Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Battle Royale (Koushun Takami, Masayuki Taguchi)

Recommended Posts

51CYjLO6XRL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Πρωτότυπος τίτλος: Batoru Rowaiaru (Akita Shoten, 2000-2005)

Ένα από τα πολύ διάσημα μάνγκα, τόσο διάσημο, που ακόμη κι εγώ το ξέρω και το έχω διαβάσει, :prankster: παρόλο που το έμαθα από την εξαιρετική και εξαιρετικά αιματοβαμμένη ταινία, όπου πρωταγωνιστούσε ο θρυλικός Τακέσι Κιτάνο.  Στην αρχή υπήρχε ένα μυθιστόρημα, που δεν το έχω υπόψη μου και νομίζω, ότι τόσο η ταινία, όσο και το μάνγκα βασίζονται στο βιβλίο ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

battle-royale_1.jpg

Εν πάση περιπτώσει, η βασική υπόθεση είναι ότι σε ένα μελλοντικό φασιστικό καθεστώς, κάθε χρόνο μια τάξη τελειόφοιτων Γυμνασίου, αντί να πάει πενταήμερη κληρώνεται, για να λάβει μέρος σε ένα "παιχνίδι" θανάτου, όπου μόνο ένας ή μία θα επιβιώσει. Το μάνγκα παρακολουθεί κάποιους/ες από τους μαθητές/τριες και τις προσπάθειές τους να επιβιώσουν, τις συμμαχίες, που φτιάχνουν, τις προδοσίες και γενικότερα την αλληλεπίδρασή τους. Αυτά. Κι αν σας ακούγονται γνώριμα, είναι επειδή μετέπειτα η ιδέα χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες παραλλαγές, με πιο γνωστό σε εμένα παράδειγμα τους "Αγώνες Πείνας".

1140205-5.jpg 51RP4MD511L.jpg 8.jpg

Στα του μάνγκα: το έργο εκτείνεται σε 15 τομάκια, που είναι μάλλον πολλά, καθώς η υπόθεση ξεχειλώνει από ένα σημείο και μετά. Προσωπικά, με κούρασε πάρα πολύ το γεγονός, ότι σε αρκετά σημεία του έργου, κάποιες σκηνές τραβούν αδικαιολόγητα σε μάκρος και καταλαμβάνουν πάρα πολλές σελίδες. Επίσης, δεν μου έκαναν καλή εντύπωση οι αρκετές σκηνές εύκολου (= όχι απαραίτητου) γυμνού και σεξ, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα και αχρείαστα παραστατικές, χωρίς πάντως να ξεπερνούν κάποια όρια (αν και φτάνουν αρκετά κοντά σε αυτά). Επιπλέον, το κόμικ βασίζεται υπερβολικά στην επανάληψη και στην υπερβολή, με αποκορύφωμα το "τικ" του Μιμούρα, ο οποίος κλείνει διαρκώς το μάτι του, ενώ όλοι οι χαρακτήρες λειτουργούν περισσότερο ως καρικατούρες, παρά ως πρόσωπα. Κατά τα άλλα, το κόμικ  είναι αρκετά βίαιο με αρκετές σκηνές σοκ, που επίσης, ίσως ενοχλήσουν αρκετούς/ές. Με λίγα λόγια, το μάνγκα φαίνεται να σφύζει από αδρεναλίνη και να είναι ελάχιστα έως καθόλου διακριτικό δ'ινοντας πάρα πολλές αφορμές για ηδονοβλεπτικό "μάτι", τόσο όσ αφορά το σεξ, όσο και τη βία, κάτι που εγώ δεν εκτίμησα, σε αντίθεση με την ταινία, η οποία μου είχε φανεί πολύ πιο μαζεμένη στο θέμα του σεξ και λιγότερο παραστατική όσο αφορά στη βία (και για αυτό το λόγο, πολύ πιο απειλητική).

Battle-Royale-page-6-Tome-1.jpg d5258a4855d52a004a0388a9aab7dc1f91294df4_hq.jpg

Το καλό στοιχείο είναι, ότι οι δημιουργοί έχουν φτιάξει ένα πολυπρόσωπο καστ χαρακτήρων και δεν γνωρίζουμε ποια/ποιος θα επιβιώσει στο τέλος, αφού υπάρχουν αρκετές ανατροπές και πολλές εκπλήξεις, αλλά σε αυτόν τον τομέα δεν θα επεκταθώ περισσότερο, για ευνόητους λόγους. Επίσης, το σχέδιο είναι αρκετά επιτυχημένο και πολύ δυναμικό και εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχοντας βέβαια, υπόψιν και τις αντιρρήσεις, που ανέφερα πιο πάνω.

