Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Diabolical Summer (Thierry Smolderen, Alexandre Clérisse)


 Share

Recommended Posts

diabolicalSummer-cov-mockPRH-copy-768x1044.jpg

 

Πρωτότυπος τίτλος: L'Été Diabolik, Dargaud, 2016

 

Ένα κόμικ, που ήταν πολύ ενδιαφέρον, επιφανειακά αρκετά ρετρό αλλά στην πραγματικότητα τόσο σύγχρονο. Πράγματι, αυτό το κόμικ των Thierry Smolderen και Alexandre Clérisse χρησιμοποιεί με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο μια μεταγλώσσα, ας το θέσω έτσι, για να μιλήσει για όσα θέλει, αλλά παράλληλα υπάρχουν και αλλεπάλληλες νύξεις σε διάφορα θέματα και πρωτίστως σε ένα άλλο κόμικ.

 

Ας πάρω τα πράγματα με τη σειρά: στην αρχή έχουμε την υπόθεση, σύμφωνα με την οποία βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1967, όταν ο δεκαπένταχρονος Αντουάν, που παραθερίζει σε ένα γαλλικό θέρετρο θα κερδίσει έναν αγώνα τένις, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, τη φιλία του με τον Ερίκ, τον νεαρό, τον οποίον νίκησε στο τένις και του οποίου ο πατέρας σκοτώθηκε στο προαναφερθέν δυστύχημα, τον έρωτά του για τη συνομήλική του Μισέλ, τη γνωριμία του με μια παρέα λίγο μεγαλύτερων νεαρών, όπου περιλαμβάνεται και η Αμερικανίδα Τζόαν, την αναπόφευκτη απώλεια της παρθενιάς του, τη βιαστική αναχώρηση της Τζόαν μετά από μια εξομολόγηση ενός μυστικού και τη μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του, τον οποίον δεν θα δει ποτέ ξανά. Συνηθισμένα πράγματα, δηλαδή. ?

 

Diabolical-Summer-HC-preview-page-5.jpg

 

Η μεταγλώσσα σχετίζεται με το ότι αυτό που διαβάζουμε υποτίθεται ότι είναι ένα βιβλίο, το οποίο έγραψε ο Αντουάν το 1987 προσπαθώντας να ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Όταν όμως τελειώνει το "βιβλίο" και αφού διαβάσουμε και τον επίλογο ξεκινά ένα δεύτερο μέρος, που διαδραματίζεται μετά την έκδοση του βιβλίου και το οποίο υποτίθεται ότι έχει γράψει πάλι ο Αντουάν ως συμπλήρωμα. Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα δοθούν επιτέλους οι απαντήσεις οι οποίες των στοιχειώνουν εδώ και δεκαετίες, αλλά οι απαντήσεις θα προκαλέσουν ένα αδιανόητο σοκ, αφού θα είναι απολύτως απρόβλεπτες.

 

Και φυσικά υπάρχουν τα κόμικς: το Pilote, το οποίο διαβάζει ο Αντουάν, τα πονηρά κόμικς, που διαβάζουν μαζί με τον Ερίκ, αλλά πάνω από όλα το θρυλικό ιταλικό κόμικ "Διαβολίκ" (Diabolik), σύμβολο της αμοραλιστικής ζωής, γεμάτης με γρήγορα αυτοκίνητα και ωραίες γυναίκες, το οποίο τελικά θα στοιχειώσει τη φαντασία του Αντουάν, θα διαρρήξει τα όρια της φαντασίας και θα διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην πλοκή. Εξάλλου η παρουσία του διάσημου κλέφτη είναι εμφανής και στο εξώφυλλο του κόμικ, αλλά και στον πρωτότυπο τίτλο του, L'Été Diabolik (και όχι Diabolique, όπως θα ήταν το σωστό στα γαλλικά), κάτι που δυστυχώς δεν διασώθηκε στην αγγλική μετάφραση.

 

fullpage.jpgb1f8ac9ece66799829a9831db4a7af5e._SX1280_QL80_TTD_.jpg

 

Από εκεί και μετά, νομίζω ότι έχω πει αρκετά για την πλοκή. Ο Smolderen, από τον οποίον διάβασα σχεδόν κολλητά και το Dark Rage, που δεν με ενθουσίασε, ισορροπεί πολύ πετυχημένα ανάμεσα σε διάφορα είδη παραδίδοντας τελικά μια ιστορία, που, παρά την απίστευτη τελικά πλοκή της, γίνεται πιστευτή και δείχνει πολλά για το περίεργο κλίμα εκείνης της εποχής. Ο Clérisse, που έχει συνεργαστεί με τον Smolderen και στο Atomic Empire, που δεν έχω διαβάσει γεμίζει την εικόνα με λαμπερά χρώματα αποτίοντας φόρο τιμής σε μια ολόκληρη εποχή και πολλές τεχνοτροπίες της ποπ κουλτούρας εκείνης της εποχής. Το σχέδιό του φαίνεται ίσως απλό, τα καρέ του όμως είναι γεμάτα ιδέες και μια εντυπωσιακή δύναμη.

 

Diabolical-Summer-int-scaled.jpg

 

Ένα απροσδόκητα ίσως καλό κόμικ, που διαβάζεται σχεδόν απνευστί, ίσως όμως όχι για όλα τα γούστα. Κυκλοφόρησε στα γαλλικά το 2016 από την Dargaud και ακολούθησε η έκδοση στα αγγλικά από την IDW το 2019 σε έναν πολύ καλαίσθητο, σκληρόδετο τόμο, τον οποίον διάβασα. Έχει αποσπάσει υποψηφιότητα στα Eisner του 2020 στην κατηγορία της καλύτερης έκδοσης ξένου υλικού.

