Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

The Invincible Iron-Man Omnibus (Kurt Busiek, Roger Stern, Sean Chen)


Dredd
 Share

Recommended Posts

5.jpg  4.jpg  1.jpg  3.jpg  2.jpg

Περιέχει τα τεύχη Iron Man (1998) #1-25, Captain America (1998) #8, Quicksilver #10, Avengers (1998) #7, Iron Man & Captain America Annual 1998, Fantastic Four (1998) #15, Iron Man Annual 1999, Thor (1998) #17, Peter Parker: Spider -Man (1999) #11, Juggernaut: The Eighth Day, and Iron Man: The Iron Age #1-2

 

 

Ο Tony Stark επιστρέφει. Θεωρούμενος από πολλούς πεθαμένος, επιστρέφει στο προσκήνιο, μαζί με τον Iron-Man ο οποίος πιστεύεται ότι είναι σωματοφύλακας του, για να βρει την εταιρεία του να έχει αγοραστεί από την Fujikawa Corporation, και στη θέση του να έχουν βάλει τον ξάδελφο του Morgan. Στην πορεία, αντί να προσπαθήσει να ανακτήσει τα ηνία της εταιρείας που του άφησε ο πατέρας του, δημιουργεί μια καινούρια της οποίας τα κέρδη πηγαίνουν σε διάφορους φιλάνθρωπικούς οργανισμούς, αποκαθιστά τη σχέση του με την Pepper Potts και τον Rhodey και προσπαθεί να διορθώσει τα προηγούμενα λάθη του. Θα συνεργαστεί με την Carol Danvers (Warbird τότε) και την Black Widow, και θα αντιμετωπίσει πανίσχυρους villains, όπως ο Mandarin, o Fin Fang Foom και ο Ultimo και ανακαλύψει (μάλλον οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν) ποιοι κρύβονται πίσω από την Fujikawa.

 

 

14.jpg   13.jpg   12.jpg

 

 

O Kurt Busiek αναλαμβάνει τον τίτλο το 1998, με σκοπό να τον αναγεννήσει και να τον φέρει πάλι στο προσκήνιο. Και ναι μεν το κάνει, χρησιμοποιώντας ενδιαφέρον καστ για να περιβάλλει τον ήρωα, και κάνοντας τον περισσότερο ανθρώπινο και προβληματισμένο, αλλά οι ιστορίες τις οποίες διηγείται, είναι τουλάχιστον μέτριες. Υπάρχει βέβαια μια γενικότερη πλοκή που ακολουθείται καθόλη τη διάρκεια των 25 τευχών, και οδηγεί σε μια ενδιαφέρουσα και σχετικά απρόσμενη (για τους αναγνώστες εκείνης της εποχής) εξέλιξη, αλλά με εξαίρεση 2-3 arcs, περνάει από καταστάσεις σε καταστάσεις με λίγη ουσία και πολύ ξύλο. Το οποίο δεν είναι βέβαια απαραίτητα κακό, με τη λογική ότι διαβάζεις ένα υπερηρωικό κόμικ χωρίς να έχεις πολλές απαιτήσεις, αλλά, προσωπικά τουλάχιστον, περίμενα κάτι παραπάνω από τον συγγραφέα, ο οποίος αποδεδειγμένα μπορεί να το δώσει, με τρανταχτό παράδειγμα στο Astro City. Ειδικά οι διάλογοι του είναι αναίτια μακροσκελείς και κουραστικοί, πράγμα που τουλάχιστον διορθώνεται όταν, λόγω φόρτου εργασίας, φέρνει τον Roger Stern στον τίτλο για να γράφει το σενάριο, κρατώντας για τον εαυτό του (μαζί με τον Stern) τον ρόλο του Co-Plotter. Με λίγα λόγια, κάποια arcs ενδιαφέροντα, κάποια απλά κακά, και ενασχόληση με κάποια θέματα, όπως τον αλκοολισμό της Danvers, τα οποία με λίγη προσοχή θα μπορούσαν να αποδώσουν ενδιαφέροντα τεύχη, αλλά πιασμένα επιδερμικά και χωρίς να εξελιχθούν όπως έπρεπε, να αποδίδονται με τρόπο κουραστικό, επαναλαμβανόμενο και απολύτως επιφανειακό.

 

 

10.jpg  11.jpg  9.jpg

 

 

Τη συντριπτική πλειοψηφία των τευχών την έχει σχεδιάσει ο Sean Chen, ανερχόμενος τότε καλλιτέχνης, και κάνει αρκετά καλή δουλειά, φανταχτερή πολύ μεν, αλλά χωρίς πολύ ουσία πίσω από τον εντυπωσιασμό. Χρησιμοποιεί συνέχεια μεγάλα καρέ, πολλά μονοσέλιδα και δισέλιδα splash, κάνοντας έτσι αρκετά εντυπωσιακό τον τίτλο, αλλά μετά από ένα σημείο, και στις πιο "ήσυχες" στιγμές του κόμικ, καταλαβαίνεις ότι δεν αποδίδει καλά τις συγκινητικές σκηνές του σεναρίου και φαίνεται σαν να περιμένει, πώς και πως, πότε θα περάσει σε σκηνή μάχης για να βάλει τον Iron Man να κάνει ακροβατικά αποφεύγοντας 15 πυραύλους ταυτόχρονα. Προφανώς, και συνολικά, και το είδος αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία του σεναρίου, την εξυπηρετεί άψογα, αλλά δεν κάνει το κάτι παραπάνω που θα μπορούσε να τον ξεχωρίσει από τους πολλούς. Πολύ 90s δηλαδή στο σχέδιο του, και ίσως αυτό αποτυπώνεται στη καριέρα του, η οποία εκτός από ένα αντίστοιχο run στον Wolverine και κάποιες σειρές στην τότε Valiant, δεν κατάφερε να παραμείνει στα πρώτα ονόματα. Από τον τίτλο πέρασαν και άλλοι σχεδιαστές, για λίγα τεύχη, με προσωπικά αγαπημένα αυτά του Patrick Zircher, με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και στο storytelling, και λιγότερο στον εντυπωσιασμό.

