Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Λούκυ Λουκ - Η Κιβωτός του Ραντανπλάν (Achde, Jul)

Recommended Posts

louki_louk_i-kibotos-tou-rantanplan_mikros-iros-540x750.thumb.jpg.54c424845863db8de36eaeedee9bf36c.jpg

Κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα μας απο την Μαμουθκομιξ η τελευταία περιπέτεια του φτωχού και μονού καουμπόι σε σενάριο Jul και σχέδιο Achde. Αυτή τη φορά, ο Λούκυ Λουκ συναντάει έναν φιλόζωο τον Μπερντ, ο οποίος οραματίζεται να βελτιώσει τις συνθήκες των ζώων στην μικρή πόλη της άγριας δύσης όπου κατοικεί. Για να το καταφέρει αυτό, θα χρησιμοποιήσει ένα κοίτασμα χρυσού που ανακαλύπτει τυχαία ο Ραντανπλαν και γι'αυτό ο Μπερντ τιμάει τον τετράποδο ήρωα μας δίνοντας το όνομα του στο κέντρο προστασίας ζώων της πόλης, που μετονομαζεται σε "Κιβωτό του Ραντανπλαν". 

Χάρη σε ενα πολύ καλό σερί που έχει ο Jul, είχα μεγάλες προσδοκίες από το 89ο άλμπουμ του Λουκυ Λουκ και είμαι στην πολυ ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι δεν με απογοήτευσε καθόλου! Όπως και η προηγούμενη ιστορία που καταπιανοταν με το κοινωνικό θέμα του ρατσισμου, έτσι και εδώ ο κεντρικός πυρήνας της πλοκής είναι τα ζώα και ο τρόπος που τους φέρεται ο άνθρωπος. Με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα κάποιες γραφικές εικόνες που ενώ σε στεναχωρουν δίνονται τόσο μαεστρικα και έξυπνα απο τον Achde που ποτέ δεν σε πετάνε εκτός ιστορίας. Η κακοποίηση και η εκμετάλλευση των ζώων είναι ενα πολυ ευαίσθητο ζήτημα που ακόμα και στις μέρες μας παραμένει άλυτο και χαίρομαι ιδιαίτερα που θίχτηκε με την προσοχή, τον σεβασμό και την ευαισθησία που του αρμόζει. Πρέπει, πάντως, να αναφέρω, πως με τον μοναδικό του τρόπο και ισορροπώντας μεταξύ σοβαρού και αστείου, το σενάριο φροντίζει να δείξει πως δεν πρέπει να φτάνουμε στα δύο άκρα και πως η μέση λύση είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. 

Υπάρχουν κάποια ξεκαρδιστικά πάνελ, τα οποία γίνονται ακομα καλύτερα χάρη στο καταπληκτικό σχέδιο του Achde, το οποίο δεν χορταίνω να το κοιτάζω όσο προχωράνε τα άλμπουμ. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές σε άλλες ιστορίες, πασχαλινά αυγουλακια και καμεος! Δεν λέω αλλα για να μην χαλάσω τις εκπλήξεις! Τέλος, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει σε δύο ΕΠΙΚΑ πάνελ, που με άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Το ένα μας θυμίζει γιατί ο Λούκυ είναι ο καλύτερος πιστολέρο της Δύσης και το άλλο είναι τόσο σοκαριστικο, που χρειάστηκα μερικά δευτερόλεπτα για να συνέλθω! :lol:

Αν έπρεπε με το στανιο να εντοπίσω δύο αρνητικά, ίσως ανέφερα πως η ιστορία θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερη. Δεν εντοπίζεται το απότομο κλείσιμο που ένιωσα στους "Μπελάδες στις Φυτείες" και θεωρώ πως εδω ο Jul έκανε καλύτερο καταμερισμό της ιστορίας στις σελίδες, αλλά και πάλι ένιωσα ότι τελείωσε κάπως γρήγορα. Ίσως βέβαια να ήθελα εγώ να μην τελειώσει η ιστορία επειδή πέρναγα πάρα πολύ καλα! Το άλλο αρνητικό είναι πως θα ήθελα να δω περισσότερο Ραντανπλαν! Παίζει αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στην ιστορία από πολλές απόψεις, αλλα θα ήθελα να τον δω λίγο παραπάνω γιατί αφενός του εχω μεγάλη αδυναμία και αφετέρου ηταν και στον τίτλο, οπότε νόμιζα πως θα έχει πιο ενεργή συμμετοχή. Φυσικά, αυτά τα "αρνητικά" είναι για να έχουμε να λέμε κάτι. 

Νομίζω πως τόσο ο Achde όσο και ο Jul θα αφήσουν το δικό τους στίγμα στον Λούκυ Λουκ αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Το συγκεκριμένο άλμπουμ, μάλιστα, είναι εύκολα το αγαπημένο μου απο αυτό το δίδυμο ενώ τολμώ να πω πως διεκδικεί και μια θέση στα δέκα καλύτερα Λούκυ Λουκ που εχω διαβάσει ποτέ μου. 

Edited by Jim®
  • Like 11
  • Thanks 2

• Dredd changed the title to Λούκυ Λουκ - Η Κιβωτός του Ραντανπλάν (Achde, Jul)
  • 2 weeks later...

Το διάβασα κι εγώ. Σίγουρα το βρήκα συμπαθητικό και με ορισμένες καλές στιγμές. Σίγουρα, πραγματεύεται με επιτυχία και σεβασμό το θέμα του. Δεν ξετρελάθηκα, αλλά πιστεύω, ότι θα δούμε κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα από τους δημιουργούς σύντομα. :)  

Κατά τα άλλα, πραγματικά το σχέδιο του Achde γίνεται ολοένα και καλύτερο. Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία παρουσίαση @Jim®:beer:

• Like 10

• 1 month later...

Το διάβασα κι εγώ και μπορώ να πω ότι είναι το καλύτερο Λούκυ Λουκ των επιγόνων δημιουργών ως τώρα.

Έπιασαν θέμα καυτή πατάτα, και το αντιμετώπισαν έξυπνα, με πολύ χιούμορ, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές.

Εύχομαι να ανέβουν στο ίδιο επίπεδο και τα αστερίξ σύντομα. 

Ωραία παρουσίαση @Jim® :thumbsup2:

lucky-luke-pret-a-tirer.gif

• Like 9