Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

 

viber_image_2023-01-22_10-45-12-280.thumb.jpg.acb3020b6a4bc128dcbda42344a330bd.jpgviber_image_2023-01-22_10-45-12-200.thumb.jpg.4cf20464f4a5eeb310f8f73e311b0c72.jpg

 

Quote

Τα σκίτσα του Badajos, σπάνε τα καρέ. Οι φιγούρες του μετατρέπονται σε άλλες μορφές, αλλάζουν φύλλο, γίνονται θεωρία. Η κάθε φιγούρα του είναι στην πορεία της για να μετατραπεί σε οτιδήποτε άλλο σαν την Αμεική, χτισμένη πάνω στην άμμο, βίαιη και κλονισμένη. "Θέλω", λέει ο Badajos" να επικοινωνήσω με όλο τον κόσμο, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθή με τις λέξεις".

                                                                                                                                                                                                                         Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, απόσπασμα από άρθρο της Guardian.

 

Όπως είχα πει στο φωναχτόκουτο, ιδού η παρουσίαση του Philipino food! Πρόκειται για τη δεύτερη εκδοτική απόπειρα, του μυστηριώδους εκδοτικού οίκου " Maria Pentagiotissa press co". Είναι underground κόμικ, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1972, από την "The Olympia Press" κι όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί προϊόν της εποχής του, δηλαδή το πιο φιλοσοφημένο στυλ, η κάπως άναρχη δομή και το εκκεντρικό στήσιμο των καρέ, ο υπερρεαλιστικός σχεδιασμός, που τότε έδειχναν πρωτοποριακά, σήμερα προδίδουν την ηλικία τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν γεράσει όμορφα.

 

ΠΛΟΚΗ

 

Σενάριο όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει, αφού στο βιβλίο δεν θα βρείτε ούτε ψήγμα διαλόγων! Δυστυχώς, ενώ όταν το έπιασα πρώτη φορά στα χέρια μου ήμουν πάρα πολύ ενθουσιασμένος, κατά την ανάγνωσή του- ή μάλλον να το θέσω σωστότερα, κατά τη διάρκεια που προχωρούσα τις σελίδες- συνειδητοποίησα ότι είναι ένα υπερβολικά δυσνόητο συνονθύλευμα από υπερρεαλιστικές, ονειρικές, θα έλεγα ακόμη και σουρεαλιστικές εικόνες που μέσα τους κρύβουν πολιτικές απόψεις. Σίγουρα χρειάστηκε μαεστρία, για να μαζευτούν όλες αυτές οι ιδέες μέσα σε 80 βωβές σελίδες κι αναμφίβολα το αποτέλεσμα, είναι παραπάνω από εντυπωσιακό, καθώς κρύβει μέσα του πολλές ώρες σκέψης κι επεξεργασίας, ενώ μέσα στις σελίδες του άλμπουμ συνοψίζουν θεωρίες και πιστεύω που κανονικά χρειάζονται πολλές σελίδες για να αναλυθούν επαρκώς, αλλά ακριβώς γι' αυτό δεν απευθύνεται σε όλους. Εγώ λόγου χάρη, δεν μπόρεσα να κατανοήσω παρά ελάχιστα σημεία, τα οποία όμως δεν μπορούν να σταθούν μόνα τους, επειδή το άλμπουμ αν και βωβό με κλίση στο ονειρικό, έχει μία ροή η οποία όταν διαταράσσεται το ήδη μπερδεμένο νόημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.  Εάν θελήσετε να το διαβάσετε, σας προτείνω να έχετε εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα δίωρο και μαζί με κάποιον που πιθανότατα θα ενδιαφέρεται, να καθίσετε, να το διαβάσετε και να συζητάτε ενδιάμεσα τις απόψεις σας πάνω σε αυτό. Σίγουρα όχι ο τυπικός τρόπος ανάγνωσης, μα στη τελική, δεν μιλάμε για το τυπικό κόμικ.

viber_image_2023-01-22_10-40-52-049.thumb.jpg.4716cde7c5e26c23df12a926d10916a9.jpg

ΣΧΕΔΙΟ

 

Εδώ, έγκειται και η επιτυχία του κόμικ κατ' εμέ. Σχέδιο με βάθος κυριολεκτικά και μεταφορικά, που σε μαγνητίζει και σε καθηλώνει από το πρώτο λεπτό της ανάγνωσης.Όπως  λέει και το απόσπασμα του άρθρου από τη Guardian στο οπισθόφυλλο τα σκίτσα του Badajos σπάνε τα καρέ! Πρόκειται απλά για μαγεία! Ουσιαστικά, στο οπισθόφυλλο λέγονται τα πάντα για το σχέδιο! Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι τα δύο αγαπημένα μου double splash pages.

 

viber_image_2023-01-22_10-40-50-445.thumb.jpg.ba87b79e2104e243534703a8c6bf2788.jpgviber_image_2023-01-22_10-40-51-956.thumb.jpg.6f0720750c0cccf518ffef9f3f26c40d.jpg

ΜΕΡΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Αρχικά,ο δημιουργός Ed Badajos, δεν κατάγεται από τις Φιλιππίνες, αλλά από την Πολιτεία της Χαβάης( υπάρχει βέβαια κι αυτός  ο Ed Badajos, ο οποίος είναι Φιλιππινέζος πρόξενος, αλλά μάλλον πρόκειται για απλή συνωνυμία), άρα άκυρος ο υπότιτλος "Φιλιππινέζικα κόμικς". Επιπλέον, ο τίτλος είναι μια φανταστική λέξη, καθώς philipino δεν σημαίνει τίποτα στα αγγλικά. Διακρίνονται λοιπόν και ορισμένα ντανταϊστικά πρότυπα, τα οποία δίνουν βαρύτητα στο τυχαίο, στη λέξη της στιγμής. Όσον αφορά την ελληνική έκδοση,  από τα στοιχεία του τεύχους, μαθαίνουμε ότι τυπώθηκε τον Ιανουάριο του 1983 σε 8000 αντίτυπα σε τυπογραφείο οφσετ στους Πενταγιούς του νομού Φθιώτιδας. Η έκδοση είναι πειρατική και την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Γιώνας. Προσωπικά, πολύ αμφιβάλλω για την ημερομηνία έκδοσης, καθώς αυτά τα λίγα, ελάχιστα τυπογραφικά στοιχεία, έχουν κανονικά περισπωμένες, δασείες, ψιλές, ενώ η γλώσσα είναι καθαρεύουσα. Εικάζω ότι είχε κυκλοφορήσει πιο πριν κι αυτό πρόκειται για επανέκδοση(;) Πάντως γενικά η κυκλοφορία του, αποτελεί ένα μυστήριο. Εν τω μεταξύ αναφέρει κεντρική διάθεση το Salona distr. co. LTD, τα οποία εδρεύουν στη Δημητρακοπούλυο 115, ενώ δίνουν κι ένα τηλέφωνο. Άντε τώρα να βρούμε άκρη. Πάντως, μέσα αναφέρει ότι ανήκει στη σειρά COMIC BOOKS #3, που σημαίνει ότι τα προγενέστερα άλμπουμ των freak brothers, μαζί με αυτό αποτελούν μια σειρά, ενώ υπάρχει αναγγελία για ένα άλμπουμ, το:" Underground #1", το οποίο πιθανότατα δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Την επιμέλεια στα δύο προηγούμενα έχει ο Νίκος Πλατής, κάτι που με ωθεί να πιστεύω ότι την εκδοτική διαχειρίζονταν μόνο δύο άτομα. Κάτι ακόμα αξιοσημείωτο, είναι ότι οι εκδότες, δημιούργησαν δικό τους εξώφυλλο, για το άλμπουμ, βασιζόμενοι σε δύο εσωτερικά καρέ. Στο εξωτερικό, η ιστορία κυκλοφορεί με αυτό το εξώφυλλο. Όσον αφορά τις διαστάσεις, τις υπολόγισα 13,5x20,5. Εννοείται( όπως βλέπετε και παραπάνω) ως underground που σέβεται τον εαυτό του είναι ασπρόμαυρο και μπορώ να πω ότι επειδή το χαρτί είναι παχύ και καλής ποιότητας, ενώ τα μελάνια έντονα, καλοτυπωμένα,  το προτιμώ από το να ήταν έγχρωμο.  Τέλος, επισυνάπτω μια διαφήμιση από τη Βαβέλ #32.

viber_image_2023-01-22_10-45-12-146.thumb.jpg.1d1a4e13911f2852a3b325937a55dd66.jpg

 

 

ΠΗΓΕΣ

Spoiler

Αργότερα θα προστεθούν και οι διαφημίσεις για τα υπόλοιπα άλμπουμ της εκδοτικής που έχει το άλμπουμ. Επίσης, θα αντικατασταθούν οι εικόνες, με υψηλότερης ανάλυσης.

 

Edited by Θοδωρής Καραπάνος
  • Like 5
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια, @Θοδωρής Καραπάνος, πάρα, πάρα πολύ ωραία παρουσίαση. :clap:

Για το κόμικ, συμφωνώ απόλυτα: εντυπωσιακό σχέδιο, αλλά το "σενάριο" (καταχρηστικά χρησιμοποιώ τη λέξη) είναι τόσο συνειρμικό, που πολύ δύσκολα βγάζει κανείς νόημα - εγώ τουλάχιστον δεν τα κατάφερα, αν και διέκρινα αρκετές από τις πολιτικές απόψεις του δημιουργού. Πολύ φοβάμαι, ότι είναι τυπικό δείγμα της εποχής του και φαντάζει κάπως ξεπερασμένο σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον. 

 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • kabuki changed the title to Philipino Food (Ed Budajos)

Πολύ καλή παρουσίαση για μια πολύ ενδιαφέρουσα underground έκδοση! :thumbsup2:

Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε πάντα το θέλει να πει ο ποιητής (προσωπικά δε με χαλάνε τα πιο "αφηρημένα" κόμικς), αλλά τις περισσότερες φορές, το μήνυμα των σελίδων είναι πολύ ηχηρό και σε μεγάλο βαθμό παραμένει επίκαιρο. Το σχέδιο είναι εντελώς του γούστου μου και ειλικρινά θα θελα να έχω δει κι άλλες παρόμοιες ελληνικές εκδόσεις σαν αυτήν :)

Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο κι εδώ

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...