 

 

8.jpg   7.jpg   6.jpg

 

 

Προσωπικά ζορίστηκα να το τελειώσω, ήταν και πάνω από 1000 σελίδες. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι κακό, αλλά πλέον, ζητάω και κάτι παραπάνω από τα υπερηρωικά μου, πέρα από υποτυπώδη σενάρια και ατελείωτο μπαμ-μπουμ. Αν διάβαζα πιθανόν κάποια ή κάποια arcs μόνα τους, π.χ. σε κάποιο trade, θα έφευγε γρήγορα και θα ξεχνιόταν εξίσου γρήγορα. Αλλά τόσες πολλές σελίδες με κούρασαν. Να αναφέρω και εδώ, εγκυκλοπαιδικά, ότι το καινούριο σχέδιο της στολής, είναι του Alex Ross, από μια παλιότερη πρόταση που είχε κάνει (μαζί με τον Busiek) στη Marvel, αλλά δεν είχε γίνει τότε δεκτή.

 

 

 

 

 • Like 11
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Πολύ όμορφη παρουσίαση! Τον Kurt Busiek τον ήξερα μόνο από τα Avengers που είχε κάνει. (τα οποία δε τα έχω διαβάσει ακόμη, αλλά είναι στο πρόγραμμα) Από τις παραπάνω φωτογραφίες πάντως, μου αρέσει πολύ η πανοπλία. All time classic.:best:

 

Όσον αφορά την ανάγνωση ενός πολυσέλιδου Omnibus, εγώ κάνω συνήθως το εξής: το "σπάω", διαβάζοντας τις πρώτες 300 σελίδες και μετά διαβάζω κάτι άλλο. Μετά επιστρέφω και διαβάζω τις επόμενες 300 σελίδες, μετά διαβάζω κάτι άλλο κλπ. Τώρα αυτό δε ξέρω γιατί το ανέφερα, αλλά τέλος πάντων.:lol:

 

Τέλος, η παρουσίαση με έψησε να κανω και εγώ μια του Thor του Simonson που τελειώνω τώρα... :)

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, the comic guide said:

Πολύ όμορφη παρουσίαση! Τον Kurt Busiek τον ήξερα μόνο από τα Avengers που είχε κάνει.

 

Παράλληλα έκανε και τους δύο τίτλους. Διάβαζα σήμερα σε μια συνέντευξη του στο Westfield Comics, ότι ακριβώς επειδή δεν προλάβαινε λόγω του φόρτου του από τους Avengers, έφερε τον Roger Stern για να τον βοηθάει στο Iron Man, κυρίως στους διαλόγους.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Έχω ευχάριστες αναμνήσεις από αυτή τη σειρά. Όπως είπες, δεν ήταν κάτι το συγκλονιστικό, ο Kurt Busiek όμως έχει πάντα ένα καλό επίπεδο στη δουλειά του και οι ιστορίες διαβάζονταν θυμάμαι ευχάριστα - κλασική υπερηρωϊκή διασκέδαση. Επίσης, ο Iron Man είχε περάσει από άσχημη δημιουργικά περίοδο τα προηγούμενα χρόνια και η επανεκκίνησή του από τον Busiek ήταν σίγουρα θετική για όσους διαβάζαμε σταθερά τον ήρωα τότε.

Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή έσκασε και μια μεγάλη έκπληξη, αλλά δεν ξέρω αν είναι μέσα σε αυτό το omnibus - ας μην πω άλλα ;)

 

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

 • geo_trou changed the title to The Invincible Iron-Man Omnibus (Kurt Busiek, Roger Stern, Sean Chen)
1 hour ago, Dredd said:

Σε αυτό είναι ;)

 

Το έψαξα τελικά και είναι μετά το τεύχος 25 - άρα δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το omni. Βασικά το έγραφε ο Quesada τότε...

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Σε σχέση με τις ιστορίες του Iron Man από το 1991 και μετά η περίοδος των Busiek&Chen ήταν πραγματική όαση.Μετά από χρόνια ο Iron Man έζησε μια νέα χρυσή εποχή που επαναλήφθηκε αρκετά χρόνια αργότερα με το run των Fraction&Larroca.Τα τελευταία χρόνια πάλι δεν ευχαριστιέμαι τον Iron Man.Μόνο για να μη χαλάσω τη συλλογή μου(που απαριθμεί όλα του τα τεύχη) συνεχίζω και τον αγοράζω.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...