αλλά εκτίμησα φοβερά την ιδανική ροή που έχει πετύχει για ένα τέτοιο θέμα και τον άμεσο αντίκτυπο των γραφομένων του στον αναγνώστη. Έχει γράψει πολύ γνωστότερα, τα Pyongyang: A Journey in North Korea & Burma Chronicles που προσωπικά δε μου άρεσαν, όπως και το A User's Guide To Neglectful Parenting, που το βρήκα συμπαθητικό. Χάρη στην πολύ καλή παρουσίαση του @Θρηνωδός και το σχόλιο του @The Fists Of Stan Lee ψήθηκα να το διαβάσω κι άξιζε τον κόπο 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts