Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.

Recommended Posts

202008-0000075628_651x.jpg 5.jpg 7.jpg 6.jpg

 

Πρώτη μεγάλη σειρά για το 2023 ήταν το Saga, και δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνω καλύτερο ποδαρικό. Χρειαζόμουν κάτι ανάλαφρο και γρήγορο για να συνεχίσω το αναγνωστικό μου kick-start και η σειρά των Vaughan και Staples έκανε την δουλειά της. Μικρό ιντερμίσιο για να πω το εξής: Ξεκίνησα το 2014 να διαβάζω κόμικς ξανά συστηματικά μετά από χρόνια απομάκρυνσης από τότε που ήμουν μικρός, και θυμάμαι έντονα πως συχνά πυκνά το Saga εμφανιζόταν μπροστά μου σε συζητήσεις/προτάσεις/καταλόγους. Έχω όμως το κακό όσο πιο πολύ είναι το hype για κάτι, τόσο πιο πολύ να απομακρύνομαι και να επιστρέφω σε αυτό όταν πλέον το έχουν ξεχάσει όλοι πέρα από το καλτ κοινό του. Π.χ., δεν έχω δει την LotR σειρά του Άμαζον καν ακόμα, και όσοι με ξέρουν καταλαβαίνουν πόσο βαρύγδουπη δήλωση είναι αυτή. 

 

1.jpg 2.jpg

 

Το Saga είναι ongoing σειρά - προς έκπληξη μου, μιας και ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι είχε τελειώσει. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η τετραετία που είχαν κάνει διάλειμμα και δεν πολυσυζητιόταν η σειρά, και μου δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 και απαριθμεί μέχρι στιγμής 60 τεύχη, όλα υπό την σκέπη της Image. Σε καμιά βδομάδα βγαίνει το Νο.61, μετά από ένα ακόμα διάλειμμα, αυτή τη φορά μερικών μηνών. Το Saga είχε μια πρωτιά για μένα, αυτή του να διαβάσω την σειρά στην μορφή των τευχών και να τσεκάρω πάντα τα έξτρας στο τέλος του κάθε τεύχους, τα οποία απαρτίζονται κυρίως από q&a και συνεντεύξεις, φωτογραφίες και γενικά μια αλληλεπίδραση με το κοινό της σειράς. Δεν ξέρω για άλλες σειρές, αλλά τόση αγάπη από τους αναγνώστες όση  στην ανταπόκριση των δημιουργών, δεν έχω ξαναδεί. Ακόμα όταν η σειρά ήταν 5-6 τεύχη και την ήξεραν ελάχιστοι, λάμβανε συστηματικά γράμματα από φανς, τα πρώτα cosplay, ακόμα και τα πιο τραβηγμένα δείγματα όπως ονοματοδοσίες μωρών και τατουάζ. Πρέπει να έχει από τα πιο έντονα fandoms εκεί έξω και δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση.

 

3.jpg009.jpg 

 

Ο πλανήτης Landfall θυμίζει την δική μας Γη. Είναι ο ορισμός του cyberpunk sci-fi πολιτισμού, τελείως τεχνοκρατικός, βασισμένος πλήρως σε κάθε είδους αυτοματισμό και τεχνολογία, έχοντας σημαία και θεό την επιστήμη. Κατοικείται από μια φυλή ανθρωποειδών που έχουν φτερά στην πλάτη, και ονομάζονται από όλους στον γαλαξία wings, ενώ η γλώσσα τους λέγεται απλά "The Language". Ο Landfall έχει έναν δορυφόρο, το φεγγάρι Wreath. Στον Wreath μένουν οι moonies, μια άλλη φυλή επίσης ανθρωποειδών η οποία έχει κέρατα, αυτιά που θυμίζουν κατσίκας και γενικά φέρνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στους φαύνους/σάτυρους της ελληνικο-ρωμαικής μυθολογίας. Στο φεγγάρι αυτό δεσπόζοντα ρόλο έχει η μαγεία, η παράδοση, η επαφή με την φύση, ο πνευματισμός. Τα δύο αυτά άκρα βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο, ο οποίος για να μην διαλύσουν ο ένας τον άλλο (αν καταστρεφόταν ο wreath ψόφαγε και ο Landfall και vice versa), έχει μεταφερθεί σε όλους τους άλλους πλανήτες του γαλαξία και τους κατοίκους τους, οι οποίοι καλούνται να διαλέξουν πλευρά. Φαντάζεται λοιπόν κανείς τι κοσμογονική ρήξη προκαλείται για τα συμφέροντα των δύο πλευρών (τα οποία εναποτίθεται στην συνέχιση του πολέμου) όταν δύο στρατιώτες, η Alana από τον Landfall και ο Marko από τον Wreath, ερωτεύονται, παντρεύονται και κάνουν παιδί. Η Hazel έχει φτερά. Και κέρατα. Αποτελεί το καλύτερο των δύο κόσμων και απόδειξη ότι όσα έχουν μάθει όλοι, αυτή η προπαγανδιστική πόλωση που τους κρατά δέσμιους ενός αέναου σφαξίματος, είναι μια καλοστημένη απάτη. Αυτό και μόνο αρκεί για να ξεκινήσει ένα ανελέητο γαλαξιακό κυνηγητό, γιατί αυτή η οικογένεια πρέπει όχι απλά να πεθάνει, αλλά να σβηστεί κάθε απόδειξη ύπαρξης της.

