Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Τερματοφύλακας Γιατρός (J. T. Robertson, Roy Bullen, Barrie Mitchell, Tony Harding)


Recommended Posts

Τερματοφύλακας γιατρός 01.jpgΤερματοφύλακας γιατρός 02.jpgmikros-iros_termatofulakas_giatros_03-540x750.jpg

 

Αγαπημένε μου, Μπεν Λήπερ,

 

ανήκω κι εγώ στους πολλούς θαυμαστές σου, αυτούς που μεγάλωσαν διαβάζοντας τις περιπέτειές σου κάθε εβδομάδα στο "Μπλεκ" της δεκαετίας του '80, σε εκείνους, για τους οποίους η φράση "Τερματοφύλακας Γιατρός" σήμαινε τη σύζευξη δύο αντίθετων πραγμάτων, τον υπερβολικά πολυτεχνίτη και φυσικά σε εκείνους, που χάρηκαν πάρα πολύ, όταν έμαθαν, ότι θα κυκλοφορήσει ολόκληρη η σειρά σε τεύχη, αρχικά με μια εφημερίδα ("Τα Νέα") και στη συνέχεια αυτόνομα.

 

Τερματοφύλακας γιατρός 02S1.jpg

 

Και φυσικά, Μπεν, έσπευσα να αγοράσω τα τεύχη με τις περιπέτειές του, για να τα διαβάσω όλα από την αρχή. Και όντως, όχι μόνο τα αγόρασα, αλλά τα διάβασα κιόλας και πίστεψέ με, αυτό είναι κάτι, που δεν συνηθίζω καθόλου, αφού τις περισσότερες φορές, τα έντυπα που αγοράζω τρώνε την προβλεπόμενη ποσότητα σκόνης στη στοίβα με τα αδιάβαστα, αλλά για εσένα έκανα μια εξαίρεση, ίσως γιατί ήθελα να δω αν ήσουν, όπως σε θυμόμουν ή αν μπορούσα να σκεφτώ "κοίτα, αυτό το είχα διαβάσει τότε"!

 

Τερματοφύλακας γιατρός 01S1.jpg

 

Και όντως, γύρισα στην παιδική μου ηλικία και όντως, θυμήθηκα αρκετά πράγματα, από όσα είχα διαβάσει και τότε - όχι όμως όλα, επειδή δεν είχα παρακολουθήσει τη σειρά από την αρχή, αλλά κυρίως, επειδή η μνήμη εξασθενεί μετά από τόσες δεκαετίες. Γύρισα και σε μια άλλη εποχή, πιο ηρωική, πιο αγνή, αν θέλεις, όταν οι ποδοσφαιριστές έπαιρναν ψίχουλα κι έπαιζαν πρωτίστως για το κέφι τους, αλλά και για την αγάπη για το ποδόσφαιρο, όταν το άθλημα ήταν λαϊκό προσκύνημα στη Βρετανία, ο κύριος τρόπος ψυχαγωγίας των λαϊκών τάξεων, τότε που το ποδόσφαιρο ήταν πιο βρόμικο (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά) και οι αθλητές λέρωναν τη φανέλα, προτού η τηλεόραση το βάλει σε κάθε σπίτι και προτού συρρεύσουν τα εκατομμύρια της Premier League (ας μη μιλήσουμε καλύτερα για τα νοτιοβαλκανικά κακέκτυπά της, γιατί θα με πιάσει θλίψη). Τότε που οι ποδοσφαιριστές δεν ήταν ινδάλματα του life style, αλλά σήμαιναν κάτι για τον κόσμο, τότε που η δέσμευση σε μια ομάδα γινόταν εφ΄όρου καριέρας, αφού οι μεταγραφές ήταν πολύ λιγότερες και τα λεφτά ελάχιστα. 

 

317086375_5854701307886688_6244846454456393546_n.jpg

 

Και μέσα σε όλα αυτά, βλέπω ξανά εσένα, Μπεν. Να είσαι άψογος, αψεγάδιαστος, πρότυπο ηθικής, ένας σχεδόν άγιος, να σπουδάζεις στο πανεπιστήμιο και παράλληλα να πιάνεις τα άπιαστα στη Μάνκαστορ Σίτι, που ξεκίνησε από τη Δ' κατηγορία και χάρη σε εσένα ανέβηκε πολλές κατηγορίες και έγινε γνωστή, ενώ παράλληλα εσύ αρνήθηκες την πλουσιοπάροχη προσφορά της αντιπάλου Μάνκαστορ Γιουνάιτεντ και παρέμεινες στη μικρή σου ομάδα. 

