Jump to content

Καλώς ήλθατε στο ComicStreet

Γίνετε μέλη της κοινότητας. Η εγγραφή είναι γρήγορη και εύκολη.


leonidio
 Share

Recommended Posts

Παρά Πέντε 0.jpg

 

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της Βαβέλ, η διάσπαση μεταξύ της Νίκης Τζούδα και του Γιώργου Μπαζίνα, οδήγησε στην αποχώρηση του τελευταίου από την εκδοτική ομάδα του περιοδικού και την επακόλουθη δημιουργία ενός καινούριου εντύπου, το οποίο ονομάστηκε "Παρά Πέντε". Είχε υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δύο συνεργατών, έτσι ώστε να κρατήσει η μεν Τζούδα τον τίτλο του περιοδικού, ο δε Μπαζίνας την επωνυμία της επιχείρησης, Ars Longa (Vita Brevis).

 

Παρά Πέντε 1.jpgEditorial 1.jpg

 

Το νέο περιοδικό ξεκίνησε την πορεία του με το τεύχος 0 τον Δεκέμβριο του 1984 και το πρώτο τεύχος με την κανονική αρίθμηση, βγήκε περίπου ένα μήνα μετά, με ένα κάπως φορτισμένο και ίσως λίγο επιθετικό απέναντι στη "Βαβέλ" editorial. Σε εκείνο το τεύχος, υπήρχε και ως ένθετο το "Τελώνιας Βίας" (Thelonius Violence, Like Private Eye) του Harvey Kurtzman, που αποτελούσε τμήμα του ιστορικού Jungle Book. Παράλληλα με το "Παρά Πέντε" αναγγέλθηκε και η έκδοση ενός ακόμη περιοδικού με κόμκς, της "Επόμενης Μέρας". Το νέο περιοδικό ήταν προσανατολισμένο σε σαφώς πιο χιουμοριστικό ύφος από τη "Βαβέλ" και πιστεύω ότι ίσως να υπήρξε μια προσπάθεια να μοιρασθούν τα κόμικς της Βαβέλ και ορισμένα με χιουμοριστικό περιεχόμενο να μετακινηθούν στο "Παρά Πέντε"

 

Στο editorial του τεύχους 7 υπήρχε μια αρκετά επιθετική αναφορά στη Βαβέλ, που έδειχνε ότι οι σχέσεις μεταξύ των ιδρυτών της ήταν ίσως στο χειρότερο δυνατό σημείο εκείνη τη στιγμή

 

Editorial 7.jpg

 

Η Ars Longa υπήρξε εξαιρετικά δραστήρια. Εκτός του Παρά Πέντε και της Επόμενης Μέρας, κυκλοφόρησε και το Μικρό Παρά Πέντε, το περιοδικό ΕΦ Απαγορευμένος Πλανήτης, πολλά βιβλία ΕΦ, πολλά 'άλμπουμ κόμικς, αλλά και άλλες εκδόσεις, χιουμοριστικού, ερωτικού ή και ποικίλου περιεχομένου. Θα ήταν αβλεψία, να μην αναφέρω και το ιστορικό βιβλιοπωλείο του Παρά Πέντε, που βρισκόταν στην οδό Ιπποκράτους 52 και περιείχε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, όχι απαραίτητα σχετικά με κόμικς.

 

Παρά Πέντε 31.jpgΠαρά Πέντε 59.jpg

 

Το περιοδικό ξεκίνησε με μεγάλα ονόματα, όπως τους Quino, Reiser, Franquin, Gimenez, Gottlib, Edika, Crumb, Wolinski, αλλά και τον Αρκά, στη συνέχεια δε το περιοδικό φιλοξένησε πολλούς σημαντικούς δημιουργούς (Bilal, Pratt, Copi, Moebius, Schuiten, Peeters, Liberatore, Tamburini, Masse, Serpieri, Δερβενιώτης, Βιτάλης μεταξύ πολλών άλλων) και διάφορα σημαντικά κόμικς, tπολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν στη συνέχεια σε αυτόνομα άλμπουμ, αρκετά όμως δεν επαναδημοσειύτηκαν ποτέ στα ελληνικά και είναι δύσκολο να βρεθούν και στα αγγλικά (πχ "Οι Δύο στο Μπαλκόνι" ή το ¨Κράκεν"). Η ύλη του περιοδικού συμπεριελάμβανε και άρθρα, ειδήσεις και ακόμα και διηγήματα. Από ένα σημείο και μετά, άρχισαν να παίρνουν το πάνω χέρι τα ερωτικά κόμικς, τα οποία έδιναν το στίγμα του περιοδικού προς το τέλος της έκδοσής του. Το τεύχος 67, που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1996 έριξε και τους τίτλους τέλους του περιοδικού. Έγινε μια προσπάθεια αναβίωσης το 2007 με μια δεύτερη περίοδο και νέα αρίθμηση, αλλά δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει πολλά τεύχη.