 

9.jpg 8.jpg

 

Ομολογουμένως πρέπει να παραδεχθώ, αν και δεν τον πάω, ότι ο Vaughan εδώ έγραψε κάτι καλό. Όχι τόσο καλό όσοι προμοτάρεται, αλλά καλό. Θα επανέλθω όμως. Στην ζωή της οικογένειας αυτής μπαίνουν πολλοί χαρακτήρες, ως επί το πλείστον ενδιαφέροντες, η δράση είναι αμείωτη, το γέλιο και ο πόνος επίσης. Όλη η ιστορία είναι γραμμένη από το POV της Hazel, η οποία εξιστορεί την ζωή της από την στιγμή που γεννήθηκε έχοντας νομίζω το πιο καλογραμμένο κομμάτι στο σενάριο. Τo Saga μας ταξιδεύει σε πολλούς πλανήτες και πολιτισμούς, παίζει πολύ exposition και σωστά δομημένο world-building, το lore είναι ενδιαφέρον και θέλεις να μάθεις όλο και περισσότερες πληροφορίες (και ας δίνουν ήδη μπόλικες στις σελίδες του κόμικ, όχι με το σταγονόμετρο όπως άλλοι). Η σειρά επίσης είναι πολύ inclusive, αγκαλιάζει την LGBTQ+ κοινότητα γράφοντας χαρακτήρες που ανήκουν σε αυτήν με ωραίο τρόπο και με μια κανονικότητα που νομίζω εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποδοχή απέναντι στον συντηρητισμό. Κάτι που γούσταρα από την αρχή είναι ότι δεν κολλάει ο τύπος να σκοτώσει όποιον εξυπηρετεί την ιστορία που θέλει να πει, είτε είναι αγαπητός είτε όχι. Σήμερα θέλει γερά νεύρα για να πας κόντρα στο fan service, το οποίο σε ανεβάζει τόσο γρήγορα όσο μπορεί να σε ρίξει. Το καντήλι πάει σύννεφο, η βία και το σεξ επίσης. Me likey. 

 

Και εδώ θα καταλήξω στο highlight της σειράς, την Fiona Staples. Η σχεδιάστρια του κόμικ δεν παίρνει αρκετό credit γενικά, νομίζω πως χωρίς αυτήν το Saga δεν θα ήταν επουδενί αυτό που είναι σήμερα. Όπως έγραψα παραπάνω καλός χρυσός ο Βον αλλά η Staples με το συνεχώς εξελισσόμενο σχέδιο της, πάει την σειρά σε άλλα επίπεδα. Εγώ που διάβασα και τα 60 τεύχη σερί παρατήρησα έντονα το πόσο βελτιώθηκε η τύπισσα και τι άλματα έκανε. Στην αρχή φαινόταν να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στον όγκο δουλειάς και έριχνε όλη της την προσοχή σε 3-4 "δυνατές" σελίδες σε κάθε τεύχος και οι υπόλοιπες ήταν σχεδιαστικά fillers. Όσο πέρναγαν τα χρόνια και ωρίμαζε και η ίδια στο μέσο, κάθε σελίδα είχε κάτι να σου πει, κάτι να σου δείξει, με κάτι να σε κρατήσει. Staples=Saga, θα έπρεπε να είναι προφανές. 

 

10.jpg Saga Vol. 08-121.jpg Saga Vol. 08-135.jpg

ελάχιστα δείγματα από το άψογο art της Staples

 