 

after.jpg

 

Αλήθεια, Μπεν, πώς κατάφερες να αψηφήσεις κάθε έννοια ρεαλισμού και να είσαι τερματοφύλακας, αλλά αν χρειαστεί να σκοράρεις κιόλας, να διώχνεις με το κεφάλι, να κάνεις ντρίμπλες, να κάνεις τα πάντα; Να συνδυάζεις τις σπουδές με το ποδόσφαιρο, τη στιγμή, που οι καθηγητές σου σου βάζουν του κόσμου τα εμπόδια; Πώς γίνεται όλη η ομάδα να στηρίζεται επάνω σου (άντε, και στον γκολτζή Τζίμι Γουέρθ, που περιέργως φαίνεται να βάζει το 90% των γκολ της ομάδας, πολλά από δικές σου πάσες); Πώς γίνεται όλα να σου πηγαίνουν στραβά και πάντα, μα πάντα να εμφανίζεται ένας από μηχανής θεός, για να σώζει την κατάσταση; Πώς γίνεται να είσαι τόσο τέλειος και να στέλνεις και λεφτά στη μητέρα σου, να νοιάζεσαι τόσο πολύ για τους ασθενείς σου, να προσπαθείς να φέρεις στο σωστό δρόμο κάποια αλητάκια; Πότε προλαβαίνεις να κοιμάσαι, να προπονείσαι και να διαβάζεις;

 

This-Goalies-Got-Guts-Scoop.jpg

 

Μάλλον για αυτό δεν έχεις και προσωπική ζωή, Μπεν. Δεν βλέπουμε καμιά γυναίκα να σου αποσπά το ενδιαφέρον (αν και, αν θυμάμαι καλά, κάτι έπαιξε με μια στη συνέχεια της σειράς - θα δούμε, αν με απατά η μνήμη μου). Για αυτό δεν σε βλέπουμε να πίνεις, να καπνίζεις και να ξενυχτάς. Είπαμε, είσαι σχεδόν άγιος και οι άγιοι τοποθετούνται στο βάθρο. 

 

mikros-iros_termatofulakas_giatros_05-1080x1500h.jpg

 

Θα γίνουν πολλά ακόμη στη συνέχεια της σειράς. Δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες, αλλά θυμάμαι τη γενική ιστορία, πράγματα, που θα εδραιώσουν το μύθο σου και θα κάνουν θρύλο. Και φυσικά, θα εξαντλήσουν όλες, μα όλες τις πιθανότητες των κακοτυχιών, που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις, αλλά ας μην κάνω σπόιλερ, για όσους/ες δεν σε έχουν διαβάσει ακόμη. :)  

Και κάπου εδώ, Μπεν, φτάνουμε στο δια ταύτα, γιατί παρά την αγάπη μου για εσένα, το ερώτημα είναι, αν μπορεί κάποιος/α, που δεν μεγάλωσε μαζί σου, να σε διαβάσει σήμερα; 

 

download.jpg

 

Πολύ φοβάμαι, πώς όχι, εκτός εάν έχει υπερβολικά καλή διάθεση. Γιατί το κόμικ σου, Μπεν μου, είναι εντελώς ξεπερασμένο, για τα σημερινά δεδομένα. Μάλλον ήταν ήδη ξεπερασμένο, όταν το διαβάζαμε εμείς, αλλά τότε δεν μας πείραζε γιατί ήμασταν πόσο, 10, 12, 15 ετών; Και ήταν κι άλλες οι εποχές, ήμασταν κι εμείς πιο αθώοι, πιο απονήρευτοι, λιγότερο ξεπεταγμένοι από τα σημερινά παιδιά. Πολύ φοβάμαι, Μπεν, ότι οι περιπέτειές σου διαβάζονται μόνο από νοσταλγούς πλέον και δεν έχουν τίποτα να πουν στα σημερινά παιδιά. Δεν φταις εσύ, αυτοί που έγραφαν και σε σχεδίαζαν φταίνε, γιατί δεν κατάλαβαν, δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, ότι εσύ θα τους ξεπερνούσες κάποια μέρα. 