 

Να σημειωθεί ότι έχουμε διαβάσει δουλειά του Smolderen στα ελληνικά, το "Τζίπσυ" από τη Μαμούθ Κόμιξ και μάλιστα σε σχέδιο του Ενρίκο Μαρίνι, που σχεδίασε το "Batman: Ο Σκοτεινός Πρίγκιπας του Γκόθαμ"

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

Αναλυτική κριτική από το The Comics Journal

 • Like 10
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

 • kabuki changed the title to Diabolical Summer (Thierry Smolderen, Alexandre Clérisse)

Θενκς για την όμορφη παρουσίαση @leonidio, για κάποιο λόγο δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου και φαίνεται πολύ ενδιαφέρον :best:

Σχεδιαστικά πιστεύω ότι θα μου αρέσει στανταρ, καθώς γούσταρα πολύ το σχέδιο του Alexandre Clérisse στο Atomic Empire.  Θα τσεκαριστεί άμεσα :beer:

 

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Πάνω που είπα πως δεν θα προσθέσω άλλα κόμικς στη φετινή λίστα αγορών, τσουπ, γράφεις γι' αυτό το κόμικ @leonidio :(

Πέρα από την πλάκα, φαίνεται υπέροχο αισθητικά και η αναφορά σου στα σεναριακά παιχνίδια με έψησε ακραία. Ωστόσο, μπορεί να διαβαστεί από άτομα που δεν έχουν ανοίξει μισή σελίδα Diabolik;

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Το σχέδιο του Clerisse είναι εξαιρετικό και με είχε τραβήξει, αλλά δεν ήξερα ακριβώς τι παίζει με το σενάριο. Όμως η πλοκή φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. :)

Είχα πριν λίγο καιρό ξεκινήσει το Atomic Empire, αλλά κάπου το 'χασα και το άφησα για άλλη φορά. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Smolderen είναι κάτι σαν τον McCloud των BD, έχει γράψει μερικές πολύ σημαντικές μελέτες για το μέσο.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Lazaros said:

Πάνω που είπα πως δεν θα προσθέσω άλλα κόμικς στη φετινή λίστα αγορών, τσουπ, γράφεις γι' αυτό το κόμικ @leonidio :(

Πέρα από την πλάκα, φαίνεται υπέροχο αισθητικά και η αναφορά σου στα σεναριακά παιχνίδια με έψησε ακραία. Ωστόσο, μπορεί να διαβαστεί από άτομα που δεν έχουν ανοίξει μισή σελίδα Diabolik;

 

Λάζαρε, το ίδιο συμβαίνει και με εμένα, όταν διαβάζω τις δικές σου προτάσεις :lol:

 

Δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει καθόλου Διαβολίκ, ό,τι χρειάζεται να ξέρεις, βρίσκεται μέσα στο κόμικ. 

 

Πάντως, επειδή βλέπω ότι αρκετοί ψήνεστε, και δεν θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου, αν κάποιος το διαβάσει, ας γράψει τις εντυπώσεις του, για να έχουμε ακόμη μια άποψη. :) 

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σκέφτηκα να το αρχίσω και να το διαβάσω με το πάσο μου, αλλά με ρούφηξε! Υπέροχο κόμικ από κάθε άποψη. Ο Smolderen συλλαμβάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, εξαιρετικά δομημένη, και πλάθει αληθινούς χαρακτήρες, με φόντο τα 60's της Γαλλίας και του κόσμου: το Pilote και τις ταινίες του James Bond, την σεξουαλική απελευθέρωση και την «κόκκινη απειλή», την ψυχεδελική μουσική που πήγαινε χέρι με χέρι με το LSD. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το κείμενο του Smolderen στο τέλος, όπου μεταξύ άλλων εξηγεί από πού πήρε τις ιδέες του. :) 

Καλλιτεχνικά, ο Clerisse δίνει ρεσιτάλ χρωμάτων και σχημάτων, τα οποία συνδυάζει ιδιοφυώς. Μια από τις πιο έξυπνες σεκάνς θεωρώ τα παρακάτω τρία καρέ...

 

Diabolical Summer-045.jpg

 

... στα οποία ταυτίζει τα διάκενα με τους τοίχους του σπιτιού.

Πραγματικά ανήκει στα κόμικς που πάνε το μέσο ένα βήμα παραπέρα, όχι μόνο λόγω της ποιότητας της αφήγησης και του artwork, αλλά και εξαιτίας της «μεταγλώσσας» που αναφέρει ο @leonidio και του συνδυασμού πραγματικότητας (τα παιδικά βιώματα του Smolderen + ιστορικά γεγονότα) και μυθοπλασίας. Διαβάστε το! :) 

 • Like 5
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Όπως λέει και ο δημιουργός στο τέλος, μία υπέροχη ροκοκoψυχεδελική εμπειρία με φιλτραρισμένες via photoshop επιρροές από Bauhaus.

 

Όμορφη πανδαισία χρωμάτων, που πατάει πάνω στα ψυχροπολεμικά κατασκοπευτικά και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα σεναριακά. A real trip.

 

Spoiler

Και δεν είχα ιδέα πως ο Diabolik έχει σχέση με τον κλασικό Phantom του Lee Falk!

 

Now you can also party like it's the end of '60s.

 

 

 • Like 5
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...