Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

Κένταλ 1.jpg

 

Τον Απρίλιο του 1968 οι εκδόσεις "Αιγόκερως", που ήδη είχαν θέσει σε κυκλοφορία το Λούκυ Λουκ και τα περιοδικά "Μικρός Σερίφης" και "Μικρός Καουμπόϋ", κυκλοφορούν ένα ακόμη περιοδικό με γουέστερν θεματολογία, που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα τότε. Το περιοδικό ονομαζόταν ¨Κένταλ, Χρυσός Αετός", αλλά ο ήρωας δεν λεγόταν κανονικά Κένταλ, ούτε είχε σχέση με χρυσούς αετούς. Το κόμικ ήταν το πολύ γνωστό στην Αργεντινή "Randal The Killer" σε σενάριο του Héctor Germán Oesterheld και σχέδιο του πολύ γνωστού στη Νότια Αμερική Arturo Pérez del Castillo, ο οποίος, αν και Χιλιανός, έκανε μεγάλη καριέρα στη γειτονική Αργεντινή. Το κόμικ είχε αρχίσει να δημοσιεύεται στο περιοδικό Hora Cero το 1957. Ο λόγος για τον οποίον ο Ράνταλ βαφτίστηκε "Κένταλ" στα καθ'ημάς δεν μου είναι γνωστός.

 

Κένταλ 4.jpg

 

Ένα κλασικό σε αφήγηση γουέστερν, το οποίο αφηγείτο τις περιπέτειες του Κένταλ, που προσπαθούσε να βοηθήσει τους υπερασπιστές του νόμου στην άγρια Δύση, έχοντας και αυτός έναν προσωπικό, αλλά άτεγκτο κώδικα ηθικής. Η αφήγηση ήταν στρωτή, κάπως πιο φλύαρη από όσο έχουμε συνηθίσει σήμερα, και με κάποιες επεξηγηματικές λεζάντες, οι οποίες ορισμένες φορές δεν έμπαιναν μέσα σε τετράγωνο, κάτι που για εμένα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κόμικ. Οι ιστορίες ήταν λιγότερο παιδικές, από όσο ίσως θα περίμενε κανείς και κάπως πιο βίαιες από το συνηθισμένο. Το σχέδιο του del Castillo ήταν εντυπωσιακό για την εποχή εκείνη (συγκρινόμενο με κόμικς που είχαν δημοσιευτεί στη χώρα μας) : ασπρόμαυρο, λιτό έως και αφαιρετικό σε κάποια σημεία, αλλά τραχύ με ιδιαίτερη έμφαση στις σκιές και με πρόσωπα σκληρά, σχεδόν αγέλαστα.

 

Κένταλ 4 24.jpg Κένταλ 4 30.jpg

 

Το περιοδικό είχε 40 σελίδες, ασπρόμαυρες φυσικά και η ύλη συμπληρωνόταν από πορτρέτα διάσημων ηθοποιών, που είχαν πρωταγωνιστήσει σε γουέστερν, διηγήματα (όχι μόνο γουέστερν), αλλά και κριτικές ταινιών γουέστερν (φυσικά!), στις οποίες συνήθως τα επίθετα του στιλ "αμίμητος", "ανεπανάληπτος" συνήθως περίσσευαν. Ήταν μηναίο και τελικά έβγαλε μόνο 12 τεύχη. Δεν έχω όλα τα τεύχη και δεν ξέρω με σιγουριά πότε κυκλοφόρησε το τελευταίο, στο τεύχος 11 πάντως, η ιστορία του Κένταλ περιορίζεται μόνο σε τρεις σελίδες και η υπόλοιπη ύλη είναι είναι διηγήματα, ανάμεσα στα οποία και ένα ΕΦ με τίτλο "Χρυσός Αεττός" και ένα κόμικ, το "Χαγιαγουάθα", για το οποίο δεν μπόρεσα να βρω κάποιο επιπλέον στοιχείο, οπότε κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη. 

 

Κένταλ 11 Χαγιαγουάθα.jpg

 

Παρά τη μεγάλη χρονική απόσταση που μας χωρίζει από τη δημοσίευσή του, πιστεύω ότι το κόμικ αυτό διαβάζεται άνετα ακόμη και σήμερα. Το αν θα τα βρείτε και σε λογική τιμή, είναι δυστυχώς, εντελώς διαφορετικό θέμα, αφού τα περιοδικά είναι από τα σπανιότερα που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας.

 

Όλα τα σκαναρίσματα έγιναν από εμένα

 

Πηγές γα περαιτέρω μελέτη

 

Αφιέρωμα στο περιοδικό στο comicstrades

 

Βιογραφία του Arturo Pérez Del Castillo στο lambiek.net (στα αγγλικά)

 

  • Like 10
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, leonidio said:

και ένα κόμικ, το "Χαγιαγουάθα", για το οποίο δεν μπόρεσα να βρω κάποιο επιπλέον στοιχείο, οπότε κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη. 

 

 

Είναι το "Hayawatha le petit sachem'', του μεγάλου Αργεντίνου Carlos Roume.

 

Και μιά μικρή συμπλήρωση. Κάποια/ες ιστορία/ες του Κένταλ, αναδημοσιεύτηκαν και στο περιοδικό Μικρός Κάου Μπόϋ και νομίζω και στο περιοδικό Μικρός Σερίφης.

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...