 

mikros-iros_termatofulakas_giatros_04-1080x1500.jpg

 

Αλήθεια, αναρωτιέμαι, αν οι δημιουργοί σου γνωρίζουν, ότι στην άλλη πλευρά της Ευρώπης, σε ένα κράτος με εντελώς διαφορετική νοοτροπία και ψυχοσύνθεση και τελείως διαφορετική σχέση με το ποδόσφαιρο και τα κόμικς, υπάρχει ακόμη κόσμος, που ορκίζεται στο όνομά σου; Ζούνε, άραγε ακόμη; Αν ναι, μήπως θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μάθουν, πόσες χιλιάδες ψυχές άγγιξαν στην Ελλάδα; Μπεν, έχεις λήμμα στην ελληνική wikipedia, αλλά στα αγγλικά δεν βρήκα κάτι. Και η αναζήτηση στο Google επιστρέφει πολλά περισσότερα αποτελέσματα στο "Τερματοφύλακας Γιατρός", παρά στον πρωτότυπο τίτλο ("This Goalie' s Got Guts") - αλήθεια, πόσο πιο πετυχημένος είναι ο ελληνικός τίτλος από τον πρωτότυπο, ακόμη κι εδώ ευτύχησες στη χώρα μας, Μπεν. Πόσο θα ήθελα κάποιος/α να έρθει σε επαφή με τους δημιουργούς σου, για να τους ενημερώσει, αν δεν το ξέρουν ήδη, πόσο διάσημο έγινε το πνευματικό τους παιδί στη χώρα μας, πιστεύω, ότι θα τους χαροποιούσε πάρα, μα πάρα πολύ! :love:

 

after (1).jpg

 

Μπεν, πρέπει επίσης να σου πω, ότι ευτύχησες πάρα πολύ στην τελευταία σου ελληνική έκδοση, που αποτελείται μέχρι στιγμής από πέντε τεύχη με προγραμματισμένα συνολικά επτά. Πολύ ωραίο χαρτί, μεγάλο σχήμα, άψογη μετάφραση, εξαιρετικά συνοδευτικά κείμενα, όλα αναδεικνύουν τις ιστορίες σου στο μέγιστο βαθμό. Εξαιρετική έκδοση, πάρα πολύ προσεγμένη, που βάζει κάτω, όχι μόνο τις προηγούμενες ελληνικές, αλλά και τις πρωτότυπες του περιοδικού Scoop, όπου είχαν δημοσιευτεί οι ιστορίες σου. Θα ήταν πολύ ωραίο, να τα βλέπαμε όλα μαζί σε τόμο, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η σειρά, θα ήταν υπέροχη προσθήκη στις βιβλιοθήκες μας. :) 

 

page_1.jpg

 

Και κάτι τελευταίο: το ήξερες ότι υπάρχει και μια μπάντα στη Νορβηγία με το όνομά σου; Υπήρξες άραγε και εκεί εξίσου δημοφιλής; (Και κάπως έτσι, συνειδητοποίησα, ότι ο επώνυμό σου γράφεται "Leiper" και όχι "Leaper", όπως νόμιζα τόσα χρόνια. Μα τότε, πώς κάνει ρίμα με το "keeper"; Δεν θα καταλάβω, ποτέ πώς προφέρονται οι λέξεις στη γλώσσα σου, αν και τη διδάσκω εδώ και 25 και βάλε χρόνια)

 

Λοιπόν, Μπεν, νόμιζα, ότι δεν είμαι νοσταλγός, ούτε ρετρολάγνος, αλλά να που έπιασα τον εαυτό μου να ρουφάει τις ιστορίες, παρόλο που καταλάβαινα, ότι αυτό, που διάβαζα, δεν μπορούσε να σταθεί τη σήμερον ημέρα. Ίσως να το βλέπω ως ένα ταξίδι, που θέλω να το απολαύσω και να δω ξανά τον τελικό προορισμό. Και για αυτό το ταξίδι, σε ευχαριστώ! 