 

Παρά Πέντε 67.jpg

 

Κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του το Παρά Πέντε, άλλαξε αριθμό σελίδων, σχήμα, ακόμη και βιβλιοδεσία, όχι όμως το λογότυπό του. Το πρώτο μότο ήταν ¨Ενήλικο Χιούμορ και Κόμικς", το οποίο κάποια στιγμή άλλαξε στο "Κόμικς και Άποψη"

 

Παρά το γεγονός, ότι η ποιότητα του περιοδικού έπεσε πολύ στα τελευταία τεύχη, υπήρξε αναμφισβήτητα ένα από τα πολύ ιστορικά έντυπα του χώρου των κόμικς, που έφερε σε επαφή τους Έλληνες αναγνώστες με πολύ σημαντικά κόμικς εκείνης της εποχής. Και η προσφορά της εκδοτικής όμως στο χώρο της ΕΦ είναι πάρα πολύ μεγάλη, για να την προσπεράσουμε, αφού εξέδωσε κάποια πολύ σημαντικά βιβλία ΕΦ σε μια εποχή, που αυτά που κυκλοφορούσαν στα ελληνικά ήταν ελάχιστα.

 

Δυστυχώς, ο Γιώργος Μπαζίνας πέθανε το 2019, μόλις στα 57 του. Τυπικά, η Ars Longa υπάρχει ακόμα και η ιστοσελίδα της είναι ακόμη ενεργή. Πριν από δύο ή τρία χρόνια έβγαλε και μια επανέκδοση κάποιων άλμπουμ (σίγουρα τον "Πυρετό της Ουρμπικάνδης") και γενικά έχει επανεκδώσει κι άλλα από τα άλμπουμ της, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και τόμοι με ορισμένα τεύχη του περιοδικού.

 

Σε κάποια στιγμή ετοίμαζε και την ελληνική έκδοση του Maus, η οποία για άγνωστους λόγους δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Στο τεύχος 33 (Φεβρουάριος 1988) υπήρχε μια εισαγωγή στο κόμικ, καθώς και τρεις σελίδες από αυτό μεταφρασμένες στα ελληνικά. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια, για να το δούμε μεταφρασμένο στα ελληνικά. Παραθέτω την εισαγωγή και την πρώτη σελίδα, για ιστορικούς λόγους.

 

Maus 1.jpgMaus 2.jpg

 

Είναι εύκολο να βρεθούν τα περισσότερα τεύχη και σε χαμηλή τιμή, αρκετά από αυτά δε κυκλοφορούν και σε εκποιήσεις βιβλίων, Η αλήθεια είναι πάντως, ότι όσο πλησιάζουμε στα τελευταία τεύχη, τόσο δυσκολεύουν, με τα τελευταία να είναι αρκετά δύσκολα, όχι όμως τόσο δύσκολα, έτσι ώστε να δικαιολογούν κάποια εξωφρενική τιμή.

 

Όλα τα σκαναρίσματα έγιναν από εμένα

 

Πηγές για περαιτέρω μελέτη:

 

Ο Γιώργος Μπαζίνας μιλάει στον Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου για την αρχή του περιοδικού

  • Like 14
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να αναφέρουμε πως το περιοδικό το είχε γυρίσει σε διμηνιαία κυκλοφορία από ένα σημείο και έπειτα, και κάποια στιγμή μέσα στο 1990, το είχαν γυρίσει σε εξαμηνιαίο. Κάπου εκεί πρέπει να είχε και τα πρώτα προβλήματα υγείας ο εκδότης, απ' όσο καταλαβαίνω και βάσει όσων έχω ακούσει.

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Πάντως στα τεύχη του περιοδικού είχε ολοκληρωθεί και το Dark Knight Returns του Miller(ο τόμος 3&4)που είχαν βγάλει μόνο τους δύο πρώτους ανεξάρτητα.

Με αφορμή αυτή την παρατήρηση για το Dark Knight,να επισημάνω εδώ ότι το ΠαραΠέντε ήταν πιο ανοιχτό σε δημοσιεύσεις αμερικάνικων comic&strip κάτι που η Βαβελ αγνοούσε επιδεικτικά μέχρι μονομανίας....(δηλ.κολλήματα με συγκεκριμένους-Ευρωπαίους-καλλιτέχνες.Αργότερα κόλλησε και με συγκεκριμένους Έλληνες αλλά ΟΚ δικά μας παιδιά είναι..)

 

Ωραία παρουσίαση @leonidio :best:

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...