Και όπως πάντα, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και τα μικρά παραπονάκια μου που συμπληρώνουν την εικόνα - βρήκα τη ιδέα του robot kingdom και των κατοίκων του λίγο άχαρη, και ακόμα περισσότερο άχαρα εκτελεσμένη. Μπορούσαν να το είχαν δουλέψει περισσότερο σχεδιαστικά, δεν μου άρεσαν που ήταν άνθρωποι με κεφάλια-οθόνες. Αλλά οκ μικρό το κακό. Αυτό που νομίζω πως ρήμαξε την σειρά τελείως, ήταν το τεράστιο διάλειμμα που έκαναν. Από το 2018 μέχρι αρχές του 2022 είχαν σταματήσει να ασχολούνται με το Saga, αρχικά για να ασχοληθούν με την προσωπική τους ζωή και εν τέλει...covid. Επέστρεψαν με το τεύχος 55 αλλά νομίζω ότι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν πραγματικά στην ιστορία - κάτι είναι off, αισθάνθηκα ότι η σειρά έχασε ειρμό και συνοχή, ίσως έχασαν και αυτοί κάποια από την όρεξη για τον κόσμο που δημιούργησαν και αυτό βγήκε στις σελίδες. Παρόλα αυτά έχουν σκοπό να συνεχίσουν για άλλα 48 τεύχη επί συνόλου 108. Μάλλον θα τραβήξει πολύ και θα καταλήξει να είναι σκιά του εαυτού της, και είναι κρίμα. Μακάρι να μην, αλλά έχουμε δει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις. Σταμάτα όταν είσαι στο peak, μην καταλήξεις να το τραβάς από τα μαλλιά κλπ κλπ. 

 

4.jpg

 

Ο πρώτος τόμος έχει μεταφραστεί το 2019 στα ελληνικά από Οξύ, αλλά δεν ξέρω καν αν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με οτιδήποτε εκτός από τα hc και τα dlx. Μεγάλη σειρά και δεν το κόβω να ολοκληρώνεται ποτέ εδώ, πάνε πλέον 4 χρόνια και δεν έχει βγει καν ο δεύτερος. Άδικο για μια σειρά με καμιά 30αρια βραβεία eisner και harvey, αλλά τι α κανς.

  • Like 6
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Εχοντας πλέον μια απόσταση από την ανάγνωση των πρώτων 48 τευχών, και τον πρώτο ενθουσιασμό που είχα όταν τα είχα διαβάσει σερί, από τα πρώτα 3 Deluxe, έχω να πω ότι πρόκειται για μια αρκετά καλή σειρά, σίγουρα όχι κορυφαία, και το αστείο είναι ότι αυτά που την κάνουν αρκετά καλή, είναι ακριβώς τα μειονεκτήματα της. Και εξηγούμαι :

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Vaughan είναι ότι δεν πλατειάζει. Σε ότι έχω διαβάσει δικό του, είναι άμεσος στη γραφή του, λιτός, to the point που λένε και στο χωριό μου. Εδώ όμως το παρακάνει. Το κάθε τεύχος, κυριολεκτικά, διαβάζεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Είμαι ο πρώτος φαν και υποστηρικτής του λιγοστού κειμένου και της απεικόνισης σε αντίθεση με την περιγραφή, αλλά αν π.χ. το διάβαζα τεύχος-τεύχος μηνιαία θα αισθανόμουν ότι με κλέβουν. Και ναι, φτιάχνει πιστευτούς κόσμους, τους νιώθεις ζωντανούς, με ιστορία και background, και χαρακτήρες πιστευτούς, με ψυχολογικό υπόβαθρο, κίνητρα και επιθυμίες. Αλλά του παίρνει πολλες, πολλές σελίδες για όλα αυτά. Σκέφτομαι τι worldbuilding είχαν φτιάξει και τι εξέλιξη χαρακτήρων είχαν φτιάξει συγγραφείς σε παλιές σειρές σε 48 τεύχη (βλέπε Hellblazer, 100 Bullets, Preacher, The Boys, Transmetropolitan κ.α.), και εδώ το αποτέλεσμα μου φαίνεται ελαφρά φτωχό, ελαφρά light.

 

Και με το σχέδιο τα παράπονα μου είναι περίπου αντίστοιχα. Με εξαίρεση μερικές σελίδες ανά τεύχος, οι περισσότερες άλλες είναι πολύ διεκπεραιωτικές. Αδειες, μόνο χρώμα για γέμισμα του καρέ, και γενικά δεν μπορείς να πεις ότι η Staples είναι και καμιά "χερού". To χρώμα της πιστεύω είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, και η έξυπνη σκηνοθεσία της, ιδίως στα splash, γιατί απο σχεδίαση και λεπτομέρεια, δεν πιστεύω ότι περνάει για πολύ τη βάση. Σχέδιο, το οποίο συνολικά, βοηθάει την γρήγορη ανάγνωση, δεν κουράζει, αλλά, στα μάτια μου τουλάχιστον, δεν με εντυπωσίασε συνολικά.

 

Για να μην παρεξηγηθώ, μια χαρά είναι η σειρά, για αυτό και έγραψα στην αρχή ότι πρόκειται για μια αρκετά καλή σειρά. Αλλά σίγουρα δεν είναι το must-read για το οποίο έχει φάει τόσο πολύ hype. Αξίζει μια ανάγνωση, άλλωστε δεν θα είναι και ιδιαίτερα κουραστική ούτε χρονοβόρα.

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...