image.png image.png image.png 

Και ποια είναι η κρίση; Εμένα μου άρεσε, έστω και οριακά. Ήταν κάτι ενδιαφέρον, αλλά υπερβολικά εφηβικό και ολίγον κάφρικο για τα γούστα μου. Δεν χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις υποτιμητικά, απλά θέλω να δείξω, ότι δεν ανήκω στο κοινό, στο οποίο, υποθέτω, ότι πρωτίστως απευθύνεται το κόμικ και για αυτό το λόγο δεν το συνιστώ. Αν ήταν λίγο πιο μαζεμένο και πιο διακριτικό σε πολλά σημεία, ίσως να ήταν ένα μικρό αριστούργημα. Τώρα, ξεχειλώνει αναίτια και τελικά, παρά την ενδιαφέρουσα πλοκή, κουράζει. 

Battle-Royale-my-face-1024x678.jpg download.jpg

Η αγγλική έκδοση ξεκίνησε από την Tokyopop και ολοκληρώθηκε και αυτή σε 15 τομάκια, ενώ ακολούθησε και μια Ultimate Edition, που ολοκληρώθηκε σε 5 τόμους. Η αγγλική έκδοση υπέστη διάφορες παρεμβάσεις από το γνωστό συγγραφέα κόμικς Keith Giffen, ο οποίος έκανε διάφορες προσαρμογές στην υπόθεση, αλλάζοντας κάποια πράγματα σε σχέση με το αρχικό σενάριο του μάνγκα και για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο, που δίνω παρακάτω.

image.png 

Όλες οι εικόνες είναι από το Ίντερνετ.

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

wikipedia (και ειδικά το κεφάλαιο "English-language adaptation"

• Like 4
  • Thanks 4

Τρομερο σχεδιο με μπολικη δραση και χαμουλη αν και εχει περασει καιρος απο τοτε που το διαβασα. Βεβαια εχει καποιες στιγμες που σοκαρεσαι λιγο και θα μπορουσε να ελειπαν οπως το παρελθον της Mitsuko (καθομουν στο wiki να βρω πως την λενε). Παντως η ταινια δεν μου αρεσε διοτι  το manga ηταν λιγο μεγαλο και ενιωθα οτι ηταν σε fast forward. 

To manga νομιζω ειναι αδυνατον να το βρεις οποτε η μονη λυση ειναι η νουβελα που εχει λιγοτερες σελιδες. 

• Like 6

Σχεδιαστικά είναι πολύ δυνατό κι έχει και κάποιες καλές σεναριακές ιδέες, Έχει επίσης μπόλικη βία για τη βία και σεξ για το σεξ. Δε με χάλασαν τόσο όμως αυτά, όσο το ότι μέχρι τη μέση σχεδόν το κόμικ επαναλάμβανε συνεχώς το ίδιο μοτίβο, με αποτέλεσμα να βαρεθώ και να το παρατήσω. 

Ξέρω ότι θεωρείται σταθμός στα survival manga, απλά εμένα δε μoυ έκανε τόση εντύπωση. Στο ίδιο genre, προτιμώ πολύ περισσότερο το Alice in Borderland :)

:thanx: για την κατατοπιστικότατη παρουσίαση @leonidio :beer2:

• Like 4

• 3 weeks later...
On 4/20/2023 at 4:47 PM, DR2009 said:

Τρομερο σχεδιο με μπολικη δραση και χαμουλη αν και εχει περασει καιρος απο τοτε που το διαβασα. Βεβαια εχει καποιες στιγμες που σοκαρεσαι λιγο και θα μπορουσε να ελειπαν οπως το παρελθον της Mitsuko (καθομουν στο wiki να βρω πως την λενε). Παντως η ταινια δεν μου αρεσε διοτι  το manga ηταν λιγο μεγαλο και ενιωθα οτι ηταν σε fast forward. 

To manga νομιζω ειναι αδυνατον να το βρεις οποτε η μονη λυση ειναι η νουβελα που εχει λιγοτερες σελιδες. 

Κοίτα καινούριο ναι αποκλείεται γιατί η Tokyopop δεν εχει πλέον τα δικαιώματα εκτός και αν κάνει καμια ντρίπλα η Darkhorse. Γενικά όμως πουλιέται αρκετά second hand οπότε αμα ψάξεις. 

Για να πω και εγώ την άποψή μου είναι από τα manga που για μένα δημιούργησαν ένα ολόκληρο genre γύρω τους και μετά την σοκαριστική αρχή γιατί αλλιώς σε προετοιμάζει η ιστορία τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα. Eίναι προϊόν της εποχής του κατά μία έννοια αλλά θεωρώ ότι θα μπορούσε να είχε γεράσει και χειρότερα. 

O Mimura αγαπημένος btw. I was rooting for him tbh.  

• Like 4