 

Με πολύ αγάπη, 

Γιώργος

 

Υ.Γ. 1 Κάποιες εικόνες σου τις σκανάρισα εγώ, κάποιες είναι από το Ίντερνετ. Ελπίζω να μη σε πειράζει. :beer:

Υ.Γ. 2 Ας γράψω εδώ, ότι ο πρωτότυπος τίτλος της σειράς ήταν "This Goalie' s Got Guts" και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Scoop, από το τεύχος 1 (21/01/1978) έως το τεύχος 194 (03/10/1981) και ότι περισσότερες πληροφορίες και για το αρχικό κόμικ και για την παρούσα ελληνική έκδοση, μπορούν να βρεθούν εδώ

 

 

  • Like 4
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

OK, είναι γνωστό ότι, κομιξικά, είμαι αγγλόφιλος. Παρόλα αυτά, δεν παύουν να με συγκινούν, μετά από τόσα χρόνια, κάποια καρέ σαν και αυτό.

 

317086375_5854701307886688_6244846454456393546_n.jpg

 

Υπήρχαν πάρα, πάρα πολλά φανταστικά χέρια στην Αγγλία του 50, 60 και 70, τα οποία, όχι μόνο έβγαζαν τρομερή δουλειά, αλλά ήταν και τρομερά παραγωγικοί. 6-8 σελίδες μολύβια και μελάνια, σκιές, textures, backgrounds, και όλα αυτά σε μία βδομάδα, γιατί οι εκδόσεις τότε στην Αγγλία ήταν εβδομαδιαίες. Και μερικές φορές, ανάλογα τον σχεδιαστή, οι σελίδες μπορεί να ήταν 10, 12 ή και παραπάνω, αν είχαν αναλάβει παραπάνω από μία σειρά. Αν σκεφτέις ότι τώρα, ο μέσος αμερικάνος σχεδιαστής, κάνει 20 σελίδες μόνο μολύβια μέσα σε ένα μήνα, είναι εντυπωσιακό. Ωδή λοιπόν, στον γνωστό και άγνωστο Βρετανό σχεδιαστή!

 

Για την ιστορία, ο Tony Harding,σχεδιαστής των περισσότερων στριπς του Τερματοφύλακα Γιατρού, ξεκίνησε να σχεδιάζει στα 20 του χρόνια, σταμάτησε στα 60 του, και πέρασε από τα περισσότερα επιτυχημένα ποδοσφαιρικά κόμιξ της Αγγλίας, όπως το Roy of the Rovers και άλλα.

  • Like 6
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετική η παρουσίασή σου @leonidio! Πραγματικά τα θερμά μου συγχαρητήρια!:respect:

On 22/1/2023 at 10:42 ΠΜ, leonidio said:

Και κάπου εδώ, Μπεν, φτάνουμε στο δια ταύτα, γιατί παρά την αγάπη μου για εσένα, το ερώτημα είναι, αν μπορεί κάποιος/α, που δεν μεγάλωσε μαζί σου, να σε διαβάσει σήμερα; Πολύ φοβάμαι, πώς όχι, εκτός εάν έχει υπερβολικά καλή διάθεση. Γιατί το κόμικ σου, Μπεν μου, είναι εντελώς ξεπερασμένο, για τα σημερινά δεδομένα.

Δυστυχώς θα συμφωνήσω... Το πήρα με όλες τις καλές προθέσεις, τελικά έφτασα έως το τρίτο τεύχος και το παράτησα... Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τον ρόυ ρεϋς, όταν είχα αγοράσει τον συγκεντρωτικό τόμο με τα επτά τεύχη ή όταν φέτος το καλοκαίρι πήρα ένα πακέτο με τέσσερα κόμικς του Μικρού Ήρωα σε προσφορά. Μέσα στα κόμικς, ήταν κι ένα Ερίκ Καστέλ. Δυστυχώς κανένα από όλα αυτά δεν έχω καταφέρει να διαβάσω μέχρι τέλους. Σημειωτέον, με άλλα πιο ρετρό κόμικς, όπως την περιπέτεια ή τον Ταρζάν, δεν θα δυσανασχετήσω, αλλά τα συγκεκριμένα, ίσως επειδή είναι ταυτόχρονα ποδοσφαιρικά και ρετρό, με κούρασαν πάρα πολύ...